Menu
Vroege voorsprong baat Ajax uiteindelijk niet

Vroege voorsprong baat Ajax uiteindelijk niet

Het comfort van een vroege voorsprong heeft Ajax niet aan drie punten kunnen helpen. Wie (nog) niet beter wist, hoopte om even over half drie op een riante zege op het elftal Bredanaars. De treffer van Klaas Jan Huntelaar, had het startschot kunnen zijn voor een ruime zege op NAC. Het mocht niet zo zijn in de aanvankelijk zonnige en goedgeluimde Amsterdam ArenA. Met het gelijkspel (1-1) overheerste na afloop onder de Amsterdammers vooral teleurstelling en ontevredenheid.

Nauwelijks 120 seconden gespeeld en de 1-0 prijkte al op het scorebord. Een voorzet van Mauro Rosales belandde op het hoofd van Huntelaar. Met een achterwaarts ingekopte bal, zorgde de Ajax-spits hoogstpersoonlijk voor een extra dosis euforie in de ArenA.

Slechts vier dagen na de bekerzege op Roda JC, in hetzelfde voetbalbastion, scheen letterlijk en figuurlijk weer een klein beetje de zon voor Ajax. Het duel tegen laagvlieger NAC kwam op het juiste moment, in de strijd om een plek in de topvijf. In de jacht op een play-offplaats moest simpelweg worden gewonnen van de tegen degradatie strijdende Bredanaars.

Het liep allemaal iets anders dan verwacht, of misschien wel beter: gehoopt. De start van de Amsterdammers was weliswaar flitsend; daaropvolgende kansen en mogelijkheden bleven onbenut. Voor Markus Rosenberg bleken zelfs twee vogelvrije kopkansen weggelegd. Geheel tegen zijn prima vorm van de laatste weken in, was de Zweed weinig succesvol in de afronding. Rosenberg kon zich wat betreft zijn tweede poging beklagen over een gebrek aan geluk. De krachtige kopbal caramboleerde via de paal, tamelijk curieus, in de handschonen van de verbouwereerde NAC-doelman Schollen.

,,De opening was goed; een vroege voorsprong is natuurlijk wat je wil in een thuiswedstrijd'', aldus Danny Blind op de aansluitende persconferentie. ,,We hadden de eerste twintig minuten door moeten drukken. De ruimte lag er. Zijn we dan te makkelijk geweest? Misschien misten we de kracht. Door blessures heb ik de laatste weken een beroep moeten doen op een vast groepje. Afgelopen week speelden we nog 120 minuten tegen Roda JC. Wellicht lukte het daarom niet om door te drukken.''

De Bredanaars putten kracht uit de door de thuisploeg gemiste kansen.
Voor de ogen van 47.700 getrouwen op de tribunes, dwong de ploeg van trainer Cees Lok de tweede helft volop mogelijkheden af. Al had de tweede helft een compleet ander aangezicht gekregen als Nourdin Boukhari zijn ploeg vijf minuten na rust aan de 2-0 had geholpen. Eenmaal opgedoken voor Schollen werkte de Ajacied zijn inzet op het been van de keeper. Een identieke situatie aan de overzijde van het veld, een kwartier later, werd ook al onbenut gelaten door Julian Jenner. Oog in oog met Maarten Stekelenburg mikte de kwikzilverachtige NAC-speler de bal op het lichaam van de Ajax-keeper.

Aan de levensgrote kans van de dribbelaar Jenner gingen twee grote kansen van Leonardo vooraf. In een fase waarin NAC nadrukkelijk zijn tanden liet zien, dook de kleine balvaardige Braziliaan tweemaal vervaarlijk op voor het Ajax doel. De Amsterdamse afweer hield de ex-Feyenoorder van een treffer. Al werkte Leonardo de bal een keer wel voorbij Stekelenburg. De prima ingevallen Emmanuel Boakye bracht pal voor de doellijn alsnog redding.

Ruim tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd wist Stekelenburg zich toch gepasseerd. Pijnlijk maar niet minder waar: de doelman werd zelfs op fraaie wijze verslagen. Oud-Ajacied David Mendes da Silva rondde een korte dribbel af met een koninklijk schot. Snoeihard en via het alumium plofte de bal in het doel. Zo kreeg de ploeg van Lok alsnog waarvoor het keihard had gestreden en gewerkt.

Dat de Ajacieden twee punten lieten liggen was zuur. Jagend op een felbegeerde plek in de play-offs moet puntenverlies bij voorkeur worden voorkomen. Blind: ,,Voor een plek in de topvijf hebben we de punten hard nodig. Broodnodig. Ook tegen NAC. Misschien hadden we bijvoorbeeld ook meer door kunnen dekken op Leonardo. Uiteindelijk dreigden we de slag op het middenveld te verliezen.''

Hedwiges Maduro bleek bij rust nog steeds te veel last te ondervinden van het virus dat hem de afgelopen week teisterde. Na een helft waren de krachten weggevloeid bij de international. Zijn vervanger in het hart van de verdediging, Boakye, liet in elk geval een prima indruk achter. Tomás Galásek had ondanks het puntenverlies wel reden tot glimlachen. De Ajax-captain speelde zijn 150ste wedstrijd namens Ajax in de Eredivisie.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - NAC