Menu
'We moeten nog dominanter zijn'

'We moeten nog dominanter zijn'

Tijdens zijn eerste anderhalf jaar als hoofdcoach veroverde hij met Ajax direct twee landstitels. Dit seizoen staat Frank de Boer (42) voor de uitdaging om voor de derde keer op rij kampioen te worden. Een pittige, maar prachtige opdracht. Aan het begin van het nieuwe seizoen spreekt De Boer zijn verwachtingen uit.

De metamorfose die de Amsterdam ArenA tijdens de zomerstop heeft ondergaan, nodigt uit tot een blik op de erelijst van Ajax. Zowel op de roodgekleurde band tussen de eerste en tweede ring als in de nok van het stadion is de prijzenkast in jaartallen weergegeven. Aan maar liefst zestien van die prijzen heeft Frank de Boer zijn bijdrage geleverd. Veertien keer als speler en twee keer als coach. Bij het onderdeel ‘landskampioen’ zijn de titels mooi in rijen van drie weergegeven. De verse landstitel uit 2012 staat daardoor eenzaam, rechts van de reeks die Ajax een jaar eerder de derde ster opleverde. Als het aan Frank de Boer ligt komt daar komend voorjaar ‘2013’ onder te staan.

Tijdens de Open Dag zei je op het podium dat je met Ajax voor de triple gaat. Hoe belangrijk is het om dit jaar opnieuw kampioen te worden?
,,Stilstand is achteruitgang. Zo simpel is het. Twee keer landskampioen worden is leuk, maar er valt nog veel te winnen. Het ligt in mijn aard om nooit tevreden te zijn. Daarom zou het bijvoorbeeld mooi zijn als we dit jaar een paar rondes voor het einde kampioen worden. Want dat betekent dat we een goed seizoen hebben gehad. In 2010 stelden we het kampioenschap op de allerlaatste speeldag veilig in die onvergetelijke wedstrijd tegen FC Twente. Vorig seizoen werden we een speelronde voor het einde kampioen. Het zou mooi zijn als we dat ieder jaar iets verder kunnen opschuiven.”

,,We moeten onze speelstijl nog meer perfectioneren. En dan bedoel ik vooral: nog dominanter zijn. Dat kan allemaal nog veel beter." ,,We moeten onze speelstijl nog meer perfectioneren. En dan bedoel ik vooral: nog dominanter zijn. Dat kan allemaal nog veel beter."

Tijdens de voorbereiding roken veel jonge jongens voor het eerst aan het grote werk. Onder anderen Viktor Fischer, Mitchell Dijks en Stefano Denswil maakten indruk. Zijn ze al klaar voor de definitieve stap naar het eerste elftal?
,,We moeten voorzichtig zijn met die jonge jongens. Het is belangrijk dat we ze rustig brengen, want ze krijgen in deze fase nog weleens met een dipje te maken. Dat is inherent aan de snelle ontwikkeling die ze doormaken. Voor hen geldt dat het vooral een kwestie is van ervaring opdoen. De handelingssnelheid moet omhoog zodat ze ook op het hoogste niveau meekunnen. Zoiets kost tijd. Viktor Fischer is bijvoorbeeld nog een A-junior, maar hij paste zich tijdens de eerste weken van de voorbereiding snel aan. Dat is het kenmerk van een goede speler. Hij maakt snelle stappen.”

PSV lijkt op voorhand de voornaamste titelconcurrent. Waar ligt de sleutel naar het kampioenschap? Waarin kan Ajax zich onderscheiden van de rest?
,,We moeten onze speelstijl nog meer perfectioneren. En dan bedoel ik vooral: nog dominanter zijn. Dat kan allemaal nog veel beter. Het spel dat we afgelopen seizoen in de laatste veertien wedstrijden hebben laten zien, wil je natuurlijk al veel eerder zien. Tijdens de eerste seizoenshelft waren we bij vlagen ook wel dominant, maar de dreiging voor het doel ontbrak uiteindelijk. Dat was het grote verschil met die laatste veertien wedstrijden waarin we dominant speelden, kansen creëerden én telkens wonnen. Dat heeft ons uiteindelijk het kampioenschap gebracht. Dat wil ik dit seizoen direct vanaf de eerste wedstrijden terugzien.”

Dit interview is eerder in zijn geheel in Ajax Kick Off verschenen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees