Menu
'We moeten als een kampioen spelen'

'We moeten als een kampioen spelen'

Ajax hervat zondag de competitie met de kraker tegen koploper AZ. De regerend landskampioen kan in Alkmaar het verschil met de huidige lijstaanvoerder terugbrengen tot twee punten. Nicolás Lodeiro weet wat Ajax te doen staat in de kaasstad. De Uruguayaan zat afgelopen donderdag voor het eerst sinds maanden op de bank. Hij moet strijden voor zijn plek.

Het goede nieuws is uiteraard dat Frank de Boer bij de hervatting van de competitie weer iets te kiezen heeft als het om de spitspositie gaat. Hij zit weer wat ruimer in zijn spitsen nadat Siem de Jong en Dmitry Bulykin zich eind vorig jaar bij Kolbeinn Sigthórsson in de ziekenboeg aansloten. Het gaf Nicolás Lodeiro destijds de kans om zich in de punt van de aanval te bewijzen. De 22-jarige Uruguayaan viel op door zijn niet aflatende werklust en was vooral met assists bij doelpunten betrokken.

Nu De Jong en Bulykin weer fit zijn en Ismaïl Aissati weer een plaats in de selectie heeft veroverd is het voorin dringen geblazen. Zo kreeg Aissati afgelopen donderdag tegen AZ de voorkeur boven Lodeiro om op de linkerflank de positie van Derk Boerrigter (en Lorenzo Ebecilio) in te nemen. Lodeiro bekeek het verloren bekerduel vanaf de bank. ,,Dat was uiteraard jammer, want ik wil altijd spelen. Zeker na de afgelopen maanden waarin ik iedere wedstrijd heb gespeeld. De keuze is uiteraard aan de trainer en helaas viel die afgelopen donderdag niet in mijn voordeel uit”, zegt de international realistisch.

,,Ajax moet altijd als een kampioen spelen. Dat heeft met de status van de club te maken." ,,Ajax moet altijd als een kampioen spelen. Dat heeft met de status van de club te maken."

Het beeld van een ArenA vol kinderen zal Lodeiro niet snel vergeten. ,,Het gaf de wedstrijd een speciaal tintje. Zoiets had ik nog niet eerder meegemaakt. Toch overheerst het gevoel van de nederlaag. Juist omdat we zondag in de competitie opnieuw tegen AZ spelen. Die wedstrijd moeten we echt winnen, want het is immers onze directe concurrent. We zijn uit op revanche en hebben maar één doel: vertrekken met een zege. We moeten gewoon rustig ons eigen spel spelen. Als we dat doen ben ik er van overtuigd dat we de drie punten uit Alkmaar meenemen.”

Met dat ‘eigen spel’ bedoelt Lodeiro ook dat Ajax moet uitstralen dat het als kampioen van Nederland tegen de huidige koploper speelt. ,,Ajax moet altijd als een kampioen spelen. Dat heeft met de status, grootte en de historie van de club te maken. Tijdens het trainingskamp in Brazilië hebben we kunnen zien hoe groot Ajax nog altijd aan de andere kant van de wereld is. Dat heeft alles met de uitstraling en het rijke verleden van de club te maken. Bovendien zijn we op dit moment ook de kampioen van Nederland. Dan moeten we het laten zien op de momenten dat er echt om gaat.”

Over zijn eigen rol is Lodeiro duidelijk. ,,Ik train altijd met de volle honderd procent inzet. De training is de plek waar ik de trainer moet overtuigen om voor mij te kiezen. Het is het enige dat ik er zelf aan kan doen. Elke dag moet ik alles geven om mijn plek in het team te verdienen. Gelukkig zit dat ook in mijn aard. Ik ben positief ingesteld en ben er altijd klaar voor als hij me nodig heeft.”

De Zuid-Amerikaan laat een kleine stilte vallen, om vervolgens nog eens op het belang van de wedstrijd tegen AZ te hameren. Hij vindt dat Ajax de kans niet mag laten liggen om AZ tot op twee punten te naderen. ,,Zondag moeten we laten zien dat we de ware kampioen zijn. Al moeten we niet in het verleden leven. Uiteindelijk gaat het erom wie de volgende kampioen wordt.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst