Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

Een dag na de elfde competitiezege op rij (Ajax - VVV 7-0) schrijven de ochtendkranten deze maandag over ‘de week van de waarheid’ die er zowel voor Ajax als koploper FC Twente aankomt. Met een midweeks programma voor de boeg kan er de komende dagen mogelijk veel gebeuren aan kop in de Eredivisie.

De landelijke ochtendbladen variëren in de covers van hun sportkaternen. Op de omslag van AD Sportwereld prijkt een foto van PSV’er Ibrahim Afellay, die de handen voor zijn gezicht slaat. ‘PSV haakt af in strijd om titel’, is de veelzeggende kop. De sportbijlage van De Telegraaf kiest juist voor de trainers Steve McClaren en Martin Jol op de voorpagina, ondersteund door de kop ‘Week van de waarheid’. De cover van het sporttabloid van de Volkskrant legt juist weer de focus op de koploper uit Enschede: ‘Twente lijdt, strijdt en telt af’. De regionale kranten verkiezen Fabian Cancellara, de winnaar van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix op de voorpagina.

Het AD schrijft over de ‘jump’ die Ajax wil maken. ,,De tweede plaats is bijna veiliggesteld na een aanvankelijke achterstand van 12 punten op PSV. Maar bij Ajax geloven ze nog altijd in de ultieme ‘jump’: die naar de koppositie. (..) Martin Jol hoefde er ook gisteren weer geen seconde over na te denken. Natúúrlijk ziet hij FC Twente nog punten verspelen in het slot van dit seizoen. ,,Zelfs vier punten zie ik wel gebeuren”, zei de trainer van Ajax na de eigen 7-0 zege tegen VVV.” Ook becijfert Sportwereld het bijzonder doeltreffende seizoen van de Ajacieden. ,,Ajax boekte gisteren alweer de 19e (!) competitiezege met ten minste drie goals verschil.”

‘Uitmuntende rapportcijfers’ is de kop boven het wedstrijdverslag in Telesport, de sportbijlage van De Telegraaf. ,,Nu Ajax uitmuntende rapportcijfers kan overleggen – drie speelronden voor het einde al acht punten meer dan vorig jaar, 96 doelpunten vóór en pas 19 tegen – willen de hoofdstedelingen ook het beste jongetje van de klas zijn. (..) Het vizier van de Amsterdammers is echter niet op PSV, maar op FC Twente gericht, want hoewel de tijd begint te dringen wordt er in de ArenA nog steeds hardop gedroomd over het kampioenschap. (..) Slechts drie keer (in 1960/’61, 1983/’84 en 1985/’86) kwam het voor dat een club meer dan honderd keer scoorde, maar géén kampioen werd. Drie keer heette die club Ajax.”

Het verslag van Ajax – VVV in de regionale kranten, dat later deze maandag ook in de Amsterdamse avondkrant Het Parool wordt afgedrukt, staat vooral in het teken van de ‘gevaarlijke’ tweede plaats. ,,De sluiproute naar het hoofdtoernooi van de Champions League is voor de Amsterdammers de lucratiefste. Het scheelt immers een kampioensbonus voor de spelers en de staf – totaal zo’n zes miljoen euro – en met twee thuiswedstrijden in twee voorronden stromen nog eens wat extra miljoenen aan recette binnen. Dat lijkt aanlokkelijk, ware het niet dat de overlevingskansen in die voorronde voor de nummer twee van de Eredivisie flink zijn afgenomen.”

De verslaggever van de Volkskrant besteedt in zijn verhaal uitgebreid aandacht aan het onthutsend zwakke verweer van VVV. ‘Afstraffing voorzien van een stevig Disney-stempel’, staat er boven het artikel dat begint met een paar alinea’s over Marko Pantelic, die na afloop van de wedstrijd verwoede pogingen deed om de wedstrijdbal, behorende bij een hattrick, te bemachtigen. ,,Zondag scoorde hij, net als aanvoerder Luis Suarez, drie keer tegen het elftal van Jan van Dijk. Dat was overigens geen grootse prestatie. De Noord-Limburgse verdediging bood namelijk alle denkbare ruimte en doelman Ruud Boffin doet er verstandig aan de cursus ‘Hoe bepaal ik mijn positie in het doel zo goed mogelijk’ nog eens per post te laten toesturen. (..) Hoewel de badinerende naam Mickey Mouse-competitie niet altijd gerechtvaardigd is, dragen sommige eredivisiewedstrijden wel heel nadrukkelijk een Disney-stempel.”

Tekst en foto: Ajax.nl