Menu
Vrouwen overtuigend door in beker

Vrouwen overtuigend door in beker

De Ajax Vrouwen hebben zaterdagmiddag redelijk eenvoudig de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt. In Zeist werd met 0-5 van topklasser Saestum gewonnen. Bij de Amsterdammers maakten drie speelsters hun debuut.

Whitney Sharpe, Chantal de Ridder en Donna van Rossum; niet eerder droegen ze het shirt van de Ajax, maar daar is zaterdagmiddag verandering in gekomen. In de bekerwedstrijd tegen Saestum maakten de drie speelsters hun debuut. Sharpe en De Ridder vanaf de eerste minuut, terwijl Donna van Rossum, de benjamin van de vrouwenploeg, twintig minuten voor tijd mocht invallen.

De pas 16-jarige Van Rossum maakt al lange tijd deel uit van de selectie van coach Ed Engelkes, maar speelde nog geen minuut. Tot zaterdag, toen ze haar twintig minuten durende invalbeurt bekroonde met een treffer; de 0-5. Hoewel ze zenuwachtig leek, liet ze een goede indruk achter bij Engelkes. ,,Het was wat onwennig in het begin, maar dat kwam omdat ze wat nerveus was. Daarna deed ze het goed, was de schroom eraf’’, liet hij na afloop weten.

Net zo tevreden was Engelkes over het optreden van Whitney Sharpe, die afgelopen week overkwam uit de Amerikaanse voetbalcompetitie. De vleugelverdedigster speelde 73 minuten, waarna ze plaatsmaakte voor Lauren Delleman. ,,Uit voorzorg hebben we Whitney gewisseld’’, aldus Engelkes. ,,Ze had de wedstrijd helemaal kunnen spelen, maar deze week hebben we twee pittige duels op het programma staan, tegen Lierse en Beerschot. Of ze klaar is voor die wedstrijden? Ja, zeker. Ze maakte vandaag een zeer gedreven en goede indruk.’’

Mandy Versteegt, hier op archiefbeeld, scoorde twee keer. Foto: Gerard van Hees. Mandy Versteegt, hier op archiefbeeld, scoorde twee keer. Foto: Gerard van Hees.

De derde debutant, Chantal de Ridder, speelde maar twintig minuten. De van het Duitse Potsdam overgekomen aanvalster kampt met de naweeën van een knieblessure en kreeg daarom maar een beperkt aantal speelminuten.

Saestum - Ajax was vanaf de eerste minuut een kat- en muisspel, constateerde Engelkes. Geen moment kwam de topklasser er aan te pas op het eigen kunstgrasveld. Het is dat de Ajacieden niet altijd even scherp waren, anders had de score beduidend hoger uitgevallen dan 0-5. De coach vond zijn ploeg bij vlagen slordig in de afronding. ,,Maar dan ben ik de kritische trainer. Al met al is dit een uitslag waar ik content mee ben. We hebben weliswaar veel kansen gemist, maar het feit dat we ze hebben gecreëerd, is al een goed teken. Dat was een belangrijk speerpunt voor deze wedstrijd.’’

Ajax kwam in de 29ste minuut op voorsprong dankzij aanvalster Mandy Versteegt. Vervolgens waren Sabine Becx en Tessel Middag verantwoordelijk voor de 0-2 en 0-3, in respectievelijk de 41ste en 55ste minuut. De mooiste treffer kwam van de voet van Mandy Versteegt. Een halfuur voor tijd schoot zij knap raak uit een perfecte voorzet van Babiche Roof. Daarna was het Donna van Rossum die vlak voor tijd het slotakkoord voor haar rekening nam: 0-5.

Behalve Ajax bereikten ook Heerenveen, FC Twente, PEC Zwolle, Utrecht, ADO en Buitenveldert reeds de kwartfinale van de KNVB Beker. Telstar speelt zondag tegen Berghuizen.

Scoreverloop: 29. Versteegt 0-1, 41. Becx 0-2, 55. Middag 0-3, 59. Versteegt 0-4, 88. Van Rossum 0-5.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Tang, Stentler, Sharpe (73. Delleman), Van Lunteren, Middag, Becx, Versteegt (70. Van Rossum), De Ridder (20. Bakker), Roof.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst