Menu
'We beseffen belang van dit duel'

'We beseffen belang van dit duel'

Trainer Frank de Boer en middenvelder Nemanja Gudelj schoven woensdagavond in het Střelnice Stadion van FK Jablonec aan voor de gebruikelijke persconferentie voorafgaande aan een Europese wedstrijd. ,,We beseffen het belang van deze wedstrijd”, spreken beide Ajacieden eensgezind.

Eerder op de dag trok meester analist Tonnie Bruins Slot de vergelijking van het komende speelstadion met dat van De Koel in Venlo. Achter één doel is geen tribune. Voor een keeper ook een aparte gewaarwording en hij zal in twee heel verschillende ambiances staan.

Sfeervol
Tijdens de persconferentie ging het ook over de entourage. Met name over het feit dat Ajax voorheen in de Champions League uitkwam en dat de accommodaties wel anders waren dan het zesduizend plaatsen tellende Jablonec-stadion. De Boer: ,,De entourage is niet van invloed. Natuurlijk is het leuk om in grote stadions te spelen als het San Siro. Maar als dit stadion vol zit, is er ook heel veel sfeer. Van onderschatting is geen sprake en er zal ook niet minder spanning zijn bij de spelers door de entourage.”

Want De Boer en zijn spelers weten deksels goed waar het om draait donderdagavond. ,,We moeten zorgen dat we doorkomen. Dat is verschrikkelijk belangrijk voor het Nederlands voetbal en voor de talentvolle spelers. Zij leren van het spelen van wedstrijden tegen andere culturen. Daar word je beter van. Zij moeten in dat stramien blijven. Want als we dat niet kunnen dit jaar, staan ze een jaar stil in hun ontwikkeling.”

Druk vooruit
Met een 1-0-zege op zak start Ajax, dat in dezelfde formatie zal spelen als de laatste weken gebruikelijk was, met een voorsprong. Als er geen tegendoelpunt wordt geïncasseerd is het ticket voor de groepsfase binnen. ,,We gaan ons eigen spel spelen, met druk vooruit. Zodat zij niet in hun spel komen”, hoopt de trainer vooraf. ,,Ik denk niet dat Jablonec vol op de aanval zal gaan spelen, maar dat zullen ze wellicht in de tweede helft wél gaan doen. Wij hebben in het thuisduel met Jablonec teveel kansen weggegeven en te weinig gecreëerd. Dat ging afgelopen weekend tegen NEC al beter. Die wedstrijd hebben we beter verdedigd en meer kansen gekregen. Jablonec is dan wel een stugge ploeg, maar als Ajax zijnde moeten we daarvan wel winnen. Dat is verschrikkelijk belangrijk.”

Alles geven
Nemanja Gudelj onderschrijft de woorden van zijn trainer: ,,Voor ons is deze wedstrijd belangrijk, maar zo zie ik elke volgende wedstrijd. Ik probeer op de trainingen alles te geven en iedereen daarin mee te krijgen. Ik wil het helemaal niet hebben over welk gevoel we hebben als we de groepsfase van de Europa League niet halen. Ik heb er het volle vertrouwen in dat wij gaan winnen en doorgaan.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Nemanja Gudelj en Frank de Boer vertrouwen op een goed resultaat.
Nemanja Gudelj en Frank de Boer vertrouwen op een goed resultaat.