Menu

Vrije dag is snel vergeten

Twee Ajacieden vierden vandaag hun verjaardag. Ruud Krol en Nicolae Mitea. De één ontbrak op het trainingsveld, de andere volbracht in zijn karakteristieke houding - met de handen in de mouwen - de oefeningen.

Krol en Mitea lijken in niets op elkaar, terwijl ze toch beide tot het sterrenbeeld Ram behoren. Maar ze delen wel een aantal van de, volgens de astrologen en horoscooptrekkers van deze wereld, typische Ram-eigenschappen. Ze hebben durf, nemen veelvuldig het initiatief en zijn direct. Het Ramteken staat daarnaast ook voor uitdaging, veroveren waarbij winnen het doel is.

Dat is natuurlijk allerhandigst voor een sportman. De sportmannen van Ajax moesten deze training, die volgde op de vrije dinsdag, vooral veel aan hun conditie werken.

De spieren moesten na de vrije dag aan het werk worden gezet en zoals altijd wist René Wormhoudt daar wel raad mee. De conditietrainer zweert bij gele en oranje paaltjes, hoedjes en dopjes. De draaischijven in het menselijk lichaam kregen weer genoeg beweging.

Hilarisch waren sommige oefeningen ook. Zoals die waarbij de spelers korte draaicirkels om de gekleurde palen moesten maken. Omdat de voetbalschoenen van Jelle van Damme helemaal onder de modder zaten en er geen nop meer te zien was, gleed de Belgische verdediger keer op keer onderuit. Totdat hij zijn schoenen op de stenen had 'schoon' geslagen.

Ook het springen in tweetallen was leuk om te zien en de commentaren van de spelers waren niet minder grappig.

Nadat de Ajacieden een uur lang waren uitgeknepen, mochten ze eindelijk doen waar ze voor gekozen hebben: voetballen. Eerst even opwarmen met een oefening strakke passes spelen en daarna een partij.

Maar het was niet een gewone partij. Vier kleine doeltjes stonden ter hoogte van de middenlijn opgesteld met twee aan de ene lange zijde en twee aan de andere lange zijde. De partijen waren verdeeld in wit en geel. Doel was de omschakeling. Balbezit aan de rechterkant moest leiden tot een treffer aan de andere kant.

Dat lukte regelmatig met soms onwaarschijnlijke doelpunten tot gevolg. Zo schoot 'wit' de bal vanaf de zijkant prachtig binnen. Geen gele voet die daar maar iets aan kon veranderen.

Trainer Ronald Koeman keek en stuurde het allemaal aan. Samen met Tonny Bruins Slot waren zij voor een dag een duo. De jarige Ruud Krol was elders.

Voor de spelers was de training pittig. De vrije dag van gisteren zal inmiddels wel vergeten zijn.