Menu
'We hebben zeer goede stap gezet'

'We hebben zeer goede stap gezet'

Leonardo schoot Ajax naar een spectaculaire uitoverwinning op HSV. Een zege die ervoor zorgde dat de Amsterdammers heel dicht bij een plaats in de derde ronde van het UEFA Cup zijn. ,,We hebben een heel goede stap gezet”, zei Marco van Basten.

Bij de aanhang van HSV was het vertrouwen op een goede afloop van de wedstrijd tegen Ajax ontzettend groot. Een poll op de website van de Bundesligaclub leerde dat liefst 86,9 procent van de supporters dacht dat hun ploeg met een overwinning van het veld zou stappen. Ze hadden het allemaal mis, want het was Ajax dat de overwinning opeiste. Daarmee zijn de Amsterdammers met zes punten uit drie duels bijna zeker van een plaats in de volgende ronde van de UEFA Cup. Als Ajax over drie weken een punt pakt thuis tegen Slavia Praag is overwintering zeker. Lukt dat niet, dan kan het alleen nog op doelsaldo mislopen. ,,Dit is een echte opsteker en geeft heel veel vertrouwen”, aldus Van Basten. ,,We hebben een jonge ploeg die nog veel ervaring moet opdoen. Dan is het heel belangrijk dat je overwintert. We zijn nog niet helemaal zeker, maar we hebben een heel goede stap gezet.”

De trainer begon tegen HSV met dezelfde elf spelers als tegen AZ. Luis Suarez in de spits, vlak daarachter (en af en toe wisselend van kant) Kennedy, Miralem Sulejmani en Urby Emanuelson. Rasmus Lindgren en Eyong Enoh waren de stevige middenvelders en daarachter de verdediging met Gregory van der Wiel, Oleguer, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen.

HSV liet in de sfeervolle HSH Nordbank Arena na acht minuten voor het eerst zijn tanden zien. Paolo Guerrero ontdeed zich aan de rechterkant van Oleguer, maar legde vanaf de achterlijn niet goed af op zijn inkomende medespelers. In de 19de minuut bracht Kenneth Vermeer redding toen Ivica Olic eerst Eyong Enoh en daarna Oleguer op het verkeerde been zette. Even daarvoor leek Ajax dichtbij een treffer. Emanuelson kopte door op Suarez, die vrij voor het doel naast schoot en tevens nipt buitenspel stond. ,,De eerste helft ging redelijk gelijk op”, vond Van Basten. ,,Al slaagden we er niet altijd in te blijven voetballen. Dat lag niet alleen aan ons, maar had ook een beetje met de kwaliteit van het veld te maken.”

Van Basten wisselde niet in de rust en zag zijn team goed aan de tweede helft beginnen. Miralem Sulejmani schoot van afstand via een Hamburger net naast. Daarna nam HSV weer het initiatief. Na een uur voetbal schoot Guerrero op de lat nadat Enoh de bal in zijn voeten schoot. Enoh (die in de eerste helft al een gele kaart had gekregen) en Miralem Sulejmani werden vlak daarna gewisseld voor Gabri en Leonardo.

Ajax kreeg in die fase steeds meer grip op de wedstrijd en kwam, vlak nadat Evander Sno was ingebracht voor Kennedy, op voorsprong via Leonardo. De Braziliaan onderschepte een breedtepass, schoot in de loop op doel en zag de bal via de linker- en de rechterpaal terug het veld in kaatsen. Hij bleef koel en dribbelde de bal ondanks de aanstormende tegenstanders prachtig in het doel. ,,Ik dacht steeds dat-ie er al inging", zei de matchwinner. ,,Maar gelukkig was ik op tijd voor de rebound." Meteen na de vreugde-uitbarsting had Ajax op 0-2 moeten komen, maar Leonardo gaf de bal in de counter te laat op Suarez. Weer vlak daarna stopte doelman Rost een afstandsschot van Emanuelson. Het maakte allemaal niet veel meer uit, want Ajax hield wel de voorsprong vast en reist vrijdagochtend met drie heel belangrijke punten terug naar Amsterdam. ,,In de tweede helft trokken we het spel steeds meer naar ons toe. Al met al is het een verdiende overwinning waar we heel blij mee zijn", besloot Van Basten.

HSV-trainer Martin Jol vond de Amsterdamse zege ook terecht. ,,In de eerste helft was ons spel nog wel in orde", zei de Nederlandse trainer. ,,Maar in de tweede helft brachten we te weinig, vooral aanvallend. Dan wordt het tegen een talentvolle ploeg met gretige spelers als Leonardo en Luis Suarez moeilijk."

De stand in groep F:

Aston Villa 2-6
Ajax 3-6
HSV 2-3
Slavia Praag 2-1
Žilina 3-1