Menu
Warme woorden voor Van der Sar

Warme woorden voor Van der Sar

Frank de Boer had woensdag de eervolle taak om Edwin van der Sar het eerste exemplaar van de autobiografie 'Edwin van der Sar' te overhandigen. Net als zijn clubgenoot Danny Blind, ook present in het Noordwijkse Huis ter Duin, bewaart de Ajax-trainer louter goede herinnering aan de samenwerking met vriend Van der Sar.

,,Soms had je het gevoel dat het onmogelijk was om Edwin te passeren’’, weet De Boer nog goed uit de periodes waarin hij bij Ajax en Oranje samenwerkte met de recordinternational. Het is direct ook een van de talloze complimenten die Van der Sar deze woensdag ontvangt. Het moment waarop De Boer als jonge Ajacied voor het eerst met Van der Sar trainde, staat hem nog helder voor de geest. We schrijven het seizoen 1990 - 1991. ,,Hij oogde als een slungelachtige jongen met iets te grote oren. Maar zijn vuurdoop onder Jan Wouters, die Edwin verrot schold omdat hij een verkeerde bal gaf, doorstond hij goed. Zoiets doorstaan was toen niet niks voor een jong knaapje. Ik wist er die tijd alles van, want ik zat al twee jaar onder de vleugels van Jan. Maar als je dat eenmaal hebt doorstaan weet je dat het goed kan komen.’’

Als er in Noordwijk op de 'geboorte' van het kloeke, 550 pagina’s tellende boek is geproost, vertelt ook Blind warme woorden over de oud-Ajacied. ,,Hij is altijd een bescheiden en rustige jongen geweest; iemand die zich totaal niet op een verkeerde manier profileert’’, karakteriseert de aanvoerder van het gouden Ajax uit 1995 zijn doelman uit die bijzondere tijd. ,,Edwin heeft altijd gestaag aan zijn ontwikkeling gewerkt. Hij heeft zichzelf – mede door in elk team goed om zich heen te kijken – goed doorontwikkeld. Als keeper had hij ook alle eigenschappen om de top te bereiken. Vertel me wat hij niet had? Hij is bovendien een goede persoonlijkheid.’’

Frank de Boer sprak Edwin van der Sar vlak voor de boekuitreiking kort maar warm toe. Frank de Boer sprak Edwin van der Sar vlak voor de boekuitreiking kort maar warm toe.

De band tussen Blind en Van der Sar is vriendschappelijk, amicaal. Die tussen de generatiegenoten De Boer en Van der Sar is nog sterker. De twee zijn echte vrienden, die elkaar op zijn tijd opzoeken. Als De Boer zijn vriend karakteriseert, klinken vrijwel dezelfde karaktereigenschappen als eerder Blind noemde. ,,Edwin is een fantastische persoonlijkheid en een fantastische keeper’’, vervolgt De Boer. ,,Hij denkt ook als voetballer. Daarmee heeft hij de Nederlandse keeper ook op de kaart gezet. Edwin was als doelman geen eenling in een elftal, maar echt een van de elf. Hij organiseerde zijn verdediging ook zo goed dat hij zeventig procent van zijn werk had gedaan.''

De Boer besluit met een interessante vergelijking tussen Van der Sar en Maarten Stekelenburg. ,,Het goede gevoel dat ik toen had bij Edwin, heb ik nu ook bij Maarten.’’ Voetbalklasse herkent voetbalklasse. Altijd.

Houd ook Ajax TV in de gaten voor meer over Edwin van der Sar

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Hier vind je meer informatie over de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar op 3 augustus

Van der Sar en De Boer tonen trots het eerste exemplaar van 'Edwin van der Sar'. Van der Sar en De Boer tonen trots het eerste exemplaar van 'Edwin van der Sar'.
De oud-Ajacied zette talloze handtekeningen in zijn biografie. De oud-Ajacied zette talloze handtekeningen in zijn biografie.
Van der Sar toonde zich trots en tevreden met zijn biografie. Van der Sar toonde zich trots en tevreden met zijn biografie.