Menu
'We mogen geen fouten meer maken'

'We mogen geen fouten meer maken'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column op Ajax.nl. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Liza van der Most aan de beurt.

Vanavond spelen we onze derde wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar, uit bij Anderlecht. De eerste verliep vorige week tegen FC Twente niet naar wens. We hadden kunnen winnen, maar dat was niet verdiend geweest. Twente was beter, vooral de eerste helft. De tweede helft was erg rommelig. Helaas hebben we Twente niet nog nogmaals kunnen verslaan, want bij een overwinning hadden we flink afstand van ze kunnen nemen.

Maandag hadden we de nabespreking van de wedstrijd en hebben we beelden teruggezien. Daar kwam duidelijk naar voren wat er fout ging. We hadden sommige situaties beter kunnen uitspelen. Daarnaast moeten we niet alles voetballend op willen lossen. Af en toe is het ook goed om gewoon een bal naar voren te schieten.

De realiteit leert ons dat we punten moeten gaan pakken. Dat is het belangrijkste. De manier waarop telt dan niet altijd. We staan vier punten achter op Standard Luik. Absoluut een overkomelijk verschil, want we krijgen ze nog een keer hier thuis. Daarnaast denk ik dat Standard ergens nog wel averij gaat oplopen. Alleen kunnen wij ons geen foutjes meer permitteren.

Ik vind het niet fair om te zeggen dat we er op de belangrijke momenten niet staan. Het klopt dat we tegen Standard en Twente niet ons beste voetbal hebben laten zien, maar in veel andere wedstrijden hebben we juist wel heel goed gespeeld. Daarom heb ik de titel nog niet uit mijn hoofd gezet. Ik weet dat we het kunnen, want we hebben gewoon een goede ploeg.

Naast de titel staat ook de beker hoog op ons verlanglijstje. Als titelhouder zijn we het aan onze stand verplicht om de cup eervol te verdedigen. Over twee weken spelen we onze eerste wedstrijd tegen DTS Ede. Dat is voor mij persoonlijk een leuk duel, omdat ik een oud-teamgenootje tegenkom. Met Daniëlle Vermeulen heb ik nog samengespeeld bij mijn eerste club SteDoCo.

Helaas werd ik dinsdag niet opgeroepen voor het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Thailand. Dat is jammer. Maar ik weet waar ik aan moet werken. De bondscoach was laatst een keer bij Ajax en toen heb ik hem een aantal dingen gevraagd. Dat was zeer verhelderend voor mij.

Over mijn eigen spel tot dusver ben ik gematigd tevreden. Het is goed genoeg en ik krijg af en toe complimenten van de trainer, maar ik weet dat er meer in het vat zit. Eigenlijk geldt voor de hele ploeg dat het beter kan en moet. Zeker nu de cruciale fase van het seizoen nadert, zullen we het beste uit onszelf moeten halen.

Om te beginnen vanavond tegen Anderlecht. Met die ploeg hebben we nog wat recht te zetten na de nederlaag op de Toekomst. Dat was misschien wel onze minste wedstrijd. Het is door het stoppen van de BeNe League aan het einde van het seizoen de laatste keer dat we de reis naar België maken. Ik houd me vooral bezig met de wedstrijd en niet met dat gegeven. Al ben ik natuurlijk wel benieuwd hoe het er volgend seizoen uit gaat zien.


Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees