Menu
'Wauw, heb ík dat kunnen vullen?'

'Wauw, heb ík dat kunnen vullen?'

Edwin van der Sar ontving woensdag het eerste exemplaar van zijn vuistdikke – 550 pagina’s tellende – autobiografie uit handen van Frank de Boer. In Noordwijk toonde de oud-Ajacied zich trots over het imposante resultaat (titel: 'Edwin van der Sar') en blikte hij ook gretig vooruit naar zijn afscheidswedstrijd op 3 augustus in de Amsterdam ArenA.

,,Mijn laatste wedstrijd in mei (de verloren Champions League-finale tegen FC Barcelona, red.) had een mooi afscheid moeten worden, maar dat ging helaas niet door. In augustus wordt het vast en zeker wél een mooi afscheid.’’ De boomlange Van der Sar blikt in twee zinnen terug en vooruit. Het 'terugdeel' betreft zijn laatste echte kunstje als topkeeper. De vooruitblik betreft het vaarwelduel dat Ajax in de ArenA speelt tegen een wereldelftal van spelers waarmee Van der Sar ooit speelde. Alle opbrengsten van de galawedstrijd gaan naar twee goede doelen: de Stichting Doe een Wens en Laureus.

,,In de komende vijf á zes weken maken we het programma rond’’, vertelt Van der Sar over het duel en de avond waarvoor hij onder meer al Jari Litmanen, Marc Overmars, Alessandro del Piero en Paul Scholes strikte. Een keur aan andere (voormalige) wereldsterren zal ook verschijnen in de ArenA. Als klap op de vuurpijl probeert Van der Sar ook een zo compleet mogelijk Ajax uit 1995 een voorwedstrijd te laten spelen. In dat jaar won de unieke lichting Ajacieden de Champions League en de Wereldbeker.

Frank de Boer overhandigt Edwin van der Sar het eerste exemplaar van 'Edwin van der Sar', de biografie. Frank de Boer overhandigt Edwin van der Sar het eerste exemplaar van 'Edwin van der Sar', de biografie.

In Noordwijk, op steenworp afstand van Voorhout (waar het voetballend voor Van der Sar ooit begon), stond vooral de 'terugblik' centraal. De rijkelijk geïllustreerde biografie 'Edwin van der Sar' vertelt het boeiende verhaal van een glansrijke carrière. Een loopbaan die de prof-Van der Sar bij Ajax begon en leidde langs Juventus, Fulham FC en Manchester United. Onderweg keepte de Voorhouter ook nog eens 130 interlands bij Oranje bijeen. Van der Sar is daarmee recordinternational.

,,Voor de bio voer je veel gesprekken, lees je veel stukken en kies je ook foto’s uit'', vervolgt Van der Sar over de totstandkoming van zijn vier kilo wegende levensverhaal. Het idee voor de biografie werd geboren tijdens het WK van 2006 in Duitsland. Journalist en amateurdoelman Jaap Visser opperde het idee, dat vijf jaar later een kloek boek heeft opgeleverd. 'Edwin van der Sar' beschrijft een droomcarrière die in 1991 begon en in 2011 eindigde.

,,Tijdens het voorbereidende werk krijg je een mooi beeld van wat er in al die jaren is gebeurd. En dan vooral ook hoeveel er is gebeurd. Afgelopen dinsdag zag ik het boek voor het eerst. Toen dacht ik echt: wauw, heb ík dat kunnen vullen? De biografie blikt mooi terug op wat ik allemaal heb meegemaakt. Sommige dingen zullen de mensen wel weten. Maar er zijn ook dingen die je tijdens je loopbaan niet vertelt. Daar is het nu wel tijd voor.’’

De episode-Ajax vormt een belangrijk deel van zijn levensverhaal. Wat is voor Van der Sar eigenlijk zijn favoriete Ajax-moment in het boek? ,,Het moment waarop ik door Louis van Gaal werd gekozen als eerste doelman was heel belangrijk’’, vertelt hij na kort nadenken. ,,Ook omdat ik daarmee Stanley Menzo verving. Hij keepte al lang bij Ajax en had ook het Nederlands elftal gehaald.’’

De fotografie, waaronder talloze foto’s van Ajax’ clubfotograaf Louis van de Vuurst, is een belangrijke pijler van het boek. Bij het doorbladeren van zijn biografie komen oude herinneringen als vanzelf weer boven. ,,Tijdens een wedstrijd bij NEC viel het licht uit en zie je ons in de gang bij de kleedkamers pauze houden’’, verwoordt de oud-Ajacied zo’n bijzonder moment. ,,Maar déze foto behoort zeker tot de mooiste’’, wijst Van der Sar op een huldigingsfoto. De doelman toont glimlachend de kampioensschaal aan onnoemelijk veel Ajax-fans op een volgestroomd Leidseplein. ,,Mooi om zo’n moment weer terug te zien. Ik ben ook blij dat het zo'n rijkelijk geïllustreerd boek is geworden. Het is geen pocketboekje dat je meeneemt op vakantie en daarna weggooit. Ik heb zelf veel bewaard tijdens mijn carrière. Speciaal om een deel daarvan in boekvorm terug te zien.’’ Glimlachend: ,,En als ik ooit kleinkinderen krijg, kan ik ze mooi laten zien hoe opa het heeft gedaan.’’

Later ook meer op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Hier vind je meer informatie over de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar op 3 augustus

Van der Sar, zijn vrouw Annemarie en zijn biograaf Jaap Visser proosten op het fraaie boek. Van der Sar, zijn vrouw Annemarie en zijn biograaf Jaap Visser proosten op het fraaie boek.
Een volle zaal in Hotel Huis ter Duin was getuige van de boekpresentatie. Een volle zaal in Hotel Huis ter Duin was getuige van de boekpresentatie.
Van der Sar stond naast veel andere media ook Ajax TV te woord. Van der Sar stond naast veel andere media ook Ajax TV te woord.