Menu
'We kunnen tevreden zijn'

'We kunnen tevreden zijn'

Ajax kan zich voorbereiden op een reeks duels in de groepsfase van de Europa League. De Amsterdammers sloten de play-offreturn tegen Slovan Bratislava af met een 1-2-overwinning. Siem de Jong en invaller Kennedy loodsten Ajax voorbij de thuisploeg. ,,We kunnen redelijk tevreden zijn’’, vatte Martin Jol het tweeluik tegen de Slowaken kort en bondig samen.

Echt veel vertrouwen in een stunt hadden de fans van Slovan Bratislava kennelijk niet meer. Een week eerder incasseerde de kampioen van Slowakije een mokerslag. Het idee dat de Slowaken de schade – een 5-0-achterstand – in het Tehelné Pole Stadion niet meer zouden repareren, hield veel Slowaken thuis. De thuishaven van de Slowaakse Majster bood daardoor een treurig lege aanblik. Desondanks gaven de aanmoedigingen van de Slowaakse harde kern én die van de 250 meegereisde Amsterdamse fans het treffen toch nog wat kleur.

De zon boven Bratislava gaf de wedstrijd vooral voor rust - hetzij slechts letterlijk - het aangezicht van een zomeravondwedstrijd. Het was slechts schijn. De Amsterdammers begonnen na hun royale overwinning in de ArenA in een zetel aan de return. De Slowaken loerden vanaf de eerste speelminuut op een snel doelpunt. De koningsblauwen uit Bratislava konden uiteraard ook niets anders dan de jacht direct inzetten. De Slowaakse druk leverde, in combinatie met matig Amsterdams spel in de openingsfase, een handvol gevaarlijke momenten op voor het Ajax-doel.
Samuel Slovak was al na drie minuten dicht bij een openingsdoelpunt, na een succesvolle passeerbeweging voorbij Robbie Wielaert. Aan de overzijde van het veld stichtte Luis Suarez gevaar. Het schot van de aanvoerder (geen extra rust voor de belangrijke Uruguayaan) scheerde net voorlangs.

,,Slovan wilde starten als een soort orkaan’’, vertelde Jol tijdens de persconferentie na afloop. ,,Dat kwam niet helemaal uit de verf. Wij konden de bal een bepaalde fase wel een tijdje rondspelen, maar dat leek me niet gepast. Normaal zou ik deze overwinning een zakelijke noemen. Maar zover wil ik vanavond niet gaan.’’

Aanvoerder Suarez begon het duel vanaf rechts, terwijl Dario Cvitanich de spitspositie waar nam. Op de linkerflank sloot Urby Emanuelson vaak bij. Ook Siem de Jong, spelend op ‘tien’, sloot vaak bij de offensieve Zuid-Amerikanen bij. Mitchell Donald en Eyong Enoh waren de controleurs op het middenveld. Toby Alderweireld bleef donderdagavond op de bank. De afwezigheid van de jonge Belg – voor Alderweireld wél een rustmoment - schonk Wielaert een nieuwe kans als centrale verdediger. De routinier vormde een centraal verdedigend koppel met Jan Vertonghen.

Twee minuten na de laatste Ajax-kans dacht Gaucho Botelho aan een treffer, maar vond hij Maarten Stekelenburg op zijn pad. Ook Juraj Halenar wist zich door de defensie te wurmen, maar kwam evenmin voorbij de Ajax-goalie. Nadat ook Mario Bozic ‘Steek’ had getest, vonden de Amsterdammers het blijkbaar welletjes. Er kwam iets meer rust in het Ajax-spel en de Ajacieden leken het treffen ook (iets) geconcentreerder te vervolgen. Het leverde de ploeg van Martin Jol in de dertigste minuut direct de openingstreffer op. Gregory van der Wiel haalde de achterlijn en gaf een voorzet op Dario Cvitanich. De Argentijn veranderde de bal subtiel van richting, waarna De Jong van dichtbij raak schoot: 0-1.

De angel leek er daarmee uit voor de Slowaken; een verrassing leek niet meer af te dwingen door de thuisploeg. Al helemaal niet als Cvitanich vlak voor rust zelf ook had gescoord. De Argentijn kreeg ruim baan richting Slovan-doelman Matus Putnocky, maar werd tóch weer bijgehaald. Na een korte slalom om Slowaken zag Cvitanich zijn uiterste schot gekeerd, waarna ook de schietkans van Van der Wiel werd geblokt. In de blessuretijd van de eerste helft kwamen de Slowaken alsnog naast de Amsterdammers. Jakub Sylvestr verscheen oog in oog met Stekelenburg en bleef ijzig kalm. De Slowaak zorgde van dichtbij eenvoudig voor de 1-1.

Suarez kreeg in de tweede helft alsnog zijn verdiende rust. Miralem Sulejmani verving de aanvoerder, die zijn aanvoerdersband in de rust overhandigde aan Gregory van der Wiel. ,,Ik vond het gepast om Gregory die band te geven’’, lichtte Jol zijn keuze toe. Afgelopen seizoen was Maarten Stekelenburg de reserve-aanvoerder. De Ajax-trainer ziet liever een veldspeler in een coachende en sturende rol.

Terwijl de duisternis viel over Bratislava werden ook Demy de Zeeuw en Kennedy nog aan het werk gezet. De Zeeuw loste Thimothée Atouba af, terwijl Kennedy Eyong Enoh verving.

Slovan kwam er in het vervolg nog een aantal keer pinnig uit. Gaucho Botelho slaagde er weliswaar nog een keer in om Stekelenburg te verslaan, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Ook zijn doelpoging van heel dichtbij ging naast. Mamadou Bagayoko zag zijn schot hoog over verdwijnen. Kennedy bepaalde de eindstand zes minuten voor tijd op 1-2. De Zweed schoot hard raak uit een vrije trap. Vrijdag wordt tijdens de loting in Nyon bepaald welke tegenstanders Ajax treft in de groepsfase van de Europa League. Ajax is ook Europees gezien nog lang niet uitgespeeld. ,,Na de loting dachten we het tegen Slovan heel lastig te krijgen’’, besloot Jol zijn persconferentie. ,,We hebben tegen deze tegenstander zeven doelpunten gemaakt. Daar kunnen we redelijk tevreden over zijn.’’

Dario Cvitanich begon naast Luis Suarez in het punt van de aanval. Dario Cvitanich begon naast Luis Suarez in het punt van de aanval.
Rob Wielaert maakte zijn Europees debuut voor Ajax. Rob Wielaert maakte zijn Europees debuut voor Ajax.
Luis Suarez scoorde in Amsterdam nog vier keer. In Slowakije stond hij droog. Luis Suarez scoorde in Amsterdam nog vier keer. In Slowakije stond hij droog.
Siem de Jong zorgde voor de openingstreffer. Siem de Jong zorgde voor de openingstreffer.
Na de wissel van Suarez droeg Gregory van der Wiel de aanvoerdersband. Na de wissel van Suarez droeg Gregory van der Wiel de aanvoerdersband.
Cvitanich lijkt te scoren, maar de inzet mist het doel. Cvitanich lijkt te scoren, maar de inzet mist het doel.
Invaller Kennedy scoort prachtig uit een vrije trap, 1-2. Invaller Kennedy scoort prachtig uit een vrije trap, 1-2.
Mitchell Donald speelde de hele wedstrijd. Mitchell Donald speelde de hele wedstrijd.