Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

Daags na de 1-1 tegen AC Milan schrijven de kranten over Ajax’ eerste thuiswedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Na de afstraffing in Madrid zijn de woorden ‘revanche’ en ‘herexamen’ geregeld terug te lezen. Met als overheersend gevoel dat er wellicht meer had ingezeten tegen Milan.

‘Wel de lof, niet de bloemen’ kopt het AD. ,,Ajax heeft pas één punt, maar kan toch met een goed gevoel verder. Na de ontgroening zonder weerga tegen Real Madrid, revancheerde de ploeg zich bij zijn herexamen tegen een andere grote Europese club”, valt te lezen in het losse sportkatern AD Sportwereld. ,,Gisteren dekten verdedigers van Ajax niet op twee meter, maar kort op de man. Ze durfden, met de weer inzetbare Vertonghen voorop, nu zelfs ook door te dekken. Cruciaal voor een elftal dat zich heeft voorgenomen om aanvallend wat klaar te spelen.”

De Telegraaf meent dat Ajax tegen Milan meer had verdiend. ‘Ajax krijgt te weinig’, is de kop boven het wedstrijdverhaal in de sportbijlage telesport. De verslaggever drukt in cijfers uit hoe groot het verschil in Champions League-ervaring tussen Ajax en AC Milan was. ,,De basis van Milan kon in de ArenA bogen op 574 wedstrijden in de Champoins League, terwijl het jeugdige elftal van Martin Jol niet verder kwam dan 24 duels. Daarvan namen Maarten Stekelenenburg (12) en Mounir El Hamdoaui (5) het leeuwendeel voor hun rekening.”

Verderop in het verslag blijkt achteraf hoe onfortuinlijk Ajax de zege weggaf. ,,De gelijkmaker kwam er alsnog en was de overtreffende trap van sneu. Uitgerekend op het moment dat Ajax door de blessure van Vurnon Anita met tien man stond, sloeg AC Milan genadeloos toe. Urby Emanuelson verloor Seedorf uit het oog, waarna de Nederlander Zlatan Ibrahimovic bediende en de aanvaller Stekelenburg kansloos liet (1-1).” Toch kwam Ajax af en toe ook goed weg, met dank aan de eigen keeper: ,,De grootste kans was voor Robinho, die opnieuw kennismaakte met de weergaloze Stekelenburg.”

De Volkskrant heeft aandacht voor Clarence Seedorf. De ex-Ajacied prijkt op de foto waar hij een duel met Eyong Enoh uitvecht. ,,Clarence Seedorf, die vlak achter de twee aanvallers een vrije rol heeft, is een soort zenboeddhist onder de voetballers. Hij wandelt soms over het veld, zo rond de middencirkel, alsof hij tussendoor broedt op de oplossing van een paar niet aan voetbal gerelateerde problemen. Maar dan opeens zet hij aan, alsof hij kleefpasta Enoh even van de huid wil spoelen. Zijn spel past, net als dat van Milan, het best bij het nummer van Bob Marley dat tot de Ajax-rituelen tijdens de rust behoort, waarin de koning van de reggae verklaart dat alles goed komt. Maar helemaal goed kwam het niet met Milan. Met Ajax trouwens ook niet.”

Ook het AD heeft oog voor de andere ex-Ajacied, Zlatan Ibrahimovic. ,,Ooit was Zlatan ook een jonge Ajax-speler die de wetten van Champions League-voetbal moest leren. Gisteren, op zijn 28ste, verspeelde hij bij zijn terugkeer in de Arena geen druppel zweet teveel. Eén kans, één goal. De sluipschutter had zijn werk gedaan.”

In het verslag van de regionale kranten, dat later deze woensdag ook in de Amsterdamse avondkrant Het Parool verschijnt, valt te lezen dat Ajax dinsdagavond een perspectiefrijk gelijkspel behaalde. ,,De club deed goede zaken in de poging om in groep G de derde plaats te behalen. Die geeft recht op een vervolg in de Europa League. Met nog vier duels voor de boeg staat Ajax op de plaats waar het op het einde van de rit ook wil staan. Over drie weken kunnen de Amsterdammers wellicht een definitieve slag slaan. Dan komt AJ Auxerre op bezoek in de Arena.”

Tekst en foto: Ajax.nl