Menu
‘We hebben hier een punt gestolen’

‘We hebben hier een punt gestolen’

Jong Ajax heeft wederom niet kunnen overtuigen in een uitwedstrijd. Waar op Sportpark de Toekomst steevast elk team met een grote nederlaag naar huis wordt gestuurd, loopt het buiten Amsterdam een stuk moeizamer. Ook tegen FC Volendam werd er vrijdag niet gewonnen, zag ook centrale verdediger Matthijs de Ligt.

Na afloop van het moeizame 1-1 gelijkspel was De Ligt realistisch over het spel van Jong Ajax: ,,Ik denk dat wij niet goed speelden. Het ging in een te laag tempo en we waren slordig in de passing. We hadden bij rust al met 3-0 achter kunnen staan en hadden geluk dat dat niet gebeurde. Het was pas 1-0 bij rust. Je kunt dan bij de pakken gaan neerzitten maar we zeiden tegen elkaar ''het is 1-0, we kunnen nog iets. En we gaan er in de tweede helft gewoon weer vol voor'."

,,In de tweede helft gingen we iets anders spelen, en ook wat opportunistischer. We kregen daardoor wat meer kansen, maar Volendam kreeg er ook een paar via die penalty en een bal die nog van de lijn werd gehaald. Uiteindelijk scoor je toch nog die 1-1 en steel je hier een punt. Of het een penalty was? Ik vond van niet, en de mensen om me heen ook niet."

'Het verschil is moeilijk te verklaren'

Het verschil tussen thuis en uitwedstrijden is heel erg groot. Waar Jong Ajax in thuiswedstrijden al 26 keer scoorde, staat de teller in uitwedstrijden pas op 9. ,,Dat verschil is voor mij heel moeilijk te verklaren. Ik denk dat wij voetballend de betere ploeg moeten zijn. Je ziet vaak dat de instelling in uitwedstrijden niet goed is, al is het lastig te zeggen waarom dat zo is. We moeten uit gewoon resultaten halen tegen lastige tegenstanders. Vandaag zag je dat die instelling er vooral in de eerste helft totaal niet was."

De Ligt haakte weer aan bij Jong Ajax na een periode waarin hij weer even voor zijn 'oude' A1 uitkwam. In dat elftal is hij nu, als jongste speler, juist de ervaren rot. ,,Er wordt van me verwacht dat ik in de A1 de kar moet trekken. Ik ben daar nog steeds de jongste, maar er wordt wel van me verwacht dat ik jongens daar aanstuur en help. In die zin verwachten de trainers dat wel van mij."

Het zullen waarschijnlijk niet de laatste wedstrijden voor De Ligt in de A1 zijn: ,,In principe speel ik alle Youth League-wedstrijden mee met de A1, en ook in de toppers tegen Feyenoord, PSV en AZ kan het zijn dat Ajax me met de A1 mee wil laten spelen. Maar verder blijf ik gewoon selectiespeler bij Jong Ajax."

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe