Menu
Walian: ‘We gaan keihard voor de winst’

Walian: ‘We gaan keihard voor de winst’

Ajax A1 staat dinsdagmiddag tegenover Chelsea in de kwartfinale van de UEFA Youth League. Aanvaller Ezra Walian is ervan overtuigd dat Ajax zich bij de beste vier teams van Europa kan scharen. ,,Chelsea weet dat Ajax niet zomaar een tegenstander is.”

Het trainingscomplex van Chelsea in Cobham is voor bijna alle spelers van Ajax A1 onbekende grond. Maar niet voor Ezra Walian: de aanvaller was er als kleine jongen al eens te gast. ,,Toen ik acht was ben ik hier geweest met mijn amateurclub”, vertelt Ezra Walian. ,,Een jongetje uit mijn team is het neefje van Khalid Boulahrouz. Hij heeft toen geregeld dat we langs konden komen en een wedstrijd mochten spelen. Wat ik me vooral herinner zijn al die grote, dure auto’s van de spelers van het eerste. Er is veel veranderd als ik zo om me heen kijk, maar de velden zijn nog altijd biljartlakens. Dat was toen ook al zo.”

Ajax oogt scherp
Het is maandagavond. De eerste en enige trainingssessie van Ajax A1 op het Cobham Training Ground is achter de rug. Trainer Gery Vink heeft zijn spelers wakker geschud met een korte, fanatieke training. De sessie werd niet afgewerkt op het hoofdveld, waar dinsdag de kwartfinale wordt gespeeld, maar twee velden verderop. ,,Ook een prima veld”, zegt Walian in de catacomben van het complex. ,,Alleen wel een klein beetje glad. Maar de training ging goed. Iedereen was scherp, zat er lekker in.”

Maandagavond na de training: nog even chillen met Kaj Sierhuis en Reda Boultam.
Maandagavond na de training: nog even chillen met Kaj Sierhuis en Reda Boultam.
Aanvallers Vince Gino Dekker en Ezra Walian.
Aanvallers Vince Gino Dekker en Ezra Walian.

Borst nat maken tegen Chelsea
Bij winst op Chelsea bereikt Ajax A1 de halve finales van de UEFA Youth League. Het zal niet makkelijk worden om de titelverdediger van de ‘mini-Champions League’ uit het toernooi te knikkeren. ,,Chelsea schijnt heel sterk te zijn. Iedereen zegt dat we onze borst nat kunnen maken. Maar wij zijn ook goed, dat weten we van onszelf en dat hebben we ook laten zien. Chelsea weet ook dat Ajax niet zomaar een tegenstander is. We gaan keihard voor de winst en we hebben er vertrouwen in.”

Trainer Vink heeft zijn opstelling nog niet bekendgemaakt. Dus het is nog niet zeker of Walian speelt tegen de Londenaren. Wat wel zeker is, is dat de 18-jarige Ajacied aan een goed seizoen bezig is. ,,Het loopt lekker dit jaar. Ik ben belangrijk voor het team met goals en assist. Ik heb ook al twee keer met het eerste meegetraind, dus ik wil deze lijn gewoon doortrekken naar volgend seizoen.”

Wereldgoal tegen Moskou
Ook in de Youth League is Walian al belangrijk geweest. Uit bij Spartak Moskou gooide hij de wedstrijd twintig minuten voor tijd op slot door op schitterende wijze de 0-3 te maken. Na een prima combinatie met Abdelhak Nouri schoot hij de bal onhoudbaar in de kruising. ,,Ik denk vaak terug aan dat doelpunt. Iedere keer als ik op tv iets over Rusland zie,  gaan mijn gedachten terug naar die dag. Ik vergeet dat doelpunt nooit meer, het is een prachtige herinnering.” Nu maar hopen dat er dinsdagavond een prachtige nieuwe herinnering bijkomt voor Walian en zijn ploeggenoten.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees