Menu
'We kunnen onze borst natmaken'

'We kunnen onze borst natmaken'

Ajax gaat zondag in Utrecht op zoek naar de eerste competitiezege sinds zes jaar in de Domstad. De laatste overwinning in de Eredivisie dateert van 1 maart 2009. Frank de Boer wacht derhalve nog altijd op zijn eerste competitiezege als coach in Utrecht. Iets wat hem in bekerverband al wel lukte: ,,De eerste overwinning komt steeds dichterbij. Laten we hopen dat het zondag gebeurt.”

Altijd lastig. Het is de vaste toevoeging die wordt gebruikt als Ajax aan de vooravond van een uitduel met FC Utrecht staat. Frank de Boer beaamde dat vrijdagmiddag na de training voor de camera van Ajax TV: ,,Voor Utrecht is dit de wedstrijd van het jaar. Sinds het speelschema bekend is, verheugen ze zich daar al op deze wedstrijd. Net zoals dat altijd bij ADO Den Haag gebeurt. Bovendien hebben ze zich er dankzij de interlandbreak twee weken op kunnen voorbereiden. We weten wat ons te wachten staat.”

FC Utrecht sprokkelde dit seizoen pas 17 punten in de voorgaande 14 thuiswedstrijden bij elkaar. Alleen FC Dordrecht en Go Ahead Eagles verloren dit seizoen vaker in eigen huis. Ondertussen is Ajax, ondanks de aanzienlijke achterstand op koploper PSV, qua punten aan het beste seizoen onder De Boer bezig. Twee seizoenen geleden had Ajax 60 punten na 28 duels. Nu staat de teller op 62, met nog zes duels te gaan. En dan te bedenken dat Ajax sinds het aantreden van De Boer eind 2010 in de laatste zes wedstrijden van het seizoen nooit een nederlaag leed (W20, G4).

In meerdere opzichten is een zege in Utrecht welkom. Naast het nog zekerder stellen van de tweede plaats (en de druk op PSV) wil De Boer ook van een negatieve statistiek af. Als coach won hij, op de bekerzege in 2012 na, nog nooit een duel in Utrecht. ,,De eerste overwinning komt steeds dichterbij. Laten we hopen dat het zondag gebeurt.”

Ajax moet het in Utrecht naast Daley Sinkgraven en eventueel Nick Viergever (twijfelgeval) ook zonder clubtopscorer Arek Milik doen. De 21-jarige Pool, die deze week een vierjarig contract bij Ajax tekende, raakte tijdens de interland tegen Ierland aan zijn knie geblesseerd. De Boer: ,,Dat we hem moeten missen is uiteraard een aderlating. Hij is de enige speler die niet fit is teruggekeerd na de interlandperiode.” De coach van Ajax is blij dat Milik de komende jaren Ajacied blijft. ,,Zowel binnen als buiten het veld is hij een echte prof. Gezien zijn jonge leeftijd gaan we met hem bij Ajax een mooie toekomst tegemoet.”

FC Utrecht - Ajax begint zondag om 12:30 uur.

Bekijk later vandaag het uitgebreide interview met Frank de Boer op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst