Menu
Wat schreven de kranten?

Wat schreven de kranten?

In de ochtendkranten komen vooral drie Ajacieden aan bod. Eyong Enoh, Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen speelden hoofdrollen in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse. Ook de - vermeende - grilligheid van Ajax komt aan bod.

Drie ochtendbladen over Ajax - Vitesse. Drie ochtendbladen over Ajax - Vitesse.

‘Absentie grote namen heeft ook voordelen’, kopt de Volkskrant. In de aanhef wordt een belangrijke observatie alvast kort en bondig samengevat: ‘Opvallend spel Van der Wiel, Vertonghen en Enoh’. De krant zag Ajacieden aan het werk ‘zoals ze die in Amsterdam graag zien’. De Belg wordt omschreven als traag ogende leider met flair, terwijl de krant ook het elastische vermogen en de onverbiddelijkheid van Eyong Enoh is opgevallen. De mooiste woorden in het wedstrijdverslag zijn voor Gregory van der Wiel. ‘Sierlijk, technisch begaafd, het overzicht bewarend en betrokken bij twee doelpunten’, wordt de sterke bijdrage van Van der Wiel in Ajax - Vitesse samengevat. Om af te sluiten met: ‘Van der Wiel en Marcellis zijn ’s lands defensieve beloftes voor de toekomst’. De Volkskrant-journalist besluit het artikel met een mooie uitsmijter: ‘Ajax heeft best veel om zich over te verheugen, ook nu een aantal grote namen nog weinig heeft laten zien.’

Ook AD Sportwereld heeft vooral oog voor de Ajacieden die een deel van hun Ajax-opleiding buiten de landsgrenzen genoten. ‘Ajax dankt zijn filialen’, doelt de krant op de samenwerkingsverbanden met Ajax Cape Town (waar Enoh speelde) en het voormalige samenwerkingsverband met Germinal Beerschot Antwerpen (de oude club van Vertonghen). ‘Vertonghen, Enoh en Van der Wiel (..) breken duel met Vitesse open’. Enoh vertelde Sportwereld op dezelfde manier te kunnen spelen als hij deed bij Ajax Cape Town, waardoor - eenmaal in Amsterdam - de aanpassing snel is gemaakt.
‘Ik ben wakker geschud in de periode dat Ajax mij stalde bij Haarlem’, verwijst Van der Wiel in de krant ook naar het samenwerkingsverband tussen Ajax en Haarlem. Sportwereld stipt verder aan dat liefst zeven spelers in de basisploeg ooit speelden in de jeugdopleiding van Ajax. Enoh wordt geroemd als fysiek sterke balafpakker op het middenveld. ‘Zoiets oogt vaak simpel, maar is een kwaliteit die in de Nederlandse top bijna niemand meer beheerst.’ Tenslotte komt ook de sfeer in het stadion aan bod in de krant. ‘Ajax heeft dit seizoen zijn sfeervak verplaatst. Dat is te merken, in positieve zin’.

‘Grilligheid troef’, kopt De Telegraaf boven het wedstrijdartikel. ‘Winnend Ajax toont tegen Vitesse twee gezichten’. De krant heeft vooral oog voor de wisselvalligheid van de ploeg van Marco van Basten. Sinds de start van de competitie, zo meent de Telegraaf, laveerden de Amsterdammers tussen ‘slecht’en ‘uitstekend’. ‘De ontmoeting tegen Vitesse was er misschien wel het beste voorbeeld van dat de pieken en dalen elkaar in recordtempo opvolgen’. Tenslotte kijkt de krant ook naar het verweer van Vitesse. Het matige spel van de Arnhemmers maakte het ook voor de Amsterdammers lange tijd moeilijk om te schitteren.

Het Parool wijdt een geheel artikel aan Jan Vertonghen. De middenvelder is in de ogen van de Amsterdamse krant 'de gevierde man in het duel met Vitesse'. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de invallers. 'Met Dario Cvitanich op de linkervleugel - hij loste Jeffrey Sarpong na drie kwartier af - en met Evander Sno als vervanger voor Siem de Jong werd het hechte blok van Vitesse alsnog uiteengetrokken.'