Menu

Vroeg op voor Jari

Je moest er iets voor over hebben, maar dan kreeg je ook wat. Ongeveer duizend supporters kwamen maandagochtend naar de Amsterdam Arena om Jari Litmanen welkom te heten. Vroeg uit de veren en zingen en klappen maar.

Het was zeven uur maandagochtend toen Thijs uit Venlo vertrok voor zijn treinreis naar Amsterdam. Hij is student, dus kosten hoefde hij niet te maken voor zijn vervoer: hij heeft een OV-jaarkaart. ,,Achteraf had ik gerust een uurtje later weg kunnen gaan. Maar ik wilde geen risico lopen dat ik te laat zou zijn. Ik denk dat er een run op de shirtjes komt. Zelf ga ik er ook een kopen. Ik denk zelfs dat vanwege de terugkomst van Jari extra seizoenkaarten verkocht zullen worden."

Peter uit Dordrecht gaat gemiddeld een keer per twee maanden naar een Ajax-training kijken. Deze maandag heeft hij expres vrij genomen om Jari te ontvangen. ,,De terugkeer van Jari is belangrijk. Wel denk ik dat er een grote druk op zijn schouders ligt, vooral als je nu ziet hoeveel mensen er voor hem gekomen zijn. Ik hoop wel dat hij wordt beoordeeld op wat hij nu kan en niet op hoe hij vroeger speelde. Hij is toch een paar jaar ouder geworden. Koester de herinnering, beoordeel hem eerlijk."

De Ajacieden die eerder dan Jari Litmanen de trap afkwamen, bleven verbijsterd staan. Er was veel meer volk tussen de Arena en het trainingsveld aanwezig dan op de eerste training van het seizoen. Met een ietwat ongelovige lach op de gezichten stapten de mannen het trainingsveld op.

En toen kwam Jari. De Fin werd toegezongen, toegejuicht en aangeraakt. Hij was terug en dat de supporters dat fantastisch vonden, zou hij weten. Met grote spandoeken 'Wekom Thuis Jari', de Finse vlag en een levensgrote vlag met zijn portret was het meer dan duidelijk dat de international niet uit de harten van de fans is weggeweest.

Ook tijdens de training moet Jari zijn opgepept door de fans. De Fin, die zaterdag nog met zijn land tegen Wales speelde, kreeg een zeer uitbundig applaus toen hij in de trainingspartij de bal zeer fraai langs Stekelenburg krulde. Hij scoorde nog eens en de fans bleven klappen.

Na de training was het de beurt aan Jari om iets terug te doen. Hij deelde handtekeningen uit en maakte het leven van Mike compleet. De geboren Amsterdammer liet vijf jaar terug de portretten van Jari Litmanen en zijn toen 3-jarige zoontje Jari op zijn borst tatoeƫren. De handtekening ontbrak echter nog. Tot vandaag. Om even na twaalf uur zette Litmanen zijn krabbel op de borst van Mike, die de handtekening moest laten drogen en dan als een speer naar Alkmaar zou rijden om de signatuur te laten vereeuwigen.