Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

Natuurlijk richten de pijlen van sportminnend Nederland zich deze maandag op de sensationele prestatie van de honkballers die wereldkampioen werden. Maar ook de voetbaltopper Ajax – AZ die in een gelijkspel eindigde, krijgt overal ruimschoots de aandacht. Wat de dagbladen schreven over Ajax lees je in het volgende overzicht.

De Volkskrant zet het verschil tussen de Alkmaarse en Amsterdamse voetbalformatie in de kop uiteen: ‘Ajax puzzelt, terwijl AZ een team is’. ,,Wat Ajax wil, deed AZ. De tegenstander onder druk zetten. Trainer Frank de Boer vindt dat Ajax die druk moet kunnen doorbreken, maar dat lukt zelden. Ajax heeft nog geen topduel gewonnen dit seizoen, na recentelijke gelijke spelen tegen Lyon, PSV, Twente en AZ alsmede nederlagen tegen Real en Groningen. Sinds 10 september (Heracles uit) is alleen Noordwijk verslagen. Wat dat aangaat, is niet veel optimisme gerechtvaardigd, nu Ajax dinsdag in Zagreb de cruciale wedstrijd in de Champions League tegen Dinamo afwerkt.”

Sportwereld van het AD heeft drie grote verhalen over de topwedstrijd uit speelronde negen van de Eredivisie. ‘Ajax twijfelt in topweek’, luidt de kop. ,,Voor het eerst heeft De Boer de wind tegen. Als zelfs je dragende voetballers door de ondergrens zakken, wordt trainer zijn een zwaar vak. Door met Alderweireld tegen AZ te schuiven dacht De Boer zijn ploeg te helpen. Zoals hij dat eerder tegen PSV voor ogen had met een positiewisseling van Eriksen en tegen FC Twente met het inbrengen van Enoh. Maar het resultaat was het omgekeerde: de onrust nam alleen maar toe en de individuele spelers kregen een knauw in hun zelfvertrouwen. Is De Boer een uitzondering? Nee, het is al jaren standaard bij Ajax. Vroeg of laat zie je iedere trainer er zijn principes oprekken of zelfs volledig loslaten. Koeman, Blind, Van Basten, Jol; ook zij rouleerden tot onvermijdelijk het punt kwam dat iedereen verstrikt zat in een web.”

‘Erg lekker gaat het nog niet’, luidt de kop boven het wedstrijdverslag in NRC Next . Deze krant heeft Theo Janssen uitgelicht. Het is een ietwat treurig verhaal. ,,Zijn medespelers zien hem niet staan. Als hij zich aanbiedt, wordt de bal hoog over hem heen naar voren geschoten. Theo Janssen, vorig jaar de beste voetballer in de eredivisie is bij Ajax soms niet meer dan figurant. …In Amsterdam heeft de baas een bijrol. Wie de hoofdrol heeft wordt zaterdagavond in de wedstrijd tegen AZ ook niet duidelijk.”

Telesport , de sportbijlage van De Telegraaf opent met de wereldbeker van de stuntende honkballers. Het enige voetbalitem op de voorpagina is Ajax - AZ. ‘Ajax knokt zich naar gelijkspel tegen AZ’. Binnenin ziet deze krant lichtpuntjes voor Ajax: ‘Puntje met perspectief’, vindt de journalist van dienst. Veel Ajacieden krijgen de kans hun verhaal te doen. ,,Alderweireld wond zich na afloop nóg op. ‘We maken voor de wedstrijd duidelijke afspraken”, tekent de krant op uit zijn mond. ,,Maar we krijgen het toch voor elkaar om het voor onszelf te verknallen.” Een van de foto’s bij de tekst is het moment dat Toby Alderweireld de inzet van Charlison Benschop voor de doellijn wegglijdt.

Het Noordhollands Dablad, net als het Parool dat later vandaag verschijnt onderdeel van de GPD-Bladen, belicht twee kanten, die van AZ ( ‘Gemiste kans’) en van Ajax ( ‘Het ging redelijk’). Ook deze krant neemt Theo Janssen als kapstok voor het wedstrijdverslag. ,,De trainer was erg tevreden over het spel van zijn vice-aanvoerder”, schrijft de krant, die vervolgens de trainer citeert. ,,’Ik zou wel gek zijn als ik met Janssen ga rouleren op een moment dat hij goed functioneert’, aldus De Boer. Daarmee zei de trainer indirect dat hij Janssen te lang had laten disfunctioneren als verdedigende middenvelder.’

Foto: Ajax.nl