Menu
'Vroeg tik uitdelen aan Twente'

'Vroeg tik uitdelen aan Twente'

De Ajax Vrouwen nemen het vrijdagavond in eigen huis op tegen de vrouwen van FC Twente. Merel van Dongen blikt vooruit op de topper in de Eredivisie Vrouwen. De 22-jarige international wil concurrent FC Twente direct al op een aantal punten achterstand zetten.

,,Met tien punten uit vier wedstrijden hebben we een redelijke start gemaakt. Alleen tegen ADO Den Haag (0-0) hebben we onnodig puntenverlies geleden. We zijn nu bezig met het finetunen van ons spel, zodat we een hoger rendement uit onze kansen kunnen halen. Dat doen we door veel videobeelden te bekijken en specifiek te trainen.”

Het is mooi om te zien dat we echt als team bezig zijn. Afgelopen vrijdag tegen Telstar speelden we echt een prima wedstrijd. Ik raad alle fans aan om de samenvatting nog eens terug te kijken, want van onze kant was het echt heel goed. Het had ook zomaar 0-10 kunnen worden.”

Grootste concurrent
,,Het krachtsverschil was groot. Dat zal deze vrijdagavond tegen FC Twente anders zijn. Het is een wedstrijd waar we erg naar uitkijken. We willen revanche nemen voor vorig seizoen. FC Twente is op papier onze grootste concurrent, dus die zouden we graag al vroeg in het seizoen een tik willen uitdelen. Twente is Nederlands kampioen en dé te kloppen ploeg, zoals dat in voetbaltermen zo mooi heet. We hebben een goed beeld van de krachtsverhoudingen. Twente heeft net als ons weinig mutaties ondergaan. Beide teams zullen elkaar weinig ontlopen, verwacht ik.”

,,Over mijn eigen spel tot dusver ben ik redelijk te spreken. Er zijn veel dingen die naar wens gaan, maar er blijft ruimte voor verbetering. Ik denk dat iedere topsporter altijd op zoek is naar punten die beter kunnen. Als je (te) snel tevreden bent, word je nooit beter. Over mijn inzet ben ik tevreden, want ik geef altijd honderd procent. Daar zal het bij mij nooit aan ontbreken.”

Nieuwe positie
,,Voetballend kunnen er nog wel dingen beter. Dit seizoen sta ik afwisselend centraal achterin of linksback, terwijl ik altijd op het middenveld heb gespeeld. Dit vereist een ander denkpatroon en een andere manier van spelen. Ik heb nu een heel veld voor me. Dat betekent dat ik geen balverlies mag lijden, want dat kan direct gevaar opleveren. Ik moet een rots in de branding zijn.

,,Op het middenveld kon ik nog wel eens een risicootje nemen. Ik probeer rust in mijn hoofd te creëren. Ik hoef nu niet meer steeds de mooiste crosspass te geven. Soms is een simpel inspeelpassje naar het middenveld ook voldoende.”

Ajax Vrouwen - FC Twente Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur op de Toekomst. De toegang is gratis

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees