Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

In de ochtendkranten ruim aandacht voor de nederlaag die Ajax zondag leed in en tegen Groningen. Een overzicht uit de krantenkolommen van De Telegraaf, de Volkskrant, AD en NRC Next.

Volop aandacht voor FC Groningen - Ajax in de ochtendkranten. Volop aandacht voor FC Groningen - Ajax in de ochtendkranten.

De Telegraaf wijdt (bijna) een volledige pagina aan de verrichtingen en ontwikkelingen van zondagmiddag in de Groningse Euroborg. ‘Fikse averij Ajax’, luidt de samenvattende kop. ‘Ajax zal zich het bezoek aan de Euroborg nog lang heugen’, is de eerste zin van de inleiding. Wat volgt is de laatste editie van FC Groningen - Ajax in een notendop. ‘De Amsterdammers gingen met 1-0 onderuit tegen het hartstochtelijk spelende FC Groningen, verloren koploper AZ uit het zicht en raakten Jan Vertonghen én Marco van Basten met rood kwijt.’ De krant laat naast Van Basten en Vertonghen onder meer ook Siem de Jong, Leonardo en scheidsrechter Jan Wegereef aan het woord.
‘Statement Van Basten mist z’n doel’, is de niet te missen kop boven het wedstrijdartikel in het AD. De krant focust zich in woord en beeld (een bijna pagina vullende foto van Van Basten op de tribune in de Euroborg) op de hectische ontwikkelingen in de slotfase van FC Groningen - Ajax. Vooral het moment waarop de Ajax-trainer het gras betrad, wordt uitgelicht. Tenslotte meldt de krant dat FC Groningen-coach Ron Jans ‘Van Basten een metertje achterna liep om de aankomende rel te sussen.’ De vierde official repte tegenover Wegereef met geen woord over die actie, waarna deze onbestraft bleef. De tientallen supporters van FC Groningen die zich achter de dug-out ophielden, hebben vandaag in ieder geval een reden om het AD te lezen. Zij zien zichzelf in de krant terug achter de, vanaf zijn tribuneplek, druk gebarende en coachende trainer.
NRC Next koos voor een grote foto van scheidsrechter Jan Wegereef. De foto toont hét moment waarop de leidsman de Ajacied richting tribune stuurt. De krant citeert vooral uit de uitspraken die de trainer na afloop, en tijdens de persconferentie deed. NRC Next verwijst ook kort naar de wedstrijd die Ajax vorig weekeinde won van NEC. In Nijmegen verloren de Amsterdammers hun spits, Dario Cvitanich, na een tweede gele kaart. ‘De spits werd door Ajax in Euroborg behoorlijk gemist’, constateert de krant in het wedstrijdverslag. ‘Ajax ontbeerde in stadion Euroborg een afmaker.’
De Ajax-trainer wordt ook ‘gekopt’ in de Volkskrant. ‘Van Basten noemt rood Vertonghen waanzin’, is de kopregel boven het wedstrijdverhaal. De actie van de trainer om het veld in te lopen wordt getypeerd als ‘een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het gezag der arbiters.’ De Volkskrant legt vervolgens uit wat burgerlijke ongehoorzaamheid volgens de krant inhoudt. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid is doorgaans het moedwillig breken van wetten, als een vermoeden van onrechtvaardigheid bestaat.’ De krant kan zich de reactie van Van Basten enigszins ook voorstellen. ‘Ga maar na: Ajax staat met een paar minuten te spelen met 1-0 achter en Van de Laak schiet de bal buiten de lijnen. Die voetbalt bij Groningen maar Wegereef geeft de noorderlingen een inworp.’