Menu
Warm weerzien bij Ajax-reünie

Warm weerzien bij Ajax-reünie

Rond de topper Ajax - FC Twente organiseerden Ajax en Aegon voor de vierde keer in successie de Ajax-reünie. Mannen als Sjaak Swart, Jan Mulder, Klaas Nuninga en Gert Bals waren aanwezig om oud-ploegmakkers te spreken. Maar ook de jongere generatie was vertegenwoordigd door onder andere Dennis Gentenaar en Laurent Delorge.

De Ajacieden van weleer kwamen ruim voor de wedstrijd over de speciaal voor hun vervaardigde rode loper aanwandelen. Organisator Thijs Lindeman heette zijn illustere gezelschap persoonlijk welkom. Net als de spelers zelf straalde de initiator, die een paar afmeldingen kreeg van Ajacieden die uitgewaaierd over de wereld hun voetbalkennis overbrengen. Zoals Arie Haan in China, John van ’t Schip in Australië en Yannis Anastasiou uit Griekenland. Maar ook zonder de afwezigen ademde de reünie enorm veel Ajax-historie. Voor de oud-Ajacieden die niet meer onder ons zijn, werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden.

Tijdens het introductiewoord van Aegon-topman Edgar Koning klonk er luid applaus nadat Koning het extra half jaar hoofdsponsorschap had toegelicht. ,,Wij zijn vereerd dat we deze reünie nu voor de vierde keer samen met Ajax mogen organiseren. In elk jaar dat de reünie is gehouden werd Ajax kampioen. Daar rekenen we dit jaar ook op. Vanuit de Engelenbak in het stadion kunnen jullie de ploeg steunen.”

,,Het is mooi dat de reünie nu tijdens een cruciale wedstrijd in het seizoen is”, vond de inmiddels 73-jarige Klaas Nuninga, zelf in de jaren zestig middenvelder bij Ajax. ,,Van mijn elftal zijn hier nog heel veel spelers”, aldus Klaas Nuninga, zelf actief in de jaren zestig van Ajax. De stijlvolle middenvelder was de hele middag geanimeerd in gesprek met onder andere Jan Mulder. ,,Ik was zijn jeugdidool”, vertelde de uit Winschoten afkomstige Nuninga met een knipoog.

Niet vreemd, want Mulder woonde in datzelfde Groningse dorp. ,,Dat klopt hoor”, beaamde de huidige NOS-analist. ,,Klaas was zo’n prachtige voetballer. Hij was vier jaar ouder dan ik, was een mooie jongen en had de meisjes om hem heen hangen. Ik was alleen bezig met ‘hoe word ik Klaas Nuninga?’ Ik fietste vaak langs zijn huis en sprak zijn moeder weleens. Toen ik mijn debuut in het Nederlands elftal maakte, speelde ik met hem samen. Nou, dat was wat hoor in Winschoten!”

De ene na de andere herinnering komt boven tafel. En ook de ene fraaie goal na de andere passeert de revue als foto-archivaris en eregast van de middag Hennie Schuurman aanschuift. ,,Weet je nog hoe kwaad je was toen dat doelpunt tegen Telstar werd afgekeurd?”, kwam Schuurman hard binnen. Het gesprek ontwikkelt zich en het ene mooie doelpunt na het andere wordt gememoreerd. Precies zoals dat gaat op een reünie, waar verleden en heden naadloos in elkaar overstromen. En in het heden is de wedstrijd Ajax - Twente eentje waar Mulder veel gevoel voor beide teams heeft. Ajax als zijn oude club en Twente als de club van zoon Youri.

Jan Mulder met zijn voormalige jeugdidool Klaas Nuninga. Jan Mulder met zijn voormalige jeugdidool Klaas Nuninga.

