Menu
'We hebben alles gedaan om te winnen'

'We hebben alles gedaan om te winnen'

Vooraf zou Ajax waarschijnlijk niet hebben getekend voor een 0-0 uitslag tegen PSV. Toch vond Adrie Koster dat zijn ploeg een compliment verdiende. ,,We hebben gestreden voor wat we waard waren."

Het scenario voor PSV - Ajax lag voor het grootste deel vooraf al vast (Ajax zou aanvallen, PSV afwachten), maar over het plot werd de afgelopen weken flink gespeculeerd door de voetballiefhebbers. Bij winst zou Ajax weer helemaal terug zijn in de titelrace, bij verlies zou regerend landskampioen PSV vrijwel zeker van titelprolongatie zijn. Over een gelijkspel werd eigenlijk niet al te veel gerept. Toch stond er woensdagavond na negentig minuten voetbal en een beetje extra tijd echt 0-0 op het scorebord. Ajax had inderdaad het grootste gedeelte van de wedstrijd het initiatief, maar slaagde er niet in de gedegen PSV-defensie te breken. Het gelijkspel betekent dat Ajax met nog vijf wedstrijden te spelen nog altijd een achterstand van vier punten moet goedmaken. ,,Het wordt steeds moeilijker”, zei Adrie Koster over de titelkansen. ,,Wij moeten alles winnen en zij moeten twee keer gelijkspelen.” Met een glimlach: ,,Dan is er niets aan de hand.”

Geen doelpunten in Eindhoven, maar het was wel een boeiende wedstrijd. Ajax, dat het onder andere moest stellen zonder Gabri, Siem de Jong en Maarten Stekelenburg, begon zoals aangekondigd fel. Met Leonardo, Luis Suarez en Klaas Jan Huntelaar als aanvallers en Urby Emanuelson op de linkerflank ook in een offensieve rol, lag het initiatief vanaf de eerste minuut bij de Amsterdammers. ,,Wij wilden PSV verrassen door Suarez en Leonardo als wijde spitsen te gebruiken en Huntelaar daar iets achter neer te zetten”, legde Koster de tactiek uit. ,,In de eerste helft werkte dat goed en creëerden we kansen, maar helaas geen doelpunten. Als de passing iets beter geweest in die fase hadden we het kunnen beslissen.”

Ajax kreeg de eerste 45 minuten kansjes via Huntelaar en Bruno Silva en leek in de 38ste minuut op voorsprong te komen. Suarez schoot de bal binnen op aangeven van Huntelaar, maar scheidsrechter Braamhaar keurde de treffer af vanwege buitenspel. In de tweede helft opende Ajax sterk. Suarez werd in de 46ste minuut knap vrijgezet door Jan Vertonghen. De Uruguayaan stuitte echter op doelman Gomes. Vlak daarna omspeelde Leonardo op fraaie wijze Dirk Marcellis, maar de Braziliaan trapte vervolgens in de grond in plaats van tegen de bal. Naarmate de tweede helft vorderde, kwam PSV meer uit zijn schulp. De Eindhovenaren meldden zich met name via Otman Bakkal steeds vaker voor het doel van Dennis Gentenaar, maar de Ajax-defensie hield goed stand. Met het inbrengen van het Deense duo Kenneth Perez en Dennis Rommedahl (voor Suarez en Leonardo) hoopte Koster het laatste kwartier nog een zege te forceren. ,,In de tweede helft waren de ploegen meer gewaagd aan elkaar”, erkende Koster. ,,Bij ons ontbrak de power om door te drukken.” Het leek Koster niet verstandig om in de slotfase alles op alles te zetten door achterin één op één te gaan spelen. ,,We hebben wel John Heitinga meer laten inschuiven, maar wilden niet te veel risico's nemen. Een tegendoelpunt zou funest zijn geweest.” De Ajax-trainer was ondanks het wellicht tegenvallende resultaat tevreden over de prestatie van zijn team. ,,Ik moet de ploeg een compliment maken. De jongens hebben gestreden voor wat ze waard waren. Helaas is het ons niet gelukt te winnen."

Een achterstand van vier punten met nog vijf duels te spelen. Het is een zware opgave; alleen wie nog even terugdenkt aan vorig seizoen, weet dat alles mogelijk is. En toen had Ajax met nog vijf wedstrijden te spelen een achterstand van vijf punten…

Benieuwd naar de reacties van spelers?
Houd de website van Ajax TV in de gaten >>