Menu

Wamberto tilt Ajax 1 ook naar kwartfinale

Wat er ook gebeuren zou met Ajax 1 vanavond, de prestatie die het tweede elftal neerzette door FC Twente uit te schakelen, kon niet worden overtroffen. Trainer Ronald Koeman zette Galasek terug in de basis en haalde Yakubu uit het elftal. Knopper staat weer 'op 10'. Maar verrassender was misschien nog wel dat Chivu de aanvoerdersband droeg.

Met hangen en wurgen en pas na 106 minuten voetbal kwam Ajax voor het eerst op voorsprong tegen RBC Roosendaal. Omdat het toen al in de verlenging was, was dat doelpunt van Wamberto uiteindelijk wel goed voor de volgende ronde, waarin Ajax dus met twee elftallen vertegenwoordigd is. Maar wat ging het bij Ajax 1 moeizaam. Er moest liefst van 1-3 terug worden gekomen. Dat dat lukte, was te danken aan de overlevingsdrang die in de slotfase kwam bovendrijven.

Ook deze wedstrijd startte echter sensationeel, alleen voor de verkeerde ploeg. Rafael van der Vaart leverde de bal in bij Gijs Cales. Die zocht en vond Geert den Ouden, waardoor het in de 14e minuut 0-1 stond. De 1700 Brabanders op de tweede ring ontploften bijna van vreugde.

Van der Vaart kreeg acht minuten later al de gelegenheid zijn foutje te herstellen en deed dat ook. Hij nam de bal na een goede voorzet van Bergdolmo op de borst aan en schoot met zijn linkerbeen onder de RBC-verdediger door in het uiterste hoekje, 1-1.

Kort daarop kreeg Van der Meyde een vrije trap die hij op het hoofd van de nieuwe aanvoerder deponeerde. Chivu stond echter verkeerd opgesteld en kopte naast.

Maar Ajax herpakte zich na de zwakke start en opende het spervuur op doelman De Ron. De kleine goalie van RBC hield echter stand op goede inzetten van Van der Vaart en Zlatan waardoor het na 35 minuten nog steeds 1-1 stond.

Degene bij RBC, voor wie dit een beetje een thuiswedstrijd was, Pacal Heije, slalomde zich pal voor rust over het Ajax-middenveld, tot de oud-Ajacied gestuit werd door Van der Vaart. De vrije trap werd door RBC naast geschoten.

Ajax-trainer Ronald Koeman liet Knopper achter in de kleedkamer. Voor hem kwam John O'Brien in de ploeg en de Amerikaan ging links op het middenveld spelen en Van der Vaart achter de spits. Robert Maaskant wisselde niet.

Ajax kwam in de 51e minuut met de schrik vrij toen Den Ouden, weer hij, onderkant lat schoot. Een minuut later mocht Den Ouden weer alleen op Grim af. Nu bracht Chivu redding, maar het zag er helemaal niet goed uit bij Ajax. In de 54e minuut ging de bal op de stip nadat Andy van der Meyde de bal met de hand zou hebben aangeraakt. Van der Meyde legde Luinge nog even uit hoe het precies ging, maar de scheidsrechter was niet om te praten. Fred Grim stopte de strafschop van John van Loenhout, maar was in de rebound kansloos op diens kopbal, 1-2.

Ajax leek twee minuten later al langszij te komen door een kopbal van Chivu, maar De Ron keerde de bal net voor de doellijn. Ajax moest leren van de passie waarmee RBC speelde, want dat ontbrak er bij de Ajacieden aan.

Ronald Koeman wisselde in de 60e minuut Galasek in voor verdediger Heitinga, die voor de defensie ging spelen. Maar dat kon niet voorkomen dat de kersvers ingebrachte Maasland zo het strafschopgebied van Ajax mocht binnenlopen met de bal aan de voet. Vervolgens kreeg hij ook nog de gelegenheid te schieten. Gelukkig ving Grim de bal.

Zonder spits op de reservebank haalde Koeman toch Zlatan van het veld. Voor de niet gelukkige Zweed kwam Maxwell binnen de lijnen. De Braziliaan ging linksbuiten spelen, Wamberto op 10 en Van der Vaart in de spits.

De omzettingen ten spijt, het was wel de avond van Geert den Ouden. De RBC-spits moet zich hebben verbaasd over de ruimte die hij kreeg. Ook in de 70e minuut stoof hij op richting Grim, maar liet de bal van zijn voet springen. En daar kwam Ajax weer goed weg.

Dat lukte niet in de 74e minuut. Een afstandsschot van Hertog werd van richting veranderd en Grim moest opnieuw vissen, 1-3.

Ajax kon snel terugkomen in de wedstrijd omdat de grensrechter tot ongeloof van RBC hands had geconstateerd. Bergdolmo faalde niet en bracht de stand terug tot 2-3.

In de 79e minuut leek Ajax terug in de wedstrijd toen Wamberto langs alle blauwhemden slalomde. Maar de Braziliaan stuitte op de laatste hindernis, De Ron, waardoor de gelijkmaker er niet kwam.

Dat gebeurde een minuut later wel. Andy van der Meyde vertrok op randje buitenspel en schoot beheerst de 3-3 binnen. RBC werd in de reguliere speeltijd nog een keer gevaarlijk door onoplettendheid van Heitinga, maar Grim was invaller Maseland te snel af. Daardoor bleef het bij 3-3 en moest ook in deze wedstrijd een golden goal de beslissing brengen.

Koeman klapte in de korte pauze tussen de wedstrijd en de eerste helft van de verlenging wat leven in zijn spelers en hopelijk was dat gelukt. Maaskant deed natuurlijk aan RBC-kant hetzelfde.

De verlenging was het tweede team eerder op de avond gunstig gezind geweest. Het eerste zou daar toch niet voor onder willen doen. Tim de Cler probeerde het in de tweede minuut van de verlenging van afstand maar vond De Ron op zijn weg. Ook Cales loste namens RBC zo'n schot en hij zocht het doel te hoog.

Bij een corner in de zevende minuut van de verlening werd de inzet van Maxwell van de doellijn gered en kort daarop werd Van der Vaart gehaakt. Niets aan de hand, oordeelde Luinge en liet doorspelen.

Ajax was dicht bij de golden goal, maar bij het schot van Trabelsi in de 100e minuut lag De Ron in de weg. Maxwell had wel veel pech, want ook bij een zeer goede kopbal van hem dook De Ron de bal net voor de doellijn uit het doel.

Er moest een tweede helft van de verlenging komen, want ook na 105 minuten voetballen hadden de Godenzonen RBC niet op de knieën weten te krijgen.

Dat lukte pas in de 106e minuut. Wamberto schoot uiteindelijk de bevrijdende 4-3 binnen.