Met Mulder en Nuninga zijn de bekendere oud-voetballers aan het woord gekomen, maar ook mannen die niet heel erg op het netvlies springen als het over Ajax gaat, waren er natuurlijk ook. Zoals bijvoorbeeld Günther de Haan, ook actief in de jaren zestig. ,,Ik ben bij alle vier de reünies geweest”, aldus de man die via zijn zoon Dennis – jeugdtrainer bij Ajax – op de hoogte blijft van de club. ,,De gesprekken gaan tegenwoordig ook over de nodige kwaaltjes, maar natuurlijk ook over de tijd dat we voetbalden. Ik ben ook nog jeugdtrainer geweest en in de C1 had ik onder andere Clarence Seedorf en Patrick Kluivert.” Omdat De Haan voorzien is van twee nieuwe knieën bevond hij zich bij de oudste generatie Ajacieden op de bank en niet bij zijn eigen lichting, die aan de staantafels stond. Maar ook daar konden de herinneringen worden opgehaald. ,,De twee memorabele wedstrijden uit mijn eigen carrière waren de thuiswedstrijd tegen PSV die we met 5-0 wonnen en de uitwedstrijd bij Feyenoord die we met 9-4 verloren.”

Natuurlijk liepen ook jongere mannen rond, zelfs mannen die nog actief zijn zoals Dennis Gentenaar. Het is zijn eerste reünie. ,,Ik was wel eerder uitgenodigd maar dan moest ik zelf spelen. Het is leuk om hier te zijn. Ik zie Pascal Heije al en met hem heb ik ook bij NEC nog gespeeld en ik moet Tonny Bruins Slot nog even hebben.” Toen ook die markante Ajacied kwam binnenstappen, was die missie geslaagd.

Na afloop kwamen Nicolai Boilesen en Ricardo Kishna nog even op visite bij de reüniegasten. En met een lekkere zege op Twente op zak was ook de nababbel meer dan gezellig.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Eddie Pieters Graafland was ook van de partij. Eddie Pieters Graafland was ook van de partij.
De oud-Ajacieden kwamen weer graag naar de reünie. De oud-Ajacieden kwamen weer graag naar de reünie.
Aegon-topman Edgar Koning kreeg applaus na z'n toelichting op half jaar extra hoofdsponsorschap bij Ajax. Aegon-topman Edgar Koning kreeg applaus na z'n toelichting op half jaar extra hoofdsponsorschap bij Ajax.
Steunend op z'n krukken neemt ook Günther de Haan een minuut stilte in acht voor de overleden Ajacieden. Steunend op z'n krukken neemt ook Günther de Haan een minuut stilte in acht voor de overleden Ajacieden.
Barry Hulshoff en Sjaak Swart zijn vaste gasten op de reünie. Barry Hulshoff en Sjaak Swart zijn vaste gasten op de reünie.
Trainer Gerard van der Lem met 'zijn' jongens, onder wie Van der Sar (l), en Oulida (r). Trainer Gerard van der Lem met 'zijn' jongens, onder wie Van der Sar (l), en Oulida (r).
Evert Vermeer en Hennie Schuurman waren eregasten. Zij zijn mede-bewakers van Ajax' erfgoed. Evert Vermeer en Hennie Schuurman waren eregasten. Zij zijn mede-bewakers van Ajax' erfgoed.
Edwin van der Sar kreeg uit handen van Aegon-topman Edgar Koning zijn shirt. Edwin van der Sar kreeg uit handen van Aegon-topman Edgar Koning zijn shirt.
De Ajacieden waren zeer geïnteresseerd in elkaar. De Ajacieden waren zeer geïnteresseerd in elkaar.
Na afloop kregen de oud-Ajacieden allemaal een prachtig herinneringsshirt mee naar huis. Na afloop kregen de oud-Ajacieden allemaal een prachtig herinneringsshirt mee naar huis.
Arno Splinter liet een reünieshirt van veel handtekeningen voorzien. Arno Splinter liet een reünieshirt van veel handtekeningen voorzien.
Pascal Heije neemt zijn goodiebag in ontvangst. Pascal Heije neemt zijn goodiebag in ontvangst.
Na afloop kwamen Ricardo Kishna en Nicolai Boilesen de zaal in. Na afloop kwamen Ricardo Kishna en Nicolai Boilesen de zaal in.