Menu

VV Hoogeveen en Ajax oude bekenden

“Zaterdagavond kwam mijn zoontje naar beneden en vertelde me blij dat Ajax met 0 – 13 van Owios had gewonnen. Ik dacht; donders dat moeten wij niet hebben.” Roel Zuidema, bestuurslid algemene zaken, is de afgelopen weken met Ajax opgestaan en naar bed gegaan. Nachtmerries heeft hij afgezien over de uitslag Owios – Ajax niet gehad. De voorbereidingen op de wedstrijd ter ere van het dertigjarig bestaan van VV Hoogeveen verlopen uitstekend.

“De begeleiding van de mensen van Ajax is fantastisch. Zij hebben natuurlijk veel ervaring en helpen ons uitstekend. Met hun hebben we de afgelopen weken het draaiboek ingevuld. Dat had ik bij MSC uit Meppel opgevraagd, omdat zij vorig jaar al een keer tegen Ajax hebben gespeeld. Het scheelt een stuk, want je hebt houvast. Ach, moeilijk is de organisatie op zich niet. Het is vooral intensief. Zelf de reclame doen, posters laten maken en alles goed met elkaar afstemmen”, vertelt Zuidema over de organisatie van het evenement, dat kort volgt op de afsluiting van de rijwielvierdaagse in de regio. Ajax moet het toetje voor de mensen uit Meppel, Assen en Hoogeveen worden.

Voor de hoofdklasser is het niet de eerste keer dat de club tegen een profclub met naam speelt. Eerder kreeg de club op haar sportpark Bentinckspark; PSV, FC Utrecht en Club Brugge op bezoek. En ook Ajax is geen onbekende. In 1985 reisden de Ajacieden al eens af naar Hoogeveen. De ontmoetingen tussen de twee clubs gaan, volgens Zuidema, zelfs veel verder terug. “In 1970 en 1971 hebben we op hetzelfde complex als nu tegen het Ajax van Michels en Kovacs gespeeld. Ik weet het als de dag van gisteren, want ik speelde beide wedstrijden mee als back. God, wat mooi man, als ik me dat niet meer kan herinneren dan is het ook meteen met me afgelopen. Fantastisch, spelen tegen Cruijff, Dik van Dijk en Suurbier. Dat maak je nooit meer mee, joh. Dat zal me mijn hele leven bij blijven. Dik 8.000 mensen publiek was er toen. Ik denk dat we nu rond de 5000 halen.”

Overbodig te zeggen dat er sindsdien veel is veranderd, maar Ajax heeft dezelfde plaats in Zuidema’s hart gehouden. Enthousiast, vertelt hij over de wedstrijd tegen Feyenoord in de Arena waar hij zelf bij was. Hoe Ajax toen het balletje liet gaan en dat trainer Co Adriaanse afgelopen week zei dat Ajax weer voor de eerste plaats gaat. Zuidema is meer dan blij met de uitspraak: “Je merkte dat Ajax nog meer ging leven onder de mensen hier, toen Adriaanse dat had gezegd. En zo hoort het ook! Ook Ibrahimovic maakt door zijn goede oefenwedstrijden veel los. Daar komen de mensen voor. Die willen en moeten een leuke dag krijgen!

Aan een voorspelling van de uitslag wil Zuidema zich niet wagen. Hij is al zo blij voor de club en de mensen uit Hoogeveen dat Ajax uberhaupt komt. “Normaal gesproken spelen we 4-4-2 of 4-3-3, dat zal nu wel 5-3-2 worden. En een op een achterin spelen zullen we maar niet doen met die Ikedia”. De lach is aandoenlijk. Zaterdag wordt er in de oefenreeks van Ajax weer een lekker potje gevoetbald. “Ik schrok wel even van die 0 – 13 uitslag, hoor. Oh ja, er zijn ook nog 3 parachutisten die vijf minuten voor de aanvang op het veld landen. Dat mag je er best inzetten.”

VV Hoogeveen – Ajax Datum: Zaterdag 14 juli Tijd: 14:30 Plaats: Hoogeveen