Menu
Vroege AZ - Ajax wordt traditie

Vroege AZ - Ajax wordt traditie

Het begint langzamerhand een kleine traditie te worden dat AZ zijn eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Ajax speelt. Voor het derde jaar op rij zijn de Alkmaarders bij de presentatie aan het eigen publiek gekoppeld aan de provinciegenoot. Enig verschil: waar AZ en Ajax elkaar de voorgaande twee jaar in speelronde twee troffen, kruisen beide ploegen zondag in de seizoensouverture de degens.

Ajax wacht op basis van de statistieken een grote uitdaging om de Eredivisie met een goed resultaat te beginnen. De Amsterdammers verloren onder Frank de Boer in totaal viermaal van AZ. Alleen Vitesse was de Ajax-coach met vijf zeges vaker de baas. Bovendien won geen enkele trainer in de Eredivisie vaker van Ajax dan John van den Brom. Hij deed zijn oude club in totaal drie keer met een overwinning pijn. Van den Brom droeg tussen 1993 en 1995 44 keer het Ajax-shirt en was toen teamgenoot van De Boer.

Duels tussen AZ en Ajax zijn vaak doelpuntrijk. Het heeft slechts spaarzaam solide defensies tot gevolg. De Ajacieden wisten in Alkmaar de laatste tien duels niet de nul te houden. Bogdan Lobont was in oktober 2004 de laatste Ajax-doelman die AZ in eigen huis van scoren afhield. Het werd toen 0-0.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst