Menu
‘We hebben niets in eigen hand’

‘We hebben niets in eigen hand’

Het wordt voor Ajax nog een hele klus om dit seizoen in de UEFA Europa League te overwinteren. Met slechts drie punten uit vier duels is het team van Frank de Boer inmiddels afhankelijk van Fenerbahçe. Los daarvan moet Ajax zelf van Celtic winnen om de Schotten te elimineren en zodoende ook de druk op de Turken te houden. Frank de Boer: ,,Het wordt verschrikkelijk lastig."

Bij zijn entree in het groengekleurde stadion kwamen bij De Boer direct herinneringen naar boven. Als oud-speler van aartsrivaal Glasgow Rangers kent hij de sentimenten in Glasgow goed. Als Ajax-coach was hij er in 2013 nog. ,,Er heerst hier op Celtic Park altijd een geweldige sfeer. Als jonge jongen droom je ervan om in dit soort stadions te mogen spelen. De spelers van Celtic maken dit iedere twee weken mee. Voor de meeste van ons is dit nieuw. In Nederland is dit alleen een beetje te vergelijken met de atmosfeer rond Ajax - Feyenoord en Feyenoord - Ajax. Het is voor onze jonge groep in ieder geval een geweldige ervaring om hier te spelen.”

Ajax wacht dit seizoen nog altijd op de eerste zege in de groepsfase van de Europa League. De bezoeken aan Noorwegen en Turkije leverden de afgelopen maanden slechts één punt op. De beide thuisduels met Fenerbahçe en Celtic leverden de overige twee punten op. ,,Na de loting had ik aanvankelijk zeker op zeven punten uit alleen al de thuiswedstrijden gerekend”, zei Frank de Boer tijdens de persconferentie voorafgaand aan de training in Glasgow. ,,Het is teleurstellend dat we nu twee duels voor het einde van de groepsfase in deze positie zijn beland. Daardoor hebben we onze verwachtingen moeten bijstellen. Al vind ik nog steeds dat we in deze poule moeten overleven. Het zal alleen verschrikkelijk lastig worden.”

Frank de Boer wil met Ajax overwinteren in Europa.
Frank de Boer wil met Ajax overwinteren in Europa.

Ajax en Celtic moeten allebei winnen
Het zou voor De Boer als Ajax-coach de eerste keer zijn als hij straks onverhoopt na de winterstop niet meer actief is in Europa. Sinds hij in 2010 het roer van Martin Jol overnam, overwinterde Ajax altijd. ,,Al zit er natuurlijk wel een verschil tussen de UEFA Champions League en de UEFA Europa League. In de Champions League gaat naast de nummers 1 en 2 ook de nummer drie door in Europa. In de Europa League moet je bij de eerste twee eindigen. De wedstrijd tegen Celtic is voor beide teams van cruciaal belang. We moeten allebei winnen om nog uitzicht te houden op de volgende ronde. En dan nog hebben we niets in eigen hand. We moeten hopen dat Molde op het eigen kunstgras goed zijn best doet tegen Fenerbahçe. Maar dan nog moeten wij de komende twee duels winnen. En dat is de afgelopen vier Europese wedstrijden al lastig genoeg gebleken.” 

De thuiswedstrijd tegen Celtic eindigde eerder dit seizoen in 2-2. ,,We startten die wedstrijd vrij nerveus en kregen ook nog eens twee goals om onze oren. In dat opzicht vond ik het gelijkspel een goed resultaat, zeker ook omdat zij ook nog kansen op de winst hebben gehad.” Wat dat betreft bewaart De Boer betere herinneringen aan de ontmoeting van twee seizoenen geleden in Glasgow. Ondanks de 2-1 nederlaag in Celtic Park zag de coach van Ajax zijn ploeg toen goed voor de dag komen. ,,We hadden toen pech met een strafschop en een van richting veranderd schot. Uiteindelijk was de goal van Lasse Schöne toen heel belangrijk om een beter onderling resultaat te krijgen. Ik besef dat ons team inmiddels aardig veranderd is, maar ik heb er vertrouwen in dat we hier ook morgenavond een goed resultaat kunnen neerzetten.”

Debuut Van de Beek?
De Boer liet zijn opstelling nog in het midden, al gaf hij aan zo weinig mogelijk aan zijn opstelling te willen sleutelen. Toch zal hij wel iets moeten wijzigen vanwege de absentie van Thulani Serero, die tegen SC Cambuur nog in de basis startte. Omdat ook Riechedly Bazoer en Daley Sinkgraven niet beschikbaar zijn, viel de naam van Donny van de Beek tijdens de persconferentie. Wellicht dat de 18-jarige middenvelder in Glasgow zijn debuut gaat beleven. Al noemde De Boer Jairo Riedewald ook als mogelijke optie. In dat geval zou het centrale verdedigingsduo met Veltman sneuvelen.

De coach van Ajax verklapte al wel vast iets van de beoogde strijdwijze. ,,We zullen de deur niet openzetten, maar we gaan uiteraard wel aanvallen. We willen en moeten winnen. Daarom gaan we proberen om te domineren op de helft van Celtic. Daarbij zullen we het veld compact moeten houden.” Ook het woord ‘vertrouwen’ viel. Iets waar Nemanja Gudelj ook zo zijn visie op had: ,,Soms geeft een uitwedstrijd iets minder druk dan wanneer je thuis speelt. Dat zou nu een voordeel kunnen zijn.”

Gudelj treft de Schotse voetbalkathedraal een oude bekende. Nadir Çiftçi kent hij nog uit zijn tijd bij NAC. De Serviër heeft echter nog geen appjes of andere plaagstootjes naar zijn oude teamgenoot uitgedeeld. ,,Hij is een goede vriend van me, maar ik spreek in de dagen voor een wedstrijd nooit met spelers van de tegenstander. Na afloop doe ik dat uiteraard wel.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Nemanja Gudelj heeft nog geen contact gehad met Nadir Çiftçi, zijn voormalig collega bij NAC, die nu voor Celtic uitkomt.
Nemanja Gudelj heeft nog geen contact gehad met Nadir Çiftçi, zijn voormalig collega bij NAC, die nu voor Celtic uitkomt.