Menu
Waaghals zonder faalangst

Waaghals zonder faalangst

Als hij op een voetbalveld staat, komt de waaghals in Luis Suarez bovendrijven. Een flamboyante voetballer die geen uitdaging uit de weg gaat, hoe ambitieus, gewaagd of bij voorbaat gedoemd te mislukken de opgave ook moge lijken.


Faalangst komt in zijn vocabulaire dan niet voor. In zekere zin is hij als een ezel die het niet zo erg vindt zich nog eens aan dezelfde steen te stoten. De volgende keer probeert hij het vrolijk weer, met dezelfde energie en overtuigingskracht. En vaak lukt het dan alsnog. ,,Luis legt bij elk balcontact honderd procent risico in zijn actie. Dat kan verkeerd gaan en dat gebeurt ook wel. Maar de volgende keer gaat hij wéér, vol overgave. Dat maakt het leuk voor het publiek, maar voor de middenvelders is het wel eens vermoeiend. Het is goud of ijzer en niets daartussen", zo schetste trainer Marco van Basten het spel van zijn aanvaller al eens.
Voor iemand met een ongeremde en ongepolijste speelstijl als de zijne, praat de 21-jarige Uruguayaan opvallend rustig en bedachtzaam. Vooral als het over objectieven gaat. Heeft hij bij aanvang van het seizoen ook persoonlijke doelstellingen geformuleerd? Hoe vaak hij wil scoren bijvoorbeeld, net als Klaas Jan Huntelaar, die in augustus door het AD liet optekenen een totaal van 35 competitietreffers na te jagen? Die uitspraak kende Suarez nog niet, bekent hij vol verbazing. ,,Zoiets zou ik nooit roepen. Ik heb heus wel een aantal doelpunten in gedachten, maar dat soort dingen houd ik altijd voor mezelf."
Even later komt hij schoorvoetend alsnog met een streefgetal, een uitspraak waar we hem aan mogen houden. ,,Ik ga vanaf nu nul gele kaarten halen", zegt Suarez lachend. Het is dan twee dagen voor het competitieduel met Sparta, waarin zijn naam voor de zesde keer dit seizoen in het notitieboekje van de scheidsrechter verdwijnt. Natuurlijk, hij wordt wel degelijk geraakt door Spartaan Kevin Strootman. Maar de theatrale val waarmee hij dat onder de aandacht probeert te brengen, werkt dit keer tegen hem. Ook dit keer.
Het past bij de reputatie die Suarez opbouwde sinds hij tweeënhalf jaar geleden naar Nederland kwam. Hij was een jeugdig talent, dat door FC Groningen werd gescout in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo, bij de roemruchte club Nacional. In de wereld die Suarez tot dan toe kende, werd het misleiden van de scheidsrechter algemeen geaccepteerd en zelfs bijkans tot kunst verheven. Als je een tegenstander op het verkeerde been kunt zetten, waarom zou je dan de arbitrage niet mogen foppen?

Luis Suarez ontving dit seizoen zes gele kaarten. Zijn laatste is al weer enige tijd geleden. Luis Suarez ontving dit seizoen zes gele kaarten. Zijn laatste is al weer enige tijd geleden.

Zijn entree op de Nederlandse velden werd in dat opzicht een cultuurschok. Hier applaudisseerden de mensen niet alleen voor zijn soms onnavolgbare acties, maar nog harder voor de scheidsrechters die het waagden hem geel te geven als hij een penalty of vrije trap probeerde te versieren. Niet meer doen, werd hem in zijn Groningse tijd al bij herhaling te verstaan gegeven. En in Amsterdam is het niet anders. Van Basten koestert de exceptionele kwaliteiten van de voetballer Suarez, die als geen ander in de selectie een wedstrijd kan openbreken. Is het niet door zelf te scoren, dan wel door een ander in kansrijke positie te manoeuvreren. Maar de coach van Ajax hekelde ook het gedrag dat de voetballer soms vertoont. ,,Luis heeft dat helemaal niet nodig." Zelf toont Suarez zich keer op keer schuldbewust en van zins zijn streken af te zweren. Ook dit keer. ,,Als er weer om deze reden over mij gepraat wordt, ben ik echt niet blij met mezelf", zegt hij nu. ,,Ik weet dat ik moet veranderen, slimmer moet worden. Al die gele kaarten zijn slecht voor mij en slecht voor het team."
Opmerkelijk: van zijn zes gele kaarten kreeg Suarez er geen enkele voor een (te harde) overtreding. Thuis tegen Roda JC maakte hij hands, volledig onnodig. Uit bij Feyenoord ging hij voor de bal staan toen de tegenstander een vrije trap wilde nemen. Thuis tegen Vitesse was er een akkefietje met Rogier Molhoek, waarna beiden op de bon werden geslingerd. Uit bij Heerenveen kon scheidsrechter Pieter Vink een cynisch applausje voor een van zijn beslissingen niet waarderen. Bij Heracles hield Suarez de bal vast, zodat de thuisploeg niet snel kon aftrappen. Ricky van den Bergh deelde vervolgens een beuk uit en kreeg rood, Suarez zelf geel wegens spelbederf. En dan was er nog die 'opgeleukte' duikeling tegen Sparta, nummer zes.

Tegen De Graafschap was Luis Suarez zondag met twee treffers opnieuw ontzettend belangrijk. Tegen De Graafschap was Luis Suarez zondag met twee treffers opnieuw ontzettend belangrijk.

Zoals heel voetballend Nederland inmiddels een mening over het fenomeen Suarez lijkt te hebben, zo bescheiden is zijn status in eigen land. Suarez speelde nochtans al vijftien interlands namens Uruguay, waarin hij zes keer scoorde. ,,Ik ben daar allerminst een ster, zoals er bij het nationale elftal überhaupt geen vedettes rondlopen. Natuurlijk, je hebt Diego Forlan. En Martin Caceres, die sinds dit seizoen bij Barcelona speelt. Maar dat zijn normale jongens, geen grootheden. Wij vormen als team een hechte eenheid, dat is onze kwaliteit. Niemand valt echt op. In Uruguay gaan mensen pas anders tegen je aankijken en over je praten als je doelpunten maakt. Veel doelpunten, over een langere periode. Dat geldt niet voor mij. Ik ben 21 en kom pas net kijken."
Met zijn land staat de Ajacied momenteel vijfde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus voor deelname aan het WK van 2010. Paraguay is de even verrassende als soevereine koploper, voor Brazilië, Argentinië en Chili. Eind maart staan voor Uruguay twee cruciale duels op het programma. Suarez en co spelen eerst een thuiswedstrijd tegen de Paraguayanen, waarna de ploeg afreist naar Santiago voor een confrontatie met de Chilenen. ,,Ons doel is de vierde plaats, maar ook als nummer vijf is het WK nog haalbaar. Dan speel je een play-off tegen een land uit de Noord- en Midden-Amerikaanse zone", legt hij uit.
Vooralsnog bekommert Suarez zich louter om de prestaties met zijn club, die zich in het nog jonge seizoen volop in de titelstrijd gemengd lijkt te hebben. De verschillen aan de top mogen dan klein zijn – zowel in punten als qua spel – de Uruguyaan is uitgesproken in zijn antwoord op de vraag wie hij tot nu toe de beste indruk vindt maken. ,,Ajax. Wij hebben een fantastisch team, met meer wisselmogelijkheden dan vorig jaar. Er zijn voor elke positie volwaardige alternatieven. Dat is een vereiste als je kampioen wilt worden. Kijk naar Kenneth, die het al weken geweldig doet als vervanger van Maarten."
Zijn eigen rol zal nog voornamer worden dan al was voorzien door de afwezigheid van Klaas Jan Huntelaar. Extra druk of verantwoordelijkheid zegt Suarez daardoor niet te voelen. ,,Ik blijf wie ik ben en ik doe wat ik kan. Sinds ik bij Ajax speel, ben ik steeds vooruit gegaan. Niet alleen qua techniek, maar ook tactisch en conditioneel. Een beetje lui zal ik waarschijnlijk altijd wel blijven, dat past bij het type voetballer dat ik ben. Meeverdedigen zit niet van nature in mij en ik heb het vroeger ook nooit geleerd. Maar omdat ik nu fitter ben, kom ik vanzelf ook daar meer aan toe."
Dit interview verscheen eerder in Ajax Kick Off