Menu
'We hadden finale moeten winnen'

'We hadden finale moeten winnen'

Ajax B1 en finales van de ABN AMRO Future Cup tegen Anderlecht, het is geen gelukkige combinatie. Voor de derde keer in zes jaar moesten de Ajacieden in de eindstrijd het hoofd buigen voor de Belgen. Anderlecht zegevierde maandag uiteindelijk na strafschoppen en kwam door de derde eindzege op gelijke hoogte met Ajax.

In de reguliere speeltijd van twee keer dertig minuten was niet gescoord. De penaltyreeks werd met 4-3 door Anderlecht gewonnen. ,,Het was een wedstrijd met amper kansen", zei Matthijs de Ligt, die tot speler van het toernooi werd verkozen. Heel blij werd hij daar niet van. ,,De teleurstelling van het verliezen van de finale overheerst", zei de ijzersterke centrale verdediger met een sip gezicht. ,,We hadden gewoon moeten winnen."

Die mening was ook Frank Peereboom toegedaan. De coach zag Ajax B1 de enige grote kans van de wedstrijd missen. Reda Boultam schoot in de eerste helft in kansrijke positie over. Verder gaven beide ploegen elkaar geen strobreed toe. ,,We waren aan elkaar gewaagd. Anderlecht heeft een goede ploeg, met een aantal spelers met individuele klasse. Maar die hebben wij ook."

Voor de derde keer in zes edities ging de finale tussen Ajax en Anderlecht. Voor de derde keer in zes edities ging de finale tussen Ajax en Anderlecht.

Die creatieve spelers slaagden er in de finale echter niet in zich te onderscheiden. ,,Het pijpje raakte leeg", zei Peereboom. ,,Dat is logisch. Sommige spelers hebben in drie dagen tijd vijf wedstrijden van een uur gespeeld." Normaliter spelen B-junioren wedstrijden van tweemaal veertig minuten.

Ajax begon de strafschoppenserie met een rake trap van aanvoerder Carel Eiting en zag Anderlecht vervolgens missen. De eerste klap leek uitgedeeld, maar het ging uiteindelijk toch mis. Omdat Donyell Malen en Jorg Ooievaar vanaf elf meter faalden, mocht Johan Sampaoli uiteindelijk aanleggen voor de beslissing. De middenvelder miste niet en schoot net als in de halve finale tegen FC Porto de winnende strafschop binnen.

Hoewel de ontknoping teleurstellend was, mocht Ajax B1 met een voldaan gevoel terugkijken. ,,Het was een fantastisch weekend", vond ook Peereboom. ,,We hebben als groep een stap gezet en de spelers hebben weer een flinke dosis ervaring opgedaan. Daarnaast hebben we drie hele goede wedstrijden gespeeld en Ajax daarmee op de internationale kaart gezet."

De Ligt eindigde het toernooi met een persoonlijke onderscheiding. ,,Wel gehoopt, maar niet verwacht", reageerde de centrale verdediger. De B1 mag van hem niet (te) lang blijven treuren over de verloren finale. ,,Woensdag spelen we alweer een wedstrijd. De knop moet dus snel om."

* Galatasaray wint Fair Play-prijs

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Che Nunnely schoot Ajax eerder op de dag naar de finale. Che Nunnely schoot Ajax eerder op de dag naar de finale.
Marc Overmars en Frank de Boer waren aandachtig toeschouwer bij de Future Cup. Marc Overmars en Frank de Boer waren aandachtig toeschouwer bij de Future Cup.
Aanvaller Kaj Sierhuis in actie tijdens de finale. Aanvaller Kaj Sierhuis in actie tijdens de finale.
Keeper Jeffrey de Lange kon zich niet tot held van de penaltyserie kronen. Keeper Jeffrey de Lange kon zich niet tot held van de penaltyserie kronen.
Vreugde bij de Ajacieden aan het begin van de strafschoppenreeks. Vreugde bij de Ajacieden aan het begin van de strafschoppenreeks.
Anderlecht-keeper Mile Svilar viert de eindzege uitbundig. Anderlecht-keeper Mile Svilar viert de eindzege uitbundig.
De Ajacieden feliciteren winnaar Anderlecht. De Ajacieden feliciteren winnaar Anderlecht.
Galatasaray kreeg de Fair Play-prijs. Galatasaray kreeg de Fair Play-prijs.
Ajax eindigde de ABN AMRO Future als tweede achter winnaar Anderlecht. Ajax eindigde de ABN AMRO Future als tweede achter winnaar Anderlecht.