Menu
'We hebben nog niks'

'We hebben nog niks'

Frank de Boer heet voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen Heracles alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - sc Heerenveen.

Ondanks de overwinning op PSV blijven we herhalen dat we met een serie finales bezig zijn. Maar de euforie was vorig weekend groot, dat wel. Ook de andere uitslagen waren in ons voordeel. Het was dus feest in de kleedkamer. Het was ook feest in het uitvak, waar we allemaal ruim na afloop van de wedstrijd nog naartoe zijn geweest. Een verder leeg stadion, maar een kolkend Ajax-vak. Fantastisch, wat een sfeer.

Maar we waren allemaal ook realistisch. We hebben nog niks. Een van de spelers zei dat die overwinning niks waard is, als we vanavond van Heerenveen verliezen. Zo is het. Dat is de juiste instelling. In de nabespreking hebben we het ook gehad over dingen die beter kunnen. Spelers die dat op kunnen brengen - genieten van de prestatie maar ook bezig zijn met wat beter kan en ook alweer bezig zijn met de volgende wedstrijd - die zijn goed bezig.

Het is nu aan ons om op geconcentreerde wijze ook vanavond te winnen. Na een paar weken op zondag om half vijf als laatste te hebben afgetrapt, zijn we nu als eerste aan de beurt, op vrijdagavond. Ik heb me niet zo bezig gehouden met de concurrentie. Maar als we vanavond winnen, lijkt het me wel een lekker idee om de rest van het weekeinde rustig naar de andere wedstrijden te kunnen kijken.

Om met Ajax verder te groeien, kijk ik ook graag naar hoe het eraan toegaat in andere competities. Dat Borussia Dortmund en Real Madrid in de halve finale staan van de UEFA Champions League, verbaast me niks. In Engeland deed Manchester City van zich spreken door United te verslaan in de competitie en vervolgens de finale te halen van de FA Cup. Het is weer een bewijs dat we een krankzinnig sterke poule hadden. Het is een van de belangrijkste doelen voor mij voor komend seizoen: overwinteren in de UEFA Champions League. Te beginnen met een wat gunstiger loting, en daarna met goed spel dat doel bereiken. Nee, ik onderschat Heerenveen niet en ik weet dat we nog geen kampioen zijn, maar als trainer ben je samen met de clubleiding al wel met het volgende seizoen bezig. En de kans is nou eenmaal groot dat we ook volgend seizoen mee mogen doen aan de Champions League.

Heerenveen doet het goed. Gelukkig. Het is bekend dat ik een liefhebber ben van elftallen die verzorgd voetbal spelen, volgens een eigen visie. Dat doen ze bij Heerenveen. In de eerste seizoenshelft hadden ze veel pech en verspeelden ze veel punten in de slotfases. Ik heb veel respect voor de manier waarop Marco van Basten heeft vastgehouden aan zijn werkwijze. Het leverde een bijzondere serie overwinningen op, waardoor ze enorm zijn gestegen op de ranglijst. Wat dat betreft kunnen wij hem dankbaar zijn, als je kijkt hoeveel punten onze concurrenten tegen Heerenveen verspeeld hebben. Maar wij speelden ook gelijk in Heerenveen. Dat zijn we niet vergeten. Zoals we ook niet zijn vergeten dat we aan een serie finales bezig zijn. Vanavond dus Ajax - Heerenveen, waarin we weer een stapje dichter bij het ultieme doel van dit seizoen willen komen: de landstitel.

Heel veel plezier.

Frank de Boer
Trainer/Coach