Menu
'We moeten Urk gewoon oprollen'

'We moeten Urk gewoon oprollen'

Ajax speelt morgen voor het eerst in de geschiedenis een officieel duel op Flevolandse bodem. Op een stijf uitverkocht sportpark De Vormt zal Ajax het om 18:30 uur op moeten nemen tegen SV Urk voor een plek in de achtste finales van de KNVB Beker. Trainer Frank de Boer blikt alvast vooruit: ,,We moeten een grote uitslag neer kunnen zetten.”

Urk is een bijzonder vissersdorp. Het is de enige Nederlandse gemeente die in drie provincies heeft gelegen: Noord-Holland, Overijssel en Flevoland. Het toenmalige eiland behoorde tot ver in de 18e eeuw zelfs toe aan de stad Amsterdam. Om na het duel met JOS/Watergraafsmeer wederom van een soort ‘prehistorische stadsderby’ te spreken gaat wellicht wat ver, maar er zijn wel degelijk enkele overeenkomsten tussen JOS en de Urker voetbaltrots SV Urk.

Beide clubs promoveerden immers afgelopen seizoen vanuit de eerste klasse naar de Hoofdklasse. In de Hoofdklasse C bezet SV Urk momenteel een elfde plaats, al won het team van trainer Rolf de Boer afgelopen zaterdag wel: SVZV werd op eigen veld in Wierden met 1-2 verslagen.

Zijn Amsterdamse collega en naamgenoot Frank de Boer neemt het duel met SV Urk serieus: ,,Onze scout Tonnie Bruins Slot is naar Urk geweest. Wij als technische staf doen er alles aan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden, en dat willen we ook op de spelers overbrengen. Urk heeft een hecht team, met allemaal Urkers. Het is een vriendenploeg, en een ploeg met karakter. We hebben wat videobeelden van ze bekeken die we ook aan de spelers gaan laten zien. Urk heeft een erg mooie website, net als veel andere grote amateurclubs, waar filmpjes van hun wedstrijden op te zien zijn. Maar natuurlijk moeten we Urk gewoon oprollen.”

Over zijn team laat De Boer niet alles los, al geeft hij wel enkele spelers rust. ,,Spelers die heel veel gespeeld hebben bij Ajax en ook in de interlandperiode actief waren, krijgen twee dagen vrij. Lucas Andersen, Niklas Moisander, Kolbeinn Sigthorsson zijn er bijvoorbeeld niet bij.” Ook Jairo Riedewald krijgt rust.

De aanval geeft De Boer wel prijs: ,,Queensy Menig en Arek Milik gaan starten. Ricardo Kishna ook, als de reactie op zijn knie na de training van vandaag goed is. Ik heb hem tegen FC Barcelona onder andere ook gewisseld omdat hij in die wedstrijd last van zijn knie kreeg. Daarnaast zit Richairo Zivkovic bij de selectie.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst