Menu
Vrienden voor het leven

Vrienden voor het leven

'Happy to be back with my brother Boilesen. Both scored a goal' twitterde Davy Klaassen afgelopen zaterdag na afloop van de oefenwedstrijd tegen Putten. Na een lange blessureperiode zijn Klaassen (20) en Boilesen (21) eindelijk weer terug. Tijd voor een gesprek met de twee blonde 'broers' die een haast onafscheidelijk duo vormen.

Toen Davy Klaassen zich maandagavond in de spa van het spelershotel in Neustift meldde, belandde hij plotseling in een Deense conversatie. Zonder dat zijn Deense teamgenoten er erg in hadden, was de voertaal al een aantal minuten Deens. ,,Op een gegeven moment zagen we Davy zitten en zijn we maar op het Nederlands overgeschakeld”, zegt Nicolai Boilesen met een lach. ,,We waren even vergeten dat hij geen Deen is, al lijkt hij er natuurlijk wel veel op. Kijk alleen al naar zijn blonde kapsel.”

Het laatste plaagstootje zegt veel over de vriendschap tussen Klaassen en Boilesen. Een grap of grol is nooit ver weg. Het zit in hun vrolijke en onbezorgde karakters opgesloten. Op de vraag of ze afgelopen zaterdag tijdens hun gezamenlijke rentree tegen SDC Putten allebei op een doelpunt aasden, antwoordt Klaassen dan ook: ,,Dat denk ik niet, want Nico scoort normaal nooit. Daar plaagde ik hem vorig jaar wel eens mee.” En dan serieus: ,,Natuurlijk was het mooi dat we allebei scoorden in de wedstrijd waarin we onze rentree maakten. Dat hebben we samen wel even gevierd. We kunnen nu weer echt vooruitkijken.”

Boilesen: ,,We moeten nu proberen om het allebei een heel seizoen zonder blessures vol te houden." Boilesen: ,,We moeten nu proberen om het allebei een heel seizoen zonder blessures vol te houden."

De jonge twintigers kennen elkaar inmiddels al zo’n drieënhalf jaar. Van aanstormende talenten in de A1 tot hun huidige plaats in de selectie van het eerste elftal. Toch is het met name de tussenliggende periode die de twee dichter bij elkaar heeft gebracht. Allebei werkten ze het afgelopen seizoen aan het herstel van hun blessure. Boilesen kampte met een onwillige hamstring en Klaassen stond bijna een heel jaar buitenspel met liesklachten.

Boilesen: ,,Sinds mijn komst bij Ajax eind 2009 zijn we eigenlijk direct goede vrienden geworden. De revalidatietijd heeft onze band afgelopen seizoen alleen maar versterkt. Tijdens zo’n vervelende periode leer je elkaar beter begrijpen omdat je allebei moet knokken om weer fit te worden. Als je een jaar lang samen revalideert, weet je op een gegeven moment precies wanneer iemand wel of niet goed in zijn vel zit. Daar waar mogelijk probeer je elkaar dan helpen.”

Klaassen heeft sinds zijn debuut op 21 november 2011 tien officiële wedstrijden op zijn naam staan. In dat tot dusver bescheiden rijtje prijken echter wel de topwedstrijden tegen Olympique Lyon, Real Madrid, Manchester United, Feyenoord en PSV. En dat smaakt naar meer. Veel meer zelfs, getuige de gretige indruk die de weer fitte middenvelder maakt. Ook bij Boilesen staat de teller ruim twee jaar na zijn veelbelovende debuut nog altijd 'pas' op veertien officiële optredens. De tweevoudig Deens international staat ook te springen om die vliegende start een passend vervolg te gaan geven. In plaats van de ik-vorm praat Boilesen graag in de wij-vorm. De verbondenheid met Klaassen is sterk: ,,We moeten nu proberen om het allebei een heel seizoen zonder blessures vol te houden. We willen dolgraag weer spelen, al moeten we niet te hard van stapel lopen. Na zo’n lange tijd zonder wedstrijden moet je alles rustig opbouwen.”

En dus zitten Klaassen en Boilesen opnieuw min of meer in eenzelfde soort situatie. Deze keer echter met een positieve inslag, want in plaats van ondersteuning bij de revalidatie moeten ze elkaar nu soms een beetje afremmen. Het gebeurt allemaal in een setting die nagenoeg hetzelfde is als toen ze enkele jaren geleden samen in de A1 speelde. Viktor Fischer, Stefano Denswil, Joël Veltman, Mickey van der Hart én Frank de Boer zijn ook nu weer hun directe collega’s. Klaassen: ,,De gedrevenheid tijdens de training is nog precies hetzelfde als toen. Daar is niets aan veranderd. We willen iedere dag een stukje beter worden. Frank de Boer eist alleen wel wat meer van je. Dat is ook logisch, want dit is een heel ander niveau dan de A1.”

Het is een proces waarin de twee vrienden elkaar maar wat graag motiveren. Na hun rentree in een officieuze wedstrijd is het volgende doel om voor het eerst in lange tijd weer een officiële wedstrijd voor Ajax te spelen. Dat vooruitzicht tovert een glimlach op het gezicht van Boilesen: ,,Dit is eigenlijk de beste tijd tot nu toe.”

Ajax Media volgt Ajax tijdens het trainingskamp in Oostenrijk op de voet. Via Ajax.nl, Ajax TV, Twitter en Facebook houden we je iedere dag op de hoogte van de gebeurtenissen voor en achter de schermen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst