Menu
'We moeten realistisch blijven'

'We moeten realistisch blijven'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - ADO is het de beurt aan De Boer.

Beste Ajacieden,

Welkom bij Ajax - ADO Den Haag. In de beleving van de ruim 50.000 toeschouwers is dit de kampioenswedstrijd. Voor ons ligt het genuanceerder.

Wij houden als technische staf de ploeg altijd voor dat wij ons moeten focussen op ons eigen spel en resultaat. Dat geldt in deze fase zeker. Want over tien jaar weet niemand meer wanneer de schaal van 2014 werd uitgereikt, maar wel aan welke club. Kampioen worden is het doel, zodat Ajax wederom de boeken in gaat en wij samen met de spelers weer een landstitel achter onze naam kunnen zetten. Daarom willen wij vandaag winnen. Wat er verder gebeurt, zien we dan wel weer.

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik geen zin heb in een huldiging. Integendeel. Maar we moeten realistisch blijven. Het gelijkspel in van vorige week was voor ons geen verrassing. Wij wisten dat het niet eenvoudig zou worden tegen Vitesse. We hamerden er al weken op om met een behoorlijke buffer de wedstrijden tegen FC Twente en Vitesse in te gaan. Dat lukte niet helemaal, daarom was die overwinning op FC Twente zo belangrijk. Evenals de daaropvolgende driepunter in Waalwijk. Dus staan we nu nog steeds aan kop, met gelukkig nog altijd een ruime marge op de achtervolgers.

Onze tegenstander van vandaag is bezig aan een sterke serie. Ze hebben al een tijdje niet verloren. Dat betekent dat de eerstvolgende nederlaag steeds dichterbij komt. Laat dat vanmiddag zijn. Wij missen door blessures en schorsingen minimaal vijf basisspelers. Tijdens ons trainingskamp in januari in Belek hebben we met de groep uitvoerig stil gestaan bij het feit dat je om kampioen te worden de hele selectie keihard nodig hebt. En dus niet slechts elf of twaalf spelers. Wat dat betreft is het leuk dat ook vandaag weer een aantal jongens kan laten zien dat ook zij een aandeel hebben in wat wij dit seizoen presteren. Dat is ook de laatste weken weer duidelijk geworden, als je nagaat welke spelers doelpunten en assists maakten of op een andere wijze tot de uitblinkers behoorden. Mochten we uiteindelijk die schaal omhoog houden, dan is het een grandioze teamprestatie.

Onze vorige thuiswedstrijd speelden wij gelijk tegen Cambuur, met mijn gewaardeerde collega Dwight Lodeweges als trainer. Een topresultaat voor onze gasten uit Leeuwarden, die tot op dat moment een ongekend sterk seizoen doormaakten. We hebben dan ook met verbazing de ontwikkelingen gevolgd, waar ‘supporters’ ervoor hebben gezorgd dat Lodeweges inmiddels is opgestapt. Simpelweg omdat hij een verdiende promotie maakt naar een grotere club. De actie van deze hooligans is slecht voor de naam van onze sport in het algemeen en die van Cambuur in het bijzonder. Ik hoop dat Lodeweges zijn tijd vanaf nu gebruikt om lekker bij te komen, om vanaf de voorbereiding vol energie aan zijn nieuwe klus te kunnen beginnen. Met een beetje geluk loodst Marco van Basten Heerenveen Europa in, ik gun het hem maar zéker ook Lodeweges van harte.

Wij hebben andere dingen te doen. Vanmiddag drie punten pakken. Vanaf de tribunes zullen we doorkrijgen hoe de situatie elders is. Voor ons dus minder van belang dan ons resultaat. Maar als er dan toch wat te vieren is, dan zullen we dat vol overgave doen en wordt het een onvergetelijke dag.

Frank de Boer
Trainer / Coach