Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

Ajax en PSV speelden zondag voor de tweede keer dit seizoen doelpuntloos gelijk tegen elkaar. De nationale dagbladen waagden zich na de topper aan analyses, prognoses en natuurlijk ook gewone verslagen. De conclusie van de meeste scribenten: 'Ajax dankt punt aan Stekelenburg'.

Het AD schrijft het behaalde punt van Ajax tegen PSV helemaal op rekening van doelman Maarten Stekelenburg. 'Stekelenburg houdt PSV tegen', kopt het sportkatern in het wedstrijdverslag. ,,Op de doorweekte glijpiste van het Philips Stadion bevestigde Maarten Stekelenburg wat al het hele seizoen het geval is: de doelman staat bij Ajax op eenzame hoogte. Hij hield voor de zesde keer in de laatste zeven wedstrijden de nul." De krant laat ook een prognose los op de openingspagina over wie nu eigenlijk de beste papieren heeft voor de landstitel. 'Favoriet per week anders'. ,,Op dit moment lijkt PSV een licht streepje voor te hebben. Ajax zonder Suarez scoort moeilijk en FC Twente lijkt zijn onverstoorbaarheid kwijt", is de conclusie.

'Povere Primeur', luidt de kop op de cover van het katern Telesport van De Telegraaf . De krant heeft twee grote artikelen met vijf foto's van de topper. 'Stekelenburg sta-in-de-weg', is de conclusie van deze krant. ,,In de analyses van de teleurgestelde PSV'ers draaide het na de povere topper tegen Ajax eigenlijk maar om één naam: Maarten Stekelenburg. De inmiddels onbetwiste nummer 1 van Nederland voorkwam zeker vier PSV-treffers en zorgde - volgens de Eindhovenaren zo ongeveer in zijn eentje - voor een noviteit in de eredivisie: nooit eerder eindigden beide duels tussen de rivalen in één seizoen in 0-0."

Die uitslag doet de krant een pagina verder de uitspraak ontlokken dat 'Schaal een lastig verhaal' wordt. Die tekst wordt wel genuanceerd in de tekst: ,,Vooropgesteld, mocht het dit seizoen mislopen: ook met Suarez en Emanuelson was er geen garantie voor de derde ster. Maar met de Uruguayaanse goaltjesdief en Amsterdamse allrounder, die nota bene aangaf voor De Boer het seizoen in de ArenA te wilen afmaken, was de kans op succes in Eindhoven en dus de dertigste landstitel wel vele malen groter."

Ook de Volkskrant waagt zich aan een analyse na het doelpuntloze gelijkspel van PSV en Ajax: 'Rennend, vallend en struikelend naar competitieslot'. ,,De kans is groot dat de competitie opnieuw op de laatste speeldag wordt beslist, net als in 2007, 2008 en 2010. Het is het prettige bijverschijnsel van de nivellering. Het enige prettige bijverschijnsel. Hou dus vrij die dag, zondag 15 mei." 'Een 8 voor ijver, maar het blijft bij schaakvoetbal', is de kop boven het eigenlijke wedstrijdverslag: ,,Trainer Rutten van PSV deed het na afloop voorkomen alsof zijn elftal vol op de winst had gespeeld, maar dat was natuurlijk niet zo. PSV speelt alleen op papier zeer aanvallend, met Lens, Berg, Dzsudzsak en Toivonen. Nog afgezien van het feit dat de vier verdedigend veel werk opknappen, is de bal naar achteren of in de breedte nooit ver weg."

In Trouw krijgt PSV er van langs: 'Houding Toivonen model voor PSV', kopt de krant. 'In topper met Ajax mist koploper raffinement, slagvaardigheid en zuiverheid in balbehandeling', luidt de onderkop. ,,In Eindhoven kon PSV een weinig opwindend evenwicht niet verstoren en Ajax al helemaal niet, op een middag die nooit ontbrandde door een algeheel gebrek aan doortastendheid en finesse."

nrc next richt de pijlen op Toivonen en de houding van PSV. 'Ach, een elleboog. Dat is toch geen issue', kopt de krant. ,,De rollen bij PSV en Ajax zijn in vergelijking met de eerdere ontmoeting op 21 november omgedraaid. Drie maanden geleden werd de toenmalige Ajacied Luis Suarez op basis van tv-beelden voor het bijten van Otman Bakkal voor zeven duels geschorst. Nu zal de openbare aanklager hoogstwaarschijnlijk een onderzoek instellen en een straf opleggen voor de elleboogstoot van PSV'er Ola Toivonen in het gezicht van Jan Vertonghen. En daardoor lijkt PSV alsnog de morele verliezer te worden van het weinig enerverende gelijkspel (0-0) in Eindhoven."

Tekst en foto: Ajax.nl