Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

De kranten blikken maandagochtend terug op het eerste deel van de bekerfinale. Een dag na de 2-0 zege van Ajax op Feyenoord, zijn alle kranten het erover eens dat Ajax volgende week vrijwel zeker de achttiende beker in de prijzenkast kan bijzetten.

‘Bekerfinale voorbij voordat hij echt begonnen is’ is de kop boven het verslag in de Volkskrant. ,,Met twee treffers van de wederom ongrijpbare Siem de Jong legde Ajax een solide basis voor zijn achttiende bekertriomf. Ajax-coach Martin Jol benaderde de apotheose van de KNVB-beker als een Europese ontmoeting en dan kun je na een 2-0 zege met een gerust hart naar De Kuip.” De krant schrijft ook over de bijzonder productieve openingsfase van Ajax. ,,Het slappe verweer van Feyenoord, dat FC Twente vorige week geen strobreed in de weg legde, had kwaad bloed gezet in Amsterdam. Vertonghen en Alderweireld kondigden een strafoefening aan in de Arena. Maar ook de verdedigers van Ajax konden niet bevroeden dat Feyenoord al zo snel knock-out werd geslagen.”

Ook in De Telegraaf veel aandacht voor Ajax – Feyenoord. Naast de vele kaders met zijlijnen over de bekerfinale staan er ook twee wedstrijdverslagen afgedrukt. Eén deels vanuit Ajax-perspectief, de ander vanuit het oogpunt van de Rotterdammers. ‘Woorden en daden’, staat er boven het ene verhaal. ‘Feyenoord leeft nog’ is de titel boven het andere artikel. In beide gevallen siert hoofdrolspeler Siem de Jong de foto bij het verhaal. ,,En weer was Siem de Jong de gevierde man. De talentvolle middenvelder is dit seizoen uitgegroeid tot een vaste kracht en heeft inmiddels indrukwekkende cijfers. De doelpunten tegen Feyenoord betekenden zijn tiende en elfde goal in de laatste dertien officiële wedstrijden en zijn vijftiende en zestiende in totaal, terwijl hij met name in het begin lang niet alle duels in actie kwam.”

Het verslag in de regionale kranten, dat later deze maandag ook in de Amsterdamse avondkrant Het Parool wordt afgedrukt, gaat eveneens grotendeels over De Jong. ‘Neusje voor de goal’ is de kop boven het verhaal. In het artikel komen onder meer Urby Emanuelson en trainer Martin Jol aan het woord over de in een prima vorm verkerende Ajacied. De verslaggever heeft zelf ook een analyse over de middenvelder van Ajax gemaakt: ,,Hoewel De Jong zich dit seizoen nadrukkelijk manifesteert en net als Bergkamp vaak opduikt op de goede plekken, is er een groot contrast tussen hem en de stilist van weleer. De Jong is zeer productief, maar zijn bewegingen ogen wat ongepolijst. Waar Bergkamp teerde op finesse, spint De Jong garen bij zijn arbeidsethos en zijn koptechniek. In de selectie van Ajax is hij met grote voorsprong de beste kopper.”

De cover van Sportwereld, het sportkatern van het AD kopt ‘Ajax houdt Feyenoord in leven’. Het dagblad belicht de Klassieker van verschillende kanten. Uiteraard ruimschoots aandacht voor De Jong, maar ook voor andere zaken die zondag de doorslag gaven. ,,Het gaat in zo’n finale ook om de mentale instelling. Kun je het als spelers in de praktijk ook opbrengen om ‘vuile meters’ te maken die je op papier met elkaar bent overeengekomen? Precies in die eerste fase waarin Feyenoord wilde overleven, waren de meeste agressieve spelers allemaal Ajacieden. Met Siem de Jong en Jan Vertonghen in de meeste prominente rollen. Vertonghen bracht een hele wedstrijd lang méér mee voor zijn ploeg dan zijn voetbaltalent alleen. Hij irriteerde tegenstanders, zette een paar keer zijn poot erin. En maakte ondertussen met Toby Alderweireld samen Jon Dahl Tomasson, Feyenoords eenzame frontsoldaat, onzichtbaar.”

Tekst en foto: Ajax.nl