Menu
'We kunnen alleen maar tevreden zijn'

'We kunnen alleen maar tevreden zijn'

Ajax heeft het voetbaljaar 2008 prima afgesloten met een 3-0-overwinning op ADO Den Haag. Het koppel Dario Cvitanich/Luis Suarez bleek goud waard. Cvitanich scoorde drie keer. De spits werd daarbij drie keer op maat bediend door Suarez.

Dario Cvitanich viert een van zijn drie treffers tegen ADO Den Haag. Het publiek in de ArenA viert het feestje met de Ajacied mee. Dario Cvitanich viert een van zijn drie treffers tegen ADO Den Haag. Het publiek in de ArenA viert het feestje met de Ajacied mee.

De vraag voorafgaand aan de wedstrijd was of Van Basten zijn elftal ten opzichte van een week eerder tegen De Graafschap diende te wijzigen. Niet dat de coach ontevreden was over het optreden van zijn ploeg in Doetinchem - er werd immers met prima voetbal met 6-0 gewonnen - maar de vraag leek meer gerechtvaardigd omdat Gabri afgelopen week ziek was. De Spanjaard was echter net op tijd voldoende fit bevonden en begon zodoende in de basis van Ajax. Dat gold niet voor Leonardo. De Zuid-Amerikaan was vorige week nog bankzitter, maar was ziek en bleef thuis.
Ajax begon tegen ADO Den Haag furieus. Al na vier minuten leek Luis Suarez de score te openen in de goedgevulde Amsterdam ArenA. Tot grote twijfel van velen stond de vleugelspits buitenspel toen Urby Emanuelson de bal naar hem passte. Enkele minuten later was er alsnog geen houden aan voor de Hagenaars. Deze keer was Suarez de aangever op Dario Cvitanich. De spits kon daardoor helemaal alleen in de richting van doelman Robert Zwinkels om deze vervolgens te omspelen en raak te schieten: 1-0.
Van Basten was dan ook content met de openingsfase. ,,We begonnen erg goed aan de wedstrijd met dat afgekeurde doelpunt en de goal van Cvitanich. Ook daarna hebben we veel kansen gecreëerd en goed gevoetbald.” Waar de coach stiekem hoopte dat zijn ploeg flink aan het doelsaldo zou gaan werken, bleven de doelpunten ondanks de vele mogelijkheden schaars. Met name Suarez was bij vlagen ongrijpbaar voor oud-Ajacied Mitchell Piqué. De Uruguayaan leverde keer op keer panklare voorzetten af voor zijn medespelers. Zo ook in de achttiende minuut toen hij wederom voorgaf op de instormende Cvitanich. De pass bij de eerste paal was op maat voor zijn Spaanstalige collega die bewust de bal toucheerde waardoor deze bij de verste paal binnenviel.
Een kwartier na die tweede Ajax-treffer besloot Van Basten in te grijpen. De coach was niet geheel tevreden over het spel van Oleguer, die als rechtsback speelde en verving hem voor Bruno Silva. ,,We vonden Oleguer niet goed”, vertelde hij na afloop tijdens de persconferentie over de vroege wissel van zijn routinier. ,,Als ik dan zeven fitte wisselspelers op de bank heb zitten, dan wissel ik hem.”
Ook na de rust bleef Ajax ADO Den Haag ver terugdrukken op de eigen speelhelft en wederom kreeg het legio kansen om de score te vergroten. De tandem Suarez/ Cvitanich zorgde continu voor gevaar. De Argentijnse Kroaat leek vlak na de hervatting de stand naar 3-0 te tillen, maar Zwinkels keerde zijn kopbal op miraculeuze wijze. Niet veel later kon Cvitanich alsnog zijn derde feestje van de middag vieren toen hij op aangeven van Suarez mooi tegendraads binnenkopte. ,,Dario heeft het goed gedaan", complimenteerde Van Basten zijn spits die hij tien minuten voor het einde een publiekswissel gunde. ,,Hij heeft drie keer gescoord. In de laatste drie wedstrijden heeft hij zes keer gescoord. Hij is een type spits die bij de goal altijd attent en alert is."
,,Het is jammer dat het uiteindelijk maar 3-0 bleef", constateerde Van Basten. Met name Suarez, Miralem Sulejmani en invaller Daley Blind kregen prima kansen op meer dan die drie treffers. ,,Het was een mooie gelegenheid om eens aan het doelsaldo te werken, zodat het ten opzichte van dat van AZ weer wat beter zou worden. Alhoewel, 3-0 is natuurlijk een prima uitslag en daarmee kunnen we alleen maar tevreden zijn." ADO Den Haag-trainer André Wetzel sloot zich bij die woorden aan: ,,We mogen blij zijn met een 3-0-nederlaag."
Desgevraagd blikte de trainer van Ajax terug op de eerste seizoenshelft, die het als tweede op de ranglijst ingaat. ,,Op zich ben ik wel tevreden. Al kan en moet het natuurlijk altijd beter. Het blijkt dat deze jonge selectie nog heel grillig is. En dan gaat het erom dat zij verstandig samenspelen. Ze moeten nóg meer in dienst van het team gaan acteren. Voetballen kunnen ze allemaal, maar het moet een team worden. Daar werken we aan door veel met elkaar bezig te zijn, veel te trainen en veel beelden terug te kijken."