Menu

Walker voelt geen druk voor kwartfinale

Walker Americo Fronio staat donderdagavond met Ajax 2 in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi. Tegenstander is het voor de pupillen van trainer Jan Olde Riekerink onbekende Stormvogels/Telstar uit de Gouden Gids divisie. ,,Het is een belangrijke wedstrijd. Niet alleen voor mij, maar voor het hele team. Want het is wel de kwartfinale van de Amstel Cup."


De voorbereiding op de wedstrijd verloopt hetzelfde als tegen de vorige bekerronde tegen FC Twente. Tijdens en na dat duel waren de jonge talenten van trainer Jan Olde Riekerink flink onder de indruk geraakt van stadion, waar zij eigenlijk nooit in spelen, en de supporters. ,,Dat was echt leuk", zegt Walker nog. ,,Ik ga beter spelen in een vol stadion. Toen we tegen FC Twente het veld op kwamen, keken we onze ogen uit. Maar bij de eerste pass was dat over."

In de heksenketel moest de Braziliaan ook nog eens een penalty nemen in de eerste helft van de verlenging. ,,Dat was wel een beetje spannend", geeft hij toe. ,,Maar ik had het tenslotte ook al eens gedaan tijdens de finale van het WK onder de 20 in Nieuw-Zeeland. Die ervaring helpt op zo'n moment goed. Het is dan de bal, het doel, de keeper en ik. Ik ben de eerste man voor de stafschoppen, dat zal donderdag ook zo zijn."


Dat betekent niet dat de Braziliaan met het lood in de schoenen staat. ,,Nee, ik voel geen druk. Wij zijn een tweede team, zij het eerste. Zij moeten winnen. Wij ook wel, maar als wij winnen dan is dat vooral leuk."

En als Stormvogels/Telstar verliest, is dat gezichtsverlies. Walker zegt het niet met zoveel woorden, maar bedoelt het wel. Dat zijn elftal eredivisionisten De Graafschap en FC Twente uitgeschakelde, doet niets af aan het feit dat Ajax 2 de underdog is. Walker: ,,Deze tegenstander is in theorie makkelijker, maar in de praktijk geloof ik daar niet in. Zij hebben een goede ploeg, met een sterke spits die een goed aanspeelpunt is. Verder weet ik niets van het elftal. Twente kenden we van televisie, maar het enige dat ik van Stormvogels/Telstar heb gezien zijn de doelpunten van afgelopen weekeinde. Ik weet ook niet of mijn tegenstander naar links of rechts draait, of links of rechts de bal aanneemt. Dat hoeft ook niet, want binnen vijf minuten na het beginsignaal weet ik alles van hem. Zo snel gaat dat."

Omdat Walker van een overwinning uit gaat, hoeft hij zich nog niet bezig te houden met de vraag welke penalty hij in een eventuele stafschoppenserie zal nemen. ,,Het maakt niet uit of ik nou de eerste of de vijfde neem." Erin moet-ie toch, denkt de bescheiden en nuchtere Zuid-Amerikaan, die sinds dit seizoen aanvoerder is.

,,Bij mijn vorige club was ik ook altijd aanvoerder. Het lijkt wel of dat bij mij hoort. Voor mijn spel maakt het niet uit of ik aanvoerder ben of niet. Wat wel nieuw is, is de positie waar ik dit seizoen sta, centraal achterin met iemand naast me. Dat is niet mijn favoriete plaats. Ik ben liever de laatste man op een middenveld dat met de punt naar achteren speelt. Ik zou dus graag Chivu of Bergdolmo nog achter mij hebben. Dat is minder gevaarlijk. Ik zie voor mezelf wel kansen in het eerste team. Ik heb een contract tot 2005 en zoals Ajax tegen Den Bosch speelde, zou ik kunnen staan waar Galasek speelde. Je kan mij niet met hem vergelijken. Hij is Tomas, ik ben Walker. Hij is ook goed."

Walker werd al vaker vergeleken met de voetballer Ronald Koeman: degelijk, sterk in duels en gezegend met een fraaie lange trap. Walker knikt instemmend. Dat heeft hij vaker gehoord. ,,Ik heb ook videobanden gezien van Ronald Koeman, maar volgens mij speelde hij toch iets meer naar achteren."

Donderdag vormt Walker samen met Yakubu het centrum van de verdediging, althans dat zegt hij zelf. ,,Ik heb tegen Argon ook al samen met Yakubu gespeeld. Dat voelde goed."

Dat Ajax 2 de eerste wedstrijd van de avond speelt, vindt Walker ook prima. ,,Dat is beter", schat hij in. ,,Ook met het oog op het veld dat dan beter is dan nadat er een wedstrijd op is gespeeld."

Walker kijkt vragend. Dit interview zit erop.

Walker staat klaar voor de -naar zou blijken beslissende- penalty tegen FC Twente