Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

Veel aandacht uiteraard voor Ajax in de sportkolommen van de landelijke dagbladen. Na het verlies van FC Twente bij AZ op dinsdag waren de schijnwerpers op volle lichtsterkte gericht op Tilburg waar Ajax het gat met de koploper verkleinde tot een muizengaatje van een punt. Lees hier het overzicht uit de ochtendkranten.

Het aparte katern Sportwereld van het AD haalt op de voorpagina groots uit met een kop met een kleuraccent: 'Het verschil is nog maar 1 punt', met het cijfer 1 in het rood gedrukt. 'De Eredivisie krijgt een geweldige ontknoping!', juicht de van oorsprong Rotterdamse krant. Binnenin kiest de redactie voor een kop richting Enschede. 'Druk is nu maximaal'. ,,Een dag na het puntenverlies van Twente in Alkmaar deed Ajax wat het moest doen: winnen en de druk op de koploper maximaal opvoeren. Als je er een beeldspraak op los wilt laten, dan heeft de jager de prooi nu inmiddels vast bij de staart, waarbij ontsnappen nog mogelijk is."

Trouw is minder uitbundig en stelt nuchter vast: 'Ajax doet zijn plicht, meer niet.' ,,In een nihilistische stijl, zonder overtuiging, sprankeling of frivoliteit heeft Ajax zich gisteravond nadrukkelijk gemeld in de strijd om de landstitel," zegt de krant.

De Volkskrant ziet het roofdier in Ajax. 'Hongerig Ajax nadert zijn prooi', is de veelzeggende kop boven het artikel. De verslaggever van dienst had oog voor detail, vooral na de wedstrijd: ,,Het was een mooi beeld, kort na afloop in de catacomben van het stadion van Willem II..." ,,Martin Jol ging het veld op. ,,..daar ging hij door het tunneltje naar het veld. De arm ging omhoog, de vuist werd gebald en de fans begroetten dat met gejuich. Het was een moment van ingehouden vreugde. Na wekenlange jacht op de eerste plaats, een gevecht dat discipline, geduld en uithoudingsvermogen vergde van de selectie, is Ajax het doel nu dus tot op een punt genaderd."

Het verslag van Willem II - Ajax in de regionale kranten, dat later deze donderdag ook in de Amsterdamse avondkrant Het Parool wordt afgedrukt, legt de link met 29 april 2007, toen Ajax ook met 2-0 won bij Willem II, maar waarbij het landskampioenschap op een haar na werd gemist. 'Ajax juicht nu wel na zege in Tilburg', luidt de kop. ,,Gisteravond kwam Ajax tot dezelfde uitslag als drie jaar geleden, maar ditmaal leidde het louter tot tevreden gezichten bij de Amsterdamse club." De verslaggever somt diverse positieve punten van Ajax op. ,,De Amsterdammers hebben in de competitie tot nu toe 98 keer gescoord... Ook de inhaalreeks van Ajax is ronduit indrukwekkend. Aan het begin van het kalenderjaar stonden de Tukkers nog negen punten voor, maar Ajax heeft sinds februari twaalf keer op rij gewonnen. 'Twente is de beste ploeg van de eerste competitiehelft en Ajax van de tweede', haalde de krant AZ-aanvoerder Stijn Schaars graag even aan.

'Ajax over rode loper', kopt De Telegraaf . ,,Ajax heeft koploper FC Twente het vuur na aan de schenen gelegd. Een dag na de mispeer van de tukkers sleepte het elftal van Martin Jol in een parodie op voetbal wel de drie punten in de wacht." De Amsterdamse krant benadrukt aan het einde van het artikel nog wel even dat Twente de beste papieren heeft. ,,In alle euforie bij de Ajax-supporters (,,Kampioenen, kampioenen") werd één ding vergeten: dat FC Twente bij twee zeges 'gewoon' de eerste landstitel in de clubgeschiedenis binnenhaalt. Daarnaast is het slechts drie keer (1958 SC Enschede, 1971 Ajax en 1993 PSV) voorgekomen dat een club die twee duels voor het einde bovenaan stond, géén kampioen werd. Op de laatste speeldag verspeelde alleen AZ in 2007 de schaal."

Tekst en foto: Ajax.nl