Menu
'We hebben iedereen wakker geschud'

'We hebben iedereen wakker geschud'

De Ajax Vrouwen hebben de afgelopen weken heel wat losgemaakt. Het nieuwste Ajax-team werd tijdens de eerste drie thuisduels gesteund door duizenden Ajax-fans. Vrijdagavond wacht de volgende thuiswedstrijd tegen de vrouwen van Telstar VVNH. Aanvoerster Daphne Koster en middenveldster Tessel Middag (foto) zijn blij met alle aandacht voor het vrouwenvoetbal.

Het ultieme bewijs dat het vrouwenvoetbal bij Ajax leeft, kreeg Daphne Koster afgelopen vrijdag na afloop van Ajax - PSV (2-2). ,,De fans hadden het gelijk over de volgende thuiswedstrijd. Er werd zelfs al vooruit gekeken naar de uitwedstrijd tegen Telstar volgende maand. Het is prachtig om al die enthousiaste meiden langs de kant te zien. Daar doen we het immers voor.”

Als boegbeeld van het Nederlands vrouwenelftal was de 31-jarige Koster al heel wat gewend voor ze naar Ajax kwam. Ook maakte ze bij AZ en in Amerika de opmars van het vrouwenvoetbal in alle facetten mee. ,,Ik wist dus wat er allemaal bij komt kijken en dat de aandacht bij Ajax alleen maar zou toenemen. De naam Ajax trekt gewoon altijd aandacht. En dat slaat ook op ons over. Ik denk dat we iedereen hebben wakker geschud. Nu Ajax ook een vrouwenvoetbaltak heeft, biedt dit kansen voor heel veel meisjes. Zelf had ik vroeger Dennis Bergkamp en Edgar Davids als voorbeelden. Simpelweg omdat er voor meisjes toen geen kansen waren om bij Ajax te voetballen. Nu zijn wij hun voorbeelden.”

Daphne Koster: ,,De afgelopen weken hebben uitgewezen dat we geen eendagsvlieg zijn." Daphne Koster: ,,De afgelopen weken hebben uitgewezen dat we geen eendagsvlieg zijn."

Oranje-international Tessel Middag (19) was enkele jaren geleden ook een van die meiden die over Ajax droomde. Ze moest lange tijd noodgedwongen in een jongensteam spelen omdat er simpelweg geen alternatieven waren. ,,Tot mijn achttiende heb ik altijd samen met jongens gevoetbald. Vorig seizoen heb ik de overstap gemaakt naar het vrouwenteam van ADO Den Haag. Daarmee won ik gelijk de landstitel en de beker. Toch is de aandacht die we daar kregen totaal niet te vergelijken met de aandacht hier bij Ajax. De afgelopen weken hebben we al vaker in de media gestaan dan het hele afgelopen seizoen. En we staan ‘pas’ derde in de Women’s BeNe League. Moet je nagaan als we straks misschien eerste staan.”

Na afloop van Ajax - PSV ondervond Middag dat de fans van het vrouwenteam lang niet alleen uit Amsterdam en omstreken komen. ,,Ik heb heel veel handtekeningen uitgedeeld aan meisjesteams uit Woerden en Eindhoven. Ze komen echt uit het hele land om ons te zien.” Ook in haar eigen kennissenkring merkt de Geschiedenis-studente een verhoogde interesse in haar verrichtingen bij Ajax. ,,Mensen die het vrouwenvoetbal nooit volgden weten nu precies wanneer ik wedstrijden heb. Er staat iedere week wel een stukje in de Metro, Spits of De Telegraaf. En ik merk het ook op Twitter. De afgelopen weken heb ik er enorm veel volgers bij gekregen. De uitstraling van Ajax is echt enorm.”

Aanvoerster Koster voorziet een mooie toekomst voor de Ajax Vrouwen. ,,De afgelopen weken hebben uitgewezen dat we geen eendagsvlieg zijn. Met Amsterdam en de Zaanstad als achterland hebben we enorm veel potentiele fans in de buurt. Zeker in de Zaanstad is het vrouwenvoetbal hartstikke hot. Heel veel meisjes zijn daar gek van voetbal en helemaal van Ajax”, zegt de verdedigster. ,,Iedereen weet waar het vrouwenvoetbal vandaan komt. Daarom zetten we ons met z’n allen voor de volle honderd procent in. Zowel binnen als buiten veld. Iedereen kan nu dromen van een toekomst bij Ajax.”

Ajax Vrouwen - Telstar Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur op de Toekomst. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst