Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

De kranten kleuren deze maandag roodwit. Veel dagbladen hebben op de voorpagina een plaats ingeruimd voor een foto met juichende Ajacieden. De 5-1 winst van Ajax tegen Feyenoord is daarnaast ook op alle covers van de sportkaternen terug te vinden.

De meningen van de verschillende kranten lopen uiteen. Zo stelt AD Sportwereld in de kop dat Ajax superieur was. De Volkskrant is zuiniger: ‘Grote uitslag, klein verschil’.

Over het breekpunt tijdens deze editie van Ajax - Feyenoord zijn de kranten eensgezinder. ,,De rode kaart, vlak voor rust, was een cruciaal moment in de Klassieker. Gebruikte Babovic zijn elleboog of niet? De dader ontkent. Slachtoffer Jan Vertonghen weet zeker dat de Feyenoorder hem bewust raakte. Arbiter Kevin Blom is ook overtuigd. ,,Rood, geen discussie mogelijk”, schrijf het AD in de intro.

In de Telegraaf is Urby Emanuelson twee keer het middelpunt op de foto. Zowel op de voorpagina – waar hij felicitaties van zijn ploeggenoten ontvangt – en op de voorpagina van Telesport is de Ajacied het middelpunt. In de tekst komen andere zaken aan bod. De Telegraaf besteedt aandacht aan de variëteit aan doelpuntenmakers. ,,Dat klinkende overwinning op Feyenoord zijn 100ste zege in zijn 250ste Eredivisieduel betekende, was voor Martin Jol bijzaak. Veel contenter was de Ajax-trainer met het feit dat zijn ploeg uitgerekend tegen de aartsrivaal definitief leek af te rekenen met de afhankelijkheid van Luis Suarez, die hem sinds zijn komst hoofdbrekens kostte. In de ArenA zag Jol genoegzaam hoe de Ajacieden ook op eigen benen konden staan en Demy de Zeeuw (2), Urby Emanuelson en Gregory van der Wiel de Rotterdammers over de knie legden. Vanaf de strafschopstip pikte Suarez (..) nog wel zijn doelpunt mee (..).

Veel kranten wijden middels een los artikel of kader aandacht aan de rol van Ajax-spits Marko Pantelic. In zijn eerste Klassieker was hij middels drie assists bij drie van de vijf doelpunten betrokken. ‘Niemand weet wat Pantelic kan’, kopt gratis dagblad De Pers. AD Sportwereld schrijft boven het artikel: ‘Pantelic bewijst: zo’n gekke aankoop ben ik niet’.

Trouw meldt dat Ajax na de overwinning op Feyenoord een grote kloof (zes punten) met de Rotterdammers heeft geslagen. De krant schrijft ook: ,,Ter relativering dient óók te worden gesteld dat het Ajax niet moeilijk werd gemaakt. Feyenoord was nog vóór rust in een kansloze positie gemanoeuvreerd door een rode kaart van Babovic.”

Zowel de Volkskrant als gratis krant Spits hangen een verhaal op aan de productieve week van Emanuelson. ‘Urby zit in een flow en blijft scoren’, zet Spits boven het verhaal. ,,Wereldgoals horen zeldzaam te zijn (..)”, begint de Volkskrant. ,,Maar dan is er ineens een week waarin alles lukt, een week waarin je dus in staat blijkt jezelf te verrassen”, verwijst de krant naar de zeven dagen waarin hij een fraaie goal tegen AZ, twee beslissende treffers tegen FC Dordrecht en een beauty tegen Feyenoord maakte. In het artikel komt Emanuelson zelf ook aan het woord: ,,Ik zit in een flow. Op de belangrijke momenten doe ik de dingen goed. Maar het zijn niet alleen de doelpunten. Ook in mijn acties en passes ben ik zelfverzekerd.”

'Ajax wint niet alleen dankzij Suarez', valt te lezen op de website van Het Parool. Ook de avondkrant focust op zijn site op de verschillende Ajacieden die de doelpuntenproductie verzorgden tegen Feyenoord. 'Ajax deed de tweede helft wat het wilde met Feyenoord, dat dit seizoen onder trainer Mario Been was opgekrabbeld, maar het spoor van de top-3 toch niet kan volgen', analyseert Het Parool. 'Door de zege is het gat tussen nummer drie Ajax en de grote rivaal opgelopen tot zes punten. De Amsterdammers staan kort achter FC Twente en PSV, die zaterdag wonnen van respectievelijk Roda JC (2-1) en Vitesse (1-0).'