Menu
'We hebben hier hard voor gewerkt'

'We hebben hier hard voor gewerkt'

Ajax zal donderdag tegen Standard Luik opnieuw met een flink gewijzigd elftal aantreden. Dat kondigde trainer Peter Bosz daags voor de wedstrijd op de persconferentie aan. De coach van Ajax voelt zich er prettig bij. ,,De vorige wedstrijden hebben uitgewezen dat het geen verzwakking hoeft te zijn wanneer er andere jongens meedoen. Daar gaan we morgen weer vanuit.”

Bosz weigerde te verklappen wie er gaan spelen. ,,Ik zou dat wel kunnen vertellen, want we zijn er als staf wel al uit. Alleen wil ik het eerst aan de spelers vertellen. Het zou vervelend zijn als ze in de bus hiernaartoe lezen of ze wel of niet spelen.” Aansluitend op de persconferentie stond er een trainingssessie gepland.

In de vorige wedstrijd tegen Panathinaikos, toen Ajax ook al zeker was van de volgende ronde, liet Bosz slechts een aantal basisspelers staan. Volgens de coach moet tegen Standard in die orde van grootte worden gedacht. ,,Daar kun je ongeveer op rekenen. Het zullen er een aantal zijn”, beantwoordde hij de vraag of er net als tegen de Grieken een gering aantal vaste krachten aan het vertrek zullen staan.

'Ideale situatie'
Dat Ajax zorgeloos naar Luik heeft kunnen afreizen, noemde Bosz een beloning. ,,We hebben hier hard voor gewerkt. Het is een ideale situatie dat we zó vroeg al zeker waren van eerst de volgende ronde en daarna de groepswinst.”

Matthijs de Ligt: 'Het is een goed teken dat ik hier vanavond zit'
Matthijs de Ligt: 'Het is een goed teken dat ik hier vanavond zit'
Peter Bosz over de luxe van groepswinst voor de laatste wedstrijd: 'We hebben hier hard voor gewerkt'
Peter Bosz over de luxe van groepswinst voor de laatste wedstrijd: 'We hebben hier hard voor gewerkt'
Matthijs de Ligt begroet de tolk voorafgaand aan de persconferentie.
Matthijs de Ligt begroet de tolk voorafgaand aan de persconferentie.

Bij het perspraatje schoof ook Matthijs de Ligt aan. Het was voor de jonge verdediger zijn eerste persconferentie voor een Europese wedstrijd. ,,Dat is nieuw voor mij, maar wel heel leuk”, glunderde De Ligt. ,,Ik denk dat al deze ervaringen goed zijn voor mijn ontwikkeling.”

De Ligt had zich rustig voorbereid op dat wat er komen gaat in Sclessin, de thuishaven van Standard Luik. ,,Ik heb in de bus een boek van Ruud Gullit gelezen, 'Kijken naar voetbal'.” En dan grijnzend: ,,Met de jongens van Ajax O19 kaart ik altijd. Bij het eerste behoor ik nog niet tot het vaste kaartgroepje. Misschien komt dat later nog.”

Stroomversnelling
De jonge verdediger wist te vertellen dat Ajax het nodige te wachten staat. ,,Ik heb gehoord dat de supporters van Standard flink tekeer gaan tijdens de wedstrijd en hun team goed steunen. Maar ik ben de ArenA gewend, dus dat zit wel goed.” Sowieso is De Ligt niet iemand die zich snel van de wijs laat brengen. Ook niet nu zijn loopbaan in een stroomversnelling is geraakt.

,,Ik denk dat ik wel tevreden mag zijn over mijn ontwikkeling”, reageerde De Ligt desgevraagd. ,,Ik doe regelmatig met het eerste mee, iets dat ik voor het seizoen zeker niet had verwacht. Met mij als persoon doet het niet veel. Ik doe gewoon mijn best, en ga nog steeds met de jongens om met wie ik voorheen ook omging. In wezen is er voor mij niet veel veranderd.”

Dat De Ligt bij de persconferentie aanschoof, noemde hij een 'goed teken'. Zoals de afgelopen maanden aangetoond schroomt Bosz niet om jonge spelers op te stellen. Iets waar de trainer zich comfortabel bij voelt. ,,Als ik zou twijfelen wat betreft Ajax of het Nederlandse voetbal zou ik het niet doen. Maar we weten dat die jongens er allemaal klaar voor zijn. Nu is het aan hen om het te laten zien.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst