Menu
Vurnon Anita geeft @ntwoord

Vurnon Anita geeft @ntwoord

Via een e-mail aan Ajax.nl konden supporters een vraag stellen aan Vurnon Anita. De linksback van Ajax vertelt onder meer over zijn ‘nieuwe’ positie, de voetbalkooi en zijn vlechtjes.

Wat is je mooiste moment bij Ajax?
Danny Rossenaar, Enkhuizen
,,Dat is mijn debuut in 2006 tijdens FC Groningen – Ajax (3-2). Helaas verloren we die wedstrijd, maar ondanks dat gaf het me toch een speciaal gevoel. Zeker omdat ik toen pas 16 jaar was. Het shirt van die wedstrijd hangt thuis in een mooi lijstje.”

Wat is het verschil tussen spelen op het middenveld en in de verdediging?
Kevin van Zeventer, Wezep
,,Op de linksbackpositie ben je wat meer beperkt. Daar heb je minder afspeelmogelijkheden dan op het middenveld. Ook balverlies kan achterin fataler zijn dan op het middenveld. Als middenvelder weet je dat er nog iemand achter je staat, terwijl je als verdediger meestal zelf de laatste man bent tot aan de keeper.”

Wat doe je na een wedstrijd als je thuis bent?
Bas Koenen, Wormer
,,Vooral uitrusten en weer op adem komen. Vaak denk ik dan ook aan wat er goed en niet goed ging tijdens de wedstrijd. Zeker na avondwedstrijden is het lastig om de slaap te vatten. Toch probeer ik dat altijd wel een beetje te forceren, omdat ik de volgende dag natuurlijk ook scherp en wakker moet zijn. De hele dag gapen is niets.”

Is het een nadeel dat je klein bent? Ik ben zelf namelijk ook niet zo groot en wil graag weten hoe jij van jouw lengte een voordeel hebt kunnen maken.
Rick Ziemke, Nieuw Bergen
,,Het gaat vooral om slimmigheid, om hoe je moet staan. Bij kopduels moet je ervoor zorgen dat je tegenstander niet kan winnen. Je kan dat doen door bijvoorbeeld een klein zetje te geven of door het duel gewoon te vermijden en je slim op te stellen. Het gaat om anticiperen. Je moet vooraf al kunnen inschatten wat er gaat gebeuren, zodat je daar vervolgens op kan inspelen.”

Wie maakt de vlechtjes in je haar?
Jules van Ee, Rhenen
,,Dat doet mijn moeder. Ik hoef er dus niet voor naar de kapper. Ze doet het trouwens altijd goed, dus zij mag het blijven doen.”

Heb je vroeger veel ramen kapot geschoten tijdens het voetballen?
Brent Hoppen, Heino
,,Gelukkig niet. Op het pleintje waar ik vroeger voetbalde stonden allemaal hoge hekken, waardoor je de bal niet zomaar ergens tegenaan kon schieten.”

Stel je jezelf vaak op als je een voetbalspel op de computer speelt?
Sander Garnier, Amsterdam
,,Ja. Als ik met Ajax speel, stel ik mezelf op. De laatste tijd speel ik ook vaak met andere teams op de computer, maar als ik met Ajax speel maak ik altijd wel ruimte voor mezelf.”

Heeft de voetbalkooi in de Zwanekamp jou geholpen om te komen waar je nu bent?
Mitch Kroon, Maarssen
,,Ha leuk, die jongen komt bij mij uit de buurt vandaan. De voetbalkooi heeft me zeker geholpen. Je techniek gaat altijd omhoog als je in de kleine ruimte speelt. Ik heb er vroeger vaak met vrienden gevoetbald. Het is er tegenwoordig trouwens wel wat rustiger dan vroeger. Jammer, want je kan er echt een goede voetballer worden.”

Denk je dat je als linksachter beter uit de voeten kan dan als middenvelder?
Timothy de Jong, Oostzaan
,,Dat is moeilijk te zeggen. Op dit moment speel ik elke week linksback. Dat gaat steeds beter. Op het middenveld is het momenteel erg druk bij Ajax. Daarnaast kan ik nu als linksachter belangrijk zijn voor Ajax. Daarom focus ik me ook op die positie. Mijn kans op speelminuten is daar het grootst.”