Menu

Waarom GAK van Ajax kan winnen en andersom

De lokale kranten in Graz pakken uit met voetbal nu Ajax op bezoek is. Onder anderen de Kleine Zeitung en de Kronen Zeitung. De eerste geeft drie redenen waarom GAK wel van Ajax kan winnen en omgekeerd drie redenen waarom Ajax van de thuisclub kan winnen. De Kronen Zeitung waarschuwt vooral: 'Doe hun pijn, anders doen ze jou pijn'. Met 'hun' en 'ze' wordt Ajax bedoeld.

Volgens de Kleine Zeitung zijn de rollen duidelijk verdeeld. Aan de ene kant staat Grazer AK dat nooit verder is gekomen dan de tweede ronde UEFA Cup en aan de andere kant Ajax, de recordkampioen van Nederland, die alles in het clubvoetbal heeft gewonnen wat er te winnen valt. Toch heeft GAK een kans, zegt de krant en onderbouwt dat met drie stellingen:
1. GAK behaalde vijf overwinningen op rij, waardoor het zelfvertrouwen groot moet zijn en onder de nieuwe trainer is de ploeg internationaal gerijpt. Bij een achterstand wordt de ploeg niet meer zo nerveus.
2. In standaardsituaties hebben de Grazers grote, kopsterke mensen.
3. GAK kende in tegenstelling tot Ajax een vroege seizoensstart.

Ook Ajax wordt kansen toegedicht en wel om de volgende redenen:
1. Ajax won alles wat er te winnen valt en de ploeg huisvest klassevoetballers, die vorig jaar door pech vroegtijdig uit de Champions League werden gekegeld.
2. Door de Ajax-jeugdopleiding lopen er allemaal technisch begaafde voetballers rond en met Ibrahimovic heeft Ajax een buitengewoon talentvolle doelpuntenjager in de gelederen.
3. Ajax speelt een variabel systeem, waardoor het voor een tegenstander zeer moeilijk is zich daarop in te stellen. Daarnaast speelt de ploeg een enorm hoog tempo. En wel tot het eindsignaal!

De Kronen Zeitung probeert via allerlei tips GAK naar de volgende ronde te loodsen. 'Doe hun pijn, anders doen ze jou pijn', en ze halen zelfs Joey Didulica erbij als tipgever. President Rudi Roth vindt dit de wedstrijd van het jaar en beloofde de spelers een premie van 70.000 euro bij het bereiken van het hoofdtoernooi van de Champions League. Althans volgens de krant. Aanvoerder Toni Ehmann wil aan het duel meer overhouden dan alleen een Ajax-shirt en denkt dat GAK voordeel kan halen uit het feit dat de spelers allemaal groter zijn dan de Ajacieden.