Menu
'We krijgen het niet cadeau'

'We krijgen het niet cadeau'

Met nog acht wedstrijden te gaan koestert koploper Ajax een voorsprong van acht punten op de concurrentie. Het vierde kampioenschap op rij gloort aan de horizon. Tijdens de persconferentie in aanloop naar het thuisduel met Cambuur benadrukte Frank de Boer dat zijn ploeg nog geen kampioen is. ,,Er komen nog lastige wedstrijden aan.”

Frank de Boer greep het begin van de training vrijdagochtend aan om de selectie weer even op scherp te zetten. Na een week vol interlands had hij zijn team weer compleet. ,,Het was goed om even duidelijk te maken dat we er nog niet zijn. Als staf hameren we er continu op dat we elke wedstrijd weer op nul beginnen. We moeten de concurrentie immers niet het gevoel geven dat er misschien nog wat te halen valt. De afgelopen jaren waren we telkens de jagers op de koppositie. Nu zijn we al een tijdje de opgejaagde. Dat laatste prefereer ik uiteraard, maar het zorgt wel voor een nieuwe situatie. We moeten scherp blijven en niet onnodig punten weggeven ondanks onze voorsprong op de concurrentie. We mogen dit niet meer uit handen geven, maar krijgen het kampioenschap ook zeker niet zomaar cadeau.”

De overwinning op Feyenoord droeg naast de drie punten nog een ander mooi element in zich, zo zei De Boer vrijdagmiddag. ,,Tegen Feyenoord hebben we laten zien dat we ook op een andere manier kunnen spelen. Natuurlijk spelen we het liefst ons eigen spel, maar soms is het beter om een andere variant in te zetten. Nu moet de groep tijdens een wedstrijd gaan herkennen wanneer ze op zo’n variant moeten overschakelen. Als het soms niet mooi kan, dan moet het degelijk.”

Over eventuele verzadiging binnen de spelersgroep maakt De Boer zich geen zorgen. Als Ajax voor de vierde keer kampioen wordt, zijn er maar een paar spelers - en De Boer - die daadwerkelijk een bijdrage aan alle titels hebben gehad. ,,Voor een aantal jongens zal het kampioenschap als hun eerste titel voelen. In sommige gevallen waren ze er vorig jaar al bij, maar was hun rol toen anders. Ik weet zelf nog goed dat ik in 1990 mijn eerste kampioenschap vierde met Ajax. Ik kwam toen net kijken. Drie jaar later was mijn aandeel in de landstitel veel groter. Zo heeft iedereen zijn eigen gevoel bij een kampioenschap.”

Vanwege de blessure van Viktor Fischer blijft Ricardo Kishna tot het einde van het seizoen bij de selectie. Vanwege de blessure van Viktor Fischer blijft Ricardo Kishna tot het einde van het seizoen bij de selectie.

De Boer weigert om het kampioenschap acht speelrondes voor het einde al als een voldongen feit te zien. ,,We praten nu wel over het kampioenschap alsof het zo, maar we hebben nog acht wedstrijden te gaan. En daar zitten nog best lastige tegenstanders tussen”, zo wees hij onder meer op het thuisduel met FC Twente en de uitwedstrijd tegen Vitesse. ,,Aan ons is nu de taak om onze concurrenten niet de illusie te geven dat er iets te halen valt.”

Bij tegenstander Cambuur treft Ajax zondag een bekende in de voorste linie. Jody Lukoki zal voor het eerst in een ander shirt de Amsterdam ArenA betreden. Over de verhuurde vleugelspits zei De Boer het volgende: ,,Voor Jody was het belangrijk dat hij een heel seizoen wekelijks op Eredivisieniveau zou spelen. Daar is hij bij Cambuur tot dusver aardig in geslaagd. Als je de samenvattingen van hun wedstrijden bekijkt zitten daar altijd wel dreigende acties van Lukoki in. Hij heeft zeker stappen gemaakt dit seizoen. Natuurlijk maakt hij kans om volgend seizoen bij de eerste achttien spelers van Ajax te zitten. Hij heeft specifieke kwaliteiten, maar dan gaat er nog om dat hij die kwaliteiten zo goed mogelijk gebruikt. Het is aan hem om daar het optimale uit te halen.”

Tijdens het persmoment kwamen ook nog twee andere vleugelspitsen ter sprake. Viktor Fischer lijkt dit seizoen niet meer in actie te komen. De Deen staat naar verwachting nog zeker vier tot zes weken aan de kant met zijn hamstringblessure. De Boer: ,,Zoals het er nu naar uitziet, is het einde seizoen voor Viktor. Het zal voor hem heel lastig worden om dit seizoen nog een wedstrijd te spelen.” Tegenover de afwezigheid van Fischer staat de opmars van Ricardo Kishna. Toch is het volgens De Boer geen uitgemaakte zaak dat hij zeker is van een basisplaats. ,,Niemand staat definitief in de basis. Kishna zit vanwege de afwezigheid van Fischer in ieder geval definitief bij de selectie tot het einde van dit seizoen. Hij heeft de afgelopen weken een goede ontwikkeling doorgemaakt. Het ging allemaal sneller dan we hadden verwacht. Na enkele mindere optredens in Jong Ajax heeft hij het de afgelopen weken tegen AZ en Feyenoord fantastisch opgepakt. Hij heeft laten zien dat hij dit niveau nu al aankan.”

Over Cambuur zei De Boer: ,,Eerder dit seizoen hebben we het lastig gehad in Leeuwarden. Dankzij een goal van Davy Klaassen wonnen we in de laatste minuut. Of we het zondag opnieuw zo lastig zullen krijgen? Ik hoop het niet. Maar Cambuur heeft een leuk team dat vertrouwen uitstraalt. Uiteraard gaat het ze thuis op kunstgras makkelijker af dan in uitwedstrijden, maar ze hebben het de topploegen al een paar keer lastig gemaakt.” Een zege op de nummer 11 van de Eredivisie zou de 100ste overwinning van De Boer als coach van Ajax betekenen. Over de mooiste van die 100 zeges hoeft hij niet lang na te denken: ,,Dat was Ajax - FC Twente in 2011. Ga maar na: mijn eerste kampioenschap als coach, de derde ster, mijn verjaardag en een fantastisch sfeer in het stadion. Dat zijn toch wel leuke dingen.”

* Bojan en Lesly de Sa zijn er tegen Cambuur weer bij. Bojan viel afgelopen zondag geblesseerd uit tegen Feyenoord, maar heeft inmiddels geen klachten meer aan zijn knie. De Sa moest de midweekse interland van Jong Oranje aan zich voorbij laten gaan wegens een blessure aan zijn bovenbeen. Net als De Sa trainde ook Nicolai Boilesen (hamstring) vrijdag weer voor het eerst met de groep mee. Voor Boilesen komt het duel met Cambuur nog te vroeg.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst