Menu
'We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd'

'We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd'

Ook dit jaar, vier jaar na de afschuwelijke cafébrand in de Nieuwjaarsnacht, hield Volendam United een voetbalavond in het Veronica Stadion. Met zes-tegen-zes partijtjes bonden teams uit Volendam, Amsterdam en Eindhoven de strijd aan met elkaar. Net als voorgaande jaren nam Ajax deel met een 'oud' team en de huidige selectie.

,,Zo’n evenement is zo leuk, omdat het voor een goed doel is”, sprak Bryan Roy na afloop van het mini-toernooi tussen vroegere teams van Ajax, PSV en Volendam. ,,Ik heb geen moment getwijfeld om hieraan deel te nemen. We mogen niet vergeten wat hier in Volendam is gebeurd. Vaak worden rampen na verloop van tijd vergeten, maar het is goed dat het hier in Volendam wordt teruggehaald en het is fijn dat wij een bijdrage kunnen leveren. We zijn hier om het publiek te vermaken en ik denk dat dat wel is gelukt.”

Voor Bryan Roy gold dat in de overtreffende trap. Hij liet, samen met zijn teamgenoten Fred Grim, John van den Brom, Aron Winter, Richard Witschge, Simon Tahamata en Wim Kieft, de volle hoofdtribune smullen en scoorde in de twee partijtjes in totaal drie goals. Met de eerste opende hij de score tegen oud-Volendam dat in actie kwam met Henk de Geus, Pier Tol, Johan Steur, Frank Kramer, Keje Molenaar, Ab Plugboer en Wim Jonk. De laatste had in alle drie teams een plaatsje kunnen opeisen, omdat hij naast Volendam ook Ajax en PSV als werkgever kende in zijn indrukwekkende loopbaan die hem ook nog naar Milaan voerde. Jonk zorgde er tegen Ajax voor dat Volendam terug in de wedstrijd kwam door na de 0-2 van Simon Tahamata voor 1-2 te zorgen. Johan Steur bracht de eindstand van 2-2 op het bord. Tegen PSV – Hans van Breukelen, Mart van Duren, Rob Lansbergen, Willy en René van de Kerkhof, Jan Poortvliet en Toine Scheepers – scoorde Roy twee maal en Tahamata en Winter een maal. Scheepers deed iets terug, 4-1. Een aardige zege. Maar de Eindhovense ploeg, die zijn trainer Guus Hiddink als scheidsrechter zag optreden bij de juniorenpartijtjes, ging tegen Volendam met liefst 7-3 onderuit. ,,We hadden vroeger al nooit problemen met PSV”, riep Steur manmoedig.

De Volendammers maakten zich vervolgens op voor de zes-tegen-zes van de plaatselijke trots tegen Ajax, dat met tien man naar het palingdorp was gekomen. Want alle beschikbare spelers – dat waren er met het oog op de interlands niet zo heel veel – verschenen in Volendam. Ook Mauro Rosales, hoewel aan de knie geblesseerd, was mee. De populaire Argentijn stond bijna de hele wedstrijd met zijn rug naar het veld handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan. Bij Ajax ontbrak trainer Danny Blind, omdat hij naar Jong Oranje ging kijken. Gerard van der Lem en Ruud Krol namen de honneurs waar. ,,Ik heb begrepen dat dit elk jaar terugkomt”, sprak Van der Lem na afloop. ,,We hebben vanmiddag om vier uur op de ArenA nog een uurtje pittig getraind omdat de jongens vier dagen vrij zijn geweest. We moesten ze scherp krijgen voor vanavond, want anders liep je het gevaar dat ze hangerig waren en dat was voor de toeschouwers niet zo leuk geweest. Ik vind het voor de organisatie wel jammer dat er niet zoveel mensen op af zijn gekomen, terwijl er toch bekende namen genoeg rondliepen. Voor mij was het in elk geval een leuk weerzien met vele jongens.”

Ajax, dat met Maarten Stekelenburg, Henrik en Niklas Moisander, Anthony Obodai, Ruud Kras, Rasmus Lindgren, Anthony Obodai, Yannis Anastasiou, Gaston Sangoy en Maxwell over een aardige bank beschikte, won van FC Volendam. Het doelpunt van Gaston Sangoy was genoeg voor de 1-0 zege. Voor Ruud Kras was het bijzonder hier te spelen. ,,Ik ben de laatste dagen niet zo lekker geweest. Voelde me een beetje ziek. Maar ik heb vanmorgen wat rustiger aan gedaan zodat ik hier wel kon zijn, want het was lullig geweest als ik dit had moeten laten lopen. Voor mij is het hartstikke leuk om tegen mijn oude ploegmaatjes te spelen. Ik vond wel dat de publieke belangstelling wat tegenviel en vraag me af hoe dat kon want er zijn toch heel wat grote namen gekomen.”

Lou Snoek was desondanks tevreden. De Volendammer was tot voor kort hele dagen bezig met Volendam United, maar sinds hij een nieuwe vaste baan heeft, is hij alleen nog bestuurslid. ,,We willen een integratieproject voor de slachtoffers zijn. Je merkt dat het werkt, want de kinderen keken je eerst nog heel vreemd aan, maar nu is dat al heel anders. We willen evenementen organiseren, houden ook een skeelertocht en we hebben binnenkort ook een avond met standup-comedians. Het geld van de opbrengst gebruiken we om evenementen te organiseren. Zo’n avond is leuk met al die bekende voetballers. We willen vooral dat de kinderen genieten bij zo’n evenement en dat is denk ik prima gelukt.”