Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

De kranten staan maandagochtend vol met nieuws over de Olympische Spelen. Zo zijn de covers van de sportbijlages vrijgehouden voor de gouden rit van schaatser Mark Tuitert. Gelukkig is er ook genoeg ruimte overgebleven voor de puike 4-0 zege van Ajax op Vitesse.

‘Ajax kind in snoepwinkel’, kopt De Telegraaf boven het wedstrijdverslag. De verslaggever voert onder meer Ajax-keeper Stekelenburg in zijn verhaal op. ,,De trainer kwam voor de wedstrijd met een mooi voorbeeld”, zei Maarten Stekelenburg. ,,Als het raampje van een auto wordt ingeslagen en de eigenaar achter de autokraker aangaat: wie zouden we dan liever zijn? De achtervolgers of de opgejaagde? Hij wilde ermee aangeven dat de druk niet bij ons, maar bij PSV ligt.” Ook komt Vitesse-keeper Piet Velthuizen in Telesport aan het woord: ,,Ik heb negentig minuten alleen maar rood en wit voor me gezien. Het was net een computerspelletje. We hebben ongelofelijk zwak gespeeld.”

Enkele pagina’s verder valt in de sportbijlage van De Telegraaf te lezen dat het ‘elftal van de week’, behorend bij de Voetbal van het Jaar-verkiezing, bijna louter uit Ajacieden bestaat. Liefst zeven van de elf spelers zijn afkomstig van Ajax. Rapporteur (en ex-Ajacied) Ferdi Vierklau gaf Siem de Jong het hoogste cijfer: een 8,5. Suarez gaat na 24 speelrondes nog steeds fier aan kop in het klassement.

Ook het AD gebruikt Jols metafoor van de ingeslagen autoruit. ‘Ajax voelt zich prettig als jager’, is de kop boven het stuk. ,,Om in de terminologie van Jol te blijven: de prooi die Ajax gisteren voorgeschoteld kreeg, liet zich zonder enige weerstand opvreten. Drie dagen nadat de Amsterdammers in Europa tot op de boden moesten gaan tegen Jvuentus, stelden ze zich in op een pittige opdracht tegen Vitesse. In competitieduels na een Europese inspanning komt Ajax vaak moeizaam op gang. Maar Vitesse kon de wedstrijd geen moment ‘hard’ maken. Sterker: het verweer was zo slap en knullig, dat Ajax ondanks alle midweekse vermoeienissen ook met 7-0 of 8-1 had kunnen winnen.”

de Volkskrant heeft oog voor de rol van Luis Suarez. De krant constateert dat Ajax duidelijk minder afhankelijk is van de topscorer in de Eredivisie. ,,Voor de coach moet het vooral verheugend zijn te zien dat zijn ploeg steeds minder afhankelijk is van aanvoerder Suarez. (..) Net als donderdag speelde de Uruguayaan tegen het defensief onsamenhangende Vitesse opnieuw geen sterke wedstrijd, al had hij deze keer wel zijn inbreng met een doelpunt, zijn 24e in de competitie, en een assist, zijn dertiende. (..) Maar het zijn vooral de spelers om hem heen die steeds meer de aandacht trekken. Zo liet spits Pantelic, (..) opnieuw zien waarom hij ondanks zijn weinig flateuze motoriek zo’n enorm waardevol aanspeelpunt is. (..) Wat was zijn overstapje fraai bij Ajax’ eerste doelpunt in de achttiende minuut.” Ook de goede wedstrijd van ‘man of the match’ Siem de Jong krijgt aandacht in de kolommen: ,,(..)voor de middenvelder was het een mooie bekroning voor de sterke ontwikkeling die hij de laatste tijd doormaakt. En dan was daar nog het optreden van de jonge Deen Christian Eriksen die net als vorige week liet zien hoe makkelijk voetbal er soms kan uitzien als je in staat bent snelheid van handelen te paren aan balvastheid en spelinzicht.”

De GPD-bladen, waartoe onder andere Het Parool behoort, schrijven dat Ajax ondanks de misstap van PSV vooral naar zichzelf moet blijven kijken: ,,Hoe verleidelijk het ook is het resterende programma in de laatste tien duels onder de loep te nemen: met Ajax-PSV op 14 maart en, een week later, PSV-FC Twente. De Amsterdammers hebben weliswaar afgerekend met hun winterdip – nederlaag tegen FC Utrecht, remises tegen NAC en Feyenoord – maar de achterstand op FC Twente en PSV is nog altijd aanzienlijk: zes om zeven punten. Belangrijker voor Jol is de wetenschap dat niemand in de war is geraakt van de midweekse nederlaag tegen Juventus.”

Foto: Ajax.nl