Menu
'Waarom schreeuwen ze zo hard?'

'Waarom schreeuwen ze zo hard?'

De Ajacieden probeerden vrijdag op het trainingsveld de verloren halve-finalewedstrijd tegen Willem II uit het hoofd te krijgen. De tweelingbroertjes Justin en Leroy de Böck hielpen hen daarbij. De blinde Leroy en aan een oog blinde Justin ondergingen de training als deden ze zelf mee.

Danny Blind meldde zich op het veld toen zijn spelers de warming-up achter de rug hadden. De trainer benutte het begin om met enkele steunpilaren apart te praten. Onder andere aanvoerder Julien Escudé - ook bij terugkeer van Heitinga mocht hij de band blijven dragen - en Wesley Sneijder spraken met Blind. Sneijder was niet helemaal okselfris uit de wedstrijd gekomen en kwam net als Pienaar later het veld op om wat rondjes te lopen.

Voor de invallers - op Urby Emanuelson na - was het programma van de vrijdagtraining veel uitgebreider dan voor de basisspelers. Zij moesten in allerlei variaties op doel schieten. Tijdens de eerste vijf minuten liet assistent Gerard van der Lem missers nog onbestraft. Daarna moest iedereen die er niet in slaagde de aanwijziging op te volgen, zich vijf keer opdrukken. Als Van der Lem wilde dat er laag werd geschoten en de bal verdween over het doel, dan waren vijf push-ups het gevolg. Schoot een speler laag, maar scoorde hij niet dan bleef hij gevrijwaard van de maatregel.

Ondertussen ondergingen Justin en Leroy samen met vriendje Tuur de training vanaf het randje van het gras. ,,Waarom schreeuwen ze zo hard?", vroegen ze zich af toen de afrondoefening bezig was. De tweeling kwam ter wereld toen de penaltyserie in de Wereldbekerfinale tussen Ajax en Gremio op het punt stond te beginnen. Vader Roy had in het VU-ziekenhuis de kapotte televisie gemaakt, want hij wilde wel getuige zijn van de prestatie van zijn club. Maar net toen de beslissing viel, beviel zijn vrouw - drie maanden te vroeg - van de jongens. De baby's van toen zijn nu negenjarige knapen die met trots het Ajax-shirt dragen. De wedstrijd tegen FC Twente volgden de visueel gehandicapte broers vanaf de tribune. ,,Rosales is mijn favoriete speler", aldus Leroy. ,,Waarom? Omdat hij in het begin zo heel goed was."

Aan het einde van de training, toen bijna alle spelers al van het veld waren en de tweeling van handtekeningen en zelfs keepershandschoenen hadden voorzien, mochten de broertjes zelf nog een penalty nemen. Fred Grim, tijdens hun geboorte de reservekeeper van Ajax in Tokyo, begeleidde de volledig blinde Leroy en liet het mannetje dansen van geluk toen Maarten Stekelenburg zijn bal in de verre hoek moest laten gaan.


Bekijk beelden van de training op de Ajax Breedbandportal, in de rubriek ´Nieuw`>>