Menu
Vurnon Anita realiseert zich bijzondere prestatie Oranje onder 17

Vurnon Anita realiseert zich bijzondere prestatie Oranje onder 17

Een van de vier jeugdige Ajacieden die momenteel met Oranje onder 17 jaar uitkomen op het Europees Kampioenschap, is Vurnon Anita. De net zestienjarige middenvelder tekende begin april een contract voor Ajax, zal volgend jaar in de A1-selectie spelen en schittert nu met Nederland in Italië. Want wat er woensdag ook gebeurt in de halve finale, de prestatie is al geweldig. ,,We doen het hier goed, spelen veel beter dan de andere teams'', weet Anita aan de vooravond van de halve finale.

De kwalificatie voor het EK was al een prestatie op zich. In de laatste minuut van het duel tegen Duitsland scoorde Nederland de winnende treffer. Ook op het eindtoernooi zelf geeft Oranje zich niet zomaar gewonnen. De 0-2 achterstand tegen Kroatië was aan het einde van de blessuretijd keurig weggepoetst, 2-2. ,,We hebben vorige week ook naar de Europese wedstrijden gekeken van AZ en PSV”, vertelt Ajacied Anita vanuit Italië. ,,We dachten: dat lijken wij wel.” Voor de duidelijkheid: Anita doelt op de opponenten AC Milan en Sporting Lissabon die in de absolute slotfase van de duels toesloegen.

,,Onze kracht is dat we het koppie erbij houden”, analyseert de Ajacied. ,,We spelen als een team en dat is de voornaamste reden dat we nu in de halve finale staan.” Een unieke prestatie voor een jeugdig Nederlands elftal. ,,Ik realiseer mij dat het heel bijzonder is wat we doen. Over mezelf ben ik tevreden, ik heb wel goede potjes gespeeld. Ik speel rechts op het middenveld, heb daar een vrije rol en hoef niet controlerend te spelen. Dat bevalt me wel. Alledrie de wedstrijden waren wel mooi. We speelden veel beter dan de andere teams. Tegen Kroatië werd het 2-2, tegen Zwitserland bleef het 0-0 maar hebben we wel kansen gekregen om te winnen en tegen Israël had het in plaats van de 2-1 misschien wel 5-1 moeten worden. Zoveel kansen hadden we.”

Over de entourage is Anita ook te spreken en aan zijn stem te horen verheugt hij zich enorm op woensdagavond. ,,Ik merk wel dat we aan groot toernooi bezig zijn. Dat merk je aan het niveau in de wedstrijden en aan de manier waarop ze ons behandelen. De halve finale zal in een echt stadionnetje worden gespeeld. Er komen vijfduizend mensen. Het is helemaal uitverkocht!”

Bijna alle acht teams zitten in Italië in hetzelfde hotel. Op één na, het gastland. ,,Ik vind het wel goed dat iedereen in hetzelfde hotel zit. Dan zie je elkaar. Italië is hier niet. We gaan straks banden bekijken van de wedstrijden van Italië. Ik weet dat zij grote jongens in het team hebben, dat ze fysiek sterk zijn. Wij hebben dat wat minder. Het zal een echte knokpartij worden. Knokken kunnen wij ook, hoor”, klinkt het vastberaden. ,,Maar wij moeten blijven doorvoetballen en hopen dat we winnen. Als ik een voorspelling moet doen, zeg ik 2-0 voor Nederland. Dat hoop ik natuurlijk.”

Bij winst op Italië is Oranje tevens verzekerd van een ticket voor het WK. Maar mocht het onverhoopt niet lukken in de halve finale dan heeft Oranje nog een kans om naar het Wereldkampioenschap te gaan. Want ook de nummer drie van het EK plaatst zich daarvoor. Dan moet in de strijd om de derde plaats worden afgerekend met de andere verliezend halve finalist.