Menu
'We krijgen de komende tijd wat we willen'

'We krijgen de komende tijd wat we willen'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

Het is mijn eerste blog van het nieuwe jaar. Hopelijk wordt 2017 voor heel Ajax mooi en succesvol en kunnen we met Jong Ajax de geslaagde eerste seizoenshelft een vervolg geven. Morgenavond spelen we bij FC Den Bosch onze tweede wedstrijd na de winterstop. Helaas kon het thuisduel tegen Almere City afgelopen maandag geen doorgang vinden. Zo'n afgelasting is altijd vervelend. Je stelt je vooraf in op een wedstrijd, en dan wil je 'm graag spelen ook. We moesten even omschakelen en anticiperen op de nieuwe situatie, maar hebben vrij snel de focus kunnen leggen op Den Bosch.

,,We hadden in Madrid een programma zoals Ajax 1 dat ook volgt bij een Europese uitwedstrijd. Voor de jongens natuurlijk leerzaam om te ervaren en voelen hoe dat in zijn werk gaat."

Hoe het gaat lopen is altijd afwachten, maar ik heb goede hoop op een sterke tweede seizoenshelft. De winterstop was voor iedereen wel even lekker, vooral ook om de koppies leeg te maken. De spelers hebben ook wat vrije dagen gehad. Dat is belangrijk omdat we veel trainen met een hoge intensiteit. Dan is het goed om ook even rust te hebben.

Fit aan de start
Wel hadden de jongens allemaal een individueel programma van het performance team meegekregen om fit aan de start van de eerste training van 2017 te verschijnen. Begin januari zijn we weer begonnen en eigenlijk meteen in het ritme gekomen van vijf of zes keer trainen, een wedstrijd, en dan weer een reeks trainingen.

,,De doelstelling van Jong Ajax blijft het afleveren van spelers aan het eerste."
,,De doelstelling van Jong Ajax blijft het afleveren van spelers aan het eerste."

Onze eerste competitiewedstrijd was uit bij Emmen. Het was geen grootse wedstrijd, maar wel eentje die we hadden moeten winnen. We waren de betere ploeg en kregen de meeste kansen. Maar in de afwerking waren we niet goed genoeg. Het was in ieder geval prettig om te zien dat het veldspel goed verzorgd was, zoals het hoort te zijn, en iedereen gedisciplineerd speelde.”

Een paar dagen later zijn we naar Spanje afgereisd voor een oefenduel tegen Atletico Madrid O23. We hadden een programma zoals Ajax 1 dat ook volgt bij een Europese uitwedstrijd. Voor de jongens natuurlijk leerzaam om te ervaren hoe dat in zijn werk gaat. In een notendop: maandag zijn we richting Madrid gevlogen en vervolgens hebben we 's middags getraind op het complex van Atletico. Dinsdagmiddag was de wedstrijd en 's avond zijn we naar huis gevlogen, om vervolgens woensdag weer op de Toekomst te trainen.

'Op onze hoede zijn'
Daarbij was het ook belangrijk om een goede tegenstander met veel weerstand te treffen. Dat was zeker het geval. De eindconclusie was dat we aan de bal een stuk beter waren, maar het toch slechts 3-3 werd. Slordig was dat we - hoewel we dus veel aan de bal waren - toch drie tegengoals incasseerden. Het betekent dat we alert(er) moeten zijn op counters en lange ballen naar voren die direct gevaar opleveren. Atletico was zo'n team dat puur gokt op fouten en momenten van balverlies van ons.

📝⃣ l #JongAjax verspeelt winst op Atletico O23 in blessuretijd: 3️⃣-3️⃣ ⚽️🇪🇸 Meer vanuit Madrid➡️➡️https://t.co/VKM4BIiFzE pic.twitter.com/Fnz9zu2uSG

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 januari 2017

De doelstelling van Jong Ajax blijft het afleveren van spelers aan het eerste. Dat lukte voor de winterstop goed en dat hopen we te continueren. Als de jongens dan eenmaal bij het eerste mogen meetrainen of spelen hopen we dat ze een goede indruk achterlaten. Dat is prima voor hen, en ook voor Ajax.

Het wordt in ieder geval een interessante periode en vooral een drukke tijd. Er staan veel wedstrijden op de rol: jongens zullen niet alleen meedoen met Jong Ajax, maar wellicht ook in de A1. Daar zullen we intern over besluiten. Maar één ding is zeker: we krijgen wat we zoeken. Veel weerstand.