Menu

'We gaan voor winst, natuurlijk'

De wedstrijd tegen Inter dinsdagavond is de belangrijkste tot nu toe, vindt onder andere Rafael van der Vaart. Hij is een van de elf die gaat beginnen in de lastige thuiswedstrijd. Zoals elke Ajacied, gaat hij spelen om te winnen.

De Ajacieden zijn het er over eens dat het geen gemakkelijke wedstrijd zal worden. De Italianen zijn in verdedigend opzicht erg sterk en wachten op die ene kans. Zo wonnen ze tenslotte ook in Milaan, terwijl Ajax het spel maakte. Dat is de heersende opinie in het spelershome op de dag voor het cruciale Champions-Leagueduel. Maar 'wij zijn Ajax, dus we gaan voor winst', klonk het overtuigd.

Aangezien Zlatan vanwege een keelontsteking niet bij de selectie zit, zal Mido beginnen in de spits. De Egyptenaar verwacht een open wedstrijd: ,,We moeten, ik ook, 90 minuten geconcentreerd zijn, want we krijgen misschien maar een kans. Ik heb met het Egyptisch team vaker zulke wedstrijden gespeeld, waarin je maar een paar mogelijkheden krijgt. Ik ben nog jong, maar ik heb wat dat betreft ervaring. En wij zullen spelen om te winnen. Inter mag dan een club met een grote naam zijn, dat zijn wij ook. In Milaan speelden we goed. Door een gelukkig doelpunt won Inter, maar ik hoop dat het morgen anders zal zijn. Je weet maar nooit in het voetbal."

Positief vindt de spits dat Cannavaro, centrale verdediger van Inter, er niet bij is. ,,Hij is sterk, ook met zijn hoofd. Dus is het gunstig voor ons dat hij niet speelt. Maar aan de andere kant, ik vind dat Recoba Materazzi beter laat spelen." Aan een voorspelling waagt hij zich niet, we zullen het morgen zien, zegt de Egyptenaar. ,,Nog één ding: Het is uitverkocht woensdag, dus ik hoop dat de supporters ons met z'n allen zullen steunen, de hele wedstrijd. Ook tegen het einde. Dat helpt", aldus Mido.

Andy van der Meyde weet nog niet of hij gaat spelen. Koeman zal waarschijnlijk maandagavond bekend maken aan de spelers met wie hij gaat beginnen. Van der Meyde verwacht, of hij nu speelt of niet, dat de Italianen op die ene kans zullen loeren. ,,Verdedigend zijn ze erg goed, qua aanval zijn ze ontzettend gluiperig", vindt de aanvaller. Ajax zal dus voor de counter moeten waken. Het ontbreken van Cannavaro doet Van der Meyde niets. ,,Zij hebben zoveel kwaliteit dat ze iemand gemakkelijk kunnen vervangen zonder dat het team daar slechter van wordt. Voor mij persoonlijk maakt het helemaal niet uit, ik kijk nooit wie mijn directe tegenstander is", zegt Van der Meyde nonchalant. Aan een voorspelling waagt hij zich niet, maar Ajax gaat wel door naar de tweede ronde. ,,Zeker weten.''

,,Ik vind het spannend, ik heb er enorm veel zin in", zegt Rafael van der Vaart over het eerste Champions-Leagueduel waarin hij in de basis staat. ,,Het is de belangrijkste wedstrijd tot nu toe, het wordt zwaar. De kleine kansen die we krijgen moeten we benutten, want we zullen weinig ruimte krijgen. Op papier is het een fantastische wedstrijd, we moeten gewoon lekker voetballen. Iedereen vond dat we in het uitduel beter waren, maar we konden niet scoren. Ik hoop dat dat dinsdag beter gaat. We moeten niet te gespannen zijn."

De middenvelder werd de afgelopen weken ook als spits geprobeerd. Het lijkt Van der Vaart niet uit te maken waar hij speelt. ,,Ik voel me ook prettig als diepe spits. Als nummer 10 speel ik ook al vrij diep, het maakt mij niet zoveel uit. Het is wel goed om ook op andere posities te spelen, daar word je sterker van." Over de spitsen van de tegenstander zegt hij: ,,Ik ben niet zo kapot van het voetbal van Crespo en Vieri. Maar in de zestien zijn ze wel ongelooflijk scherp." Van der Vaart durft wel een voorspelling aan: ,,Het wordt 1-0 voor ons. En ... eeh, ik scoor het doelpunt, denk ik."

Joey Didulica is degene die zijn doel schoon moet zien te houden. Hij was er in Milaan niet bij vanwege een blessure. Het doelpunt van Crespo heeft hij natuurlijk wel gezien. ,,Volgens mij had hij een beetje geluk. Met zijn teennagel kon hij nog net bij de bal. Als keeper kun je daar niets aan doen. Vieri en Crespo zijn nu eenmaal spitsen die bij de toptien van Europa horen. Ze zijn groot en gebruiken hun lichaam goed."

De keeper voelt nu nog geen westrijdspanning. ,,Dat komt op de dag van de wedstrijd. Dan voel je op een gegeven moment de adrenaline. Het is een soort spanning die je nodig hebt om geconcentreerd aan een wedstrijd te beginnen. Dat heeft iedereen."

Didulica kan moeilijk zeggen wat voor een wedstrijd het gaat worden. ,,We spelen natuurlijk om te winnen. We moeten vooral slim spelen. Ik zou ervoor tekenen om snel op voorsprong te komen, dan moeten we het daarna geconcentreerd uitspelen. Maar de andere wedstrijd, in Noorwegen, zal ook invloed kunnen hebben. Ik denk namelijk dat het publiek wel zal reageren als Lyon op achterstand komt. En als zij 2-0 achterstaan, kunnen wij het rustig uitspelen", zegt de Australiër hoopvol. ,,Ik denk dat wij gaan winnen met 1-0. Bergdolmo scoort", zegt hij met een knipoog naar de aanvoerder die tegenover hem zit